Meglepő, mi fokozhatja a vérnyomást

A szorongás és a magas vérnyomás közti összefüggés oda-vissza működik: mindkettő fokozhatja a másik hatását. Hogyan kezelhetjük a problémát?

A szorongás a többi között olyan fizikai tüneteket okozhat, mint az erős szívdobogás és az izzadás, valamint emelheti a vérnyomást is – áll az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) definíciójában. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint mindez fordítva is igaz: a magas vérnyomás tudata is okozhat a páciensben szorongást.

vérnyomásmérés, középkorú férfi
A magas vérnyomás és a szorongás kölcsönösen fokozhatja egymást. Fotó: Getty Images

Az összefüggés megértéshez tudni kell, hogy szorongás során a test stresszhormonokat termel, amelyek természetes módon emelik a pulzust és szűkítik az ereket, ezek a folyamatok pedig vérnyomás-emelkedést okozhatnak. A szorongás miatti vérnyomásváltozás ugyanakkor jellemzően átmeneti jellegű, és megnyugváskor visszaáll a normális értékekre. A tartós, kezeletlen stressz azonban idővel ugyanúgy károsíthatja a szívet, az ereket, a veséket, mint a magas vérnyomás. A szorongás kezelésében ugyanakkor nagyon tudatosnak kell lenni, ugyanis az e célból rendelt gyógyszerek (főként a szerotonin és a noradrenalin-visszavétel-gátlók) szintén megemelhetik a vérnyomást.

Hogyan okozhat a magas vérnyomás szorongást?

Bizonyos esetekben a magas vérnyomás diagnózisa szorongást okozhat. Sokan félthetik ugyanis miatta az egészségüket, bár ez tartós, kevésbé intenzív érzés. Az úgynevezett hipertenziós krízis tünetei azonban kifejezetten stresszreakciót indíthatnak be a páciensekben. Ilyenkor nem a vérnyomás számszerű értéke számít, hanem az, hogy gyors, hirtelen emelkedés következik be. Ha valakinek rövid idő alatt 120/80-ról 160/100 Hgmm-re emelkedik a vérnyomása, az is okozhat tüneteket, miközben akár 210/120 Hgmm-es érték mellett is lehet panaszmentes a beteg, ha az stabilan magas és lassan alakult ki. Vagyis, ha a vérnyomás kiugrik, amit orrvérzés, rossz közérzet, fejfájás kísér, várjunk öt percet, és ismételjük meg a mérést. Amennyiben nem csökken, és a panaszok is fennállnak, hívjunk mentőt.

A kezelés minden esetben szükséges

Ha valaki tartósan szorong, vagy nem tudja feldolgozni a stresszt, mindenképpen érdemes ebben segítséget kérnie. A pszichológusok, pszichiáterek különböző módszerekkel és szükség esetén gyógyszerekkel is tudnak segíteni, de nagy szerepe lehet az életmódváltásnak, a rendszeres mozgásnak, táplálkozásnak, relaxálásnak is a pszichés egyensúly visszaszerzésében.

„Természetesen a magas vérnyomást is kezelni kell, már csak a szövődmények megelőzése végett is” – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter. „Ha diagnózis születik a magasvérnyomás-betegségről, kiemelten fontos az orvos által elrendelt kezelés. Ez 160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában kifejezetten életmódkezelés, e fölötti vérnyomásnál pedig életmódkezelés is a gyógyszeres kezelés mellett. Ez utóbbi általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel három hónap alatt a célérték elérése nem sikerült, illetve magasabb vérnyomásértékeknél, társbetegségek és vagy szövődmények megléte esetén. A jó hír, hogy megfelelően megválasztott kezeléssel és a páciens együttműködésével a magasvérnyomás-betegség kezelhető, így az emiatt érzett esetleges szorongás is jelentősen csökkenthető” – tette hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra