Új gyógyszerek jöhetnek a szívbetegeknek

A szív- és érrendszeri betegségek hatékonyabb kezelését, új gyógyszerek fejlesztését kutatják a Debreceni Egyetemen (DE).

A modern társadalmakban a daganatok mellett a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok. A DE kardiovaszkuláris kutatásai nemzetközi szinten is jelentősek, ennek köszönhetően nyert az egyetem 1,2 milliárd forint európai uniós támogatást a szív- és érkutatási kiválóságközpont létrehozására, az Ironheart programra - ismertette Csernoch László tudományos rektorhelyettes. Az alap- és a klinikai kutatások együtt olyan eredményeket hozhatnak, amelyek valódi áttörést jelenthetnek a kardiovaszkuláris betegségek kezelésében - tette hozzá.

szívbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, gyógyszerek,
szívbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, gyógyszerek,

Hatékonyabb módszerek kellenek

A tizenegy kutatócsoportban a belgyógyászati, a gyermekgyógyászati, a laboratóriumi, a kardiológiai, a neurológiai, a farmakológiai és farmakoterápiai intézet, valamint a gyógyszerhatástani és a biofarmáciai tanszék több mint százharminc szakembere dolgozik. A kutatások célja egyebek mellett a hatékonyabb diagnosztikai és laboratóriumi módszerek, illetve gyógyító eljárások kidolgozása, valamint az új gyógyszerek fejlesztése - mondta Balla György professzor, a program szakmai vezetője.

A leggyakoribb szívbetegségekről és tüneteikről itt olvashat!

Több kutatás is vizsgálja a vas szerepét az érfal és a szívizom betegségeiben. Kutatják a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását, a hirtelen szívhalál célzott és hatékonyabb kezeléseinek lehetőségeit, és azt is, hogy miként lehet javítani a stroke-on átesett betegek életminőségén - tette hozzá.

A program részeként az agyi vaszkuláris kutatással, illetve a cukorbetegség és a ritmuszavarok hatékonyabb gyógyításának kérdéseivel is foglalkoznak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció