Hány éves gyereket hagyhatunk egyedül?

Nyolcéves kor alatt nem szabad egyedül hagyni a gyermekeket - figyelmeztet Oszik Márta pszichológus.

A nyári szünetben sok szülő nem tudja megoldani, hogy mindig gyermeke mellett legyen. Ilyenkor jó megoldás lehet a nyári tábor vagy 1-2 nagyszülőknél töltött hét. Azonban az is előfordulhat, hogy a gyerek jobb híján egyedül marad otthon, míg a szülei dolgoznak. A szakemberek viszont egy bizonyos életkor alatt nem ajánlják ezt a verziót.

gyerek, kiskorú, egyedül, otthon, nyári szünet, felügyelet,
Fontos, hogy a gyerek érett legyen és biztonságban érezze magát. Fotó: 123rf

Nyolcéves kor alatt ne maradjon egyedül!

Oszik Márta pszichológus szerint biztonsággal 12 év felett hagyhatók egyedül a gyerekek, a nyári szünet alatt azonban előfordul, hogy a család sehogy sem tudja biztosítani a felügyeletet, ezért sokszor ennél fiatalabb gyerekeknek is el kell látniuk magukat. Ilyen esetben fontos, hogy a gyerek érett legyen és biztonságban érezze magát, különben magányosságérzés, esetleg szorongás alakulhat ki benne. Azt viszont érdemes megvárni, hogy a gyermek legalább a 8. életévét betöltse - hangsúlyozza a szakember.

Nem maradnak otthon a szülők a gyerekkel - részletek itt!

Időnként érdemes rátelefonálni

Nagyon fontos, hogy mielőtt a gyermeket egyedül hagyják, a szülőknek meg kell vele beszélniük, hogy egyes helyzetekben mit kell tennie. Például kit engedhet be az ajtón, vagy baj esetén kit hívjon fel. Bizonyos időközönként pedig érdemes rátelefonálni a gyerekre, hogy a szülők biztosak lehessenek abban, hogy minden rendben.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: