Aszpirin: nem mindig véd az infarktustól

Sokan vannak, akik egy esetleges szívinfarktus vagy stroke megelőzéséért alacsony dózisú aszpirint szednek. De vannak, akiknél az eredmény elmarad. Ennek okairól prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

A szív- és érrendszeri thrombotikus problémák védelmében sokan szednek alacsony dózisú aszpirint, mivel bizonyítottan véd a vérrögök okozta szívinfarktus és stroke ellen. Ennek oka, hogy a benne található acetilszalicilsav gátolja a vérlemezkék összecsapódását (az aggregációt), így csökkenti a thrombusok kialakulásának kockázatát. Sajnos létezik olyan állapot, amelynek fennállásakor a készítmény hatástalannak bizonyul - ezt nevezzük aszpirinrezisztenciának. Ebben az esetben az illető hiába szedi akár mindennap a gyógyszert, a szívinfarktus/stroke ugyanúgy veszélyezteti.

Az aszpirint bizonyítottan véd a vérrögök okozta szívinfarktus és stroke ellen
Az aszpirin bizonyítottan véd

Az aszpirinrezisztens betegekben az acetilszalicilsav nem vagy csak jóval nagyobb dózisban csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot. Az aszpirin hatástalanságának/csökkent hatásának leggyakoribb lehetséges okai:

  • más, kóros véralvadási folyamatok erősebb hatást gyakorolnak a szervezetre, mint az aszpirin
  • véredényekben lévő plakk, amely fokozza a gyulladást és a vérlemezkék összecsapódását
  • az aszpirin "túl kevés": erősebb hatású készítmény szükséges (vagy mellette még egy másik szer)
  • más gyógyszerek gátolják az aszpirin hatását (pl. NSAID)
  • nem alkalmazza rendszeresen

(A fent említetteken kívül még körülbelül 15 oka van a jelenségnek, de ezek túlzottan biokémiai/patobiokémiai magyarázattal rendelkeznek, ezért ismertetésüktől eltekintünk).

Honnan tudom, hogy hatástalan nálam az aszpirin?

Az aszpirinre való "válaszadási képtelenség", a non-responsio jelenségét és magyarázatát az utóbbi években kezdték részletesen tanulmányozni. Ezek alapján megkülönböztetünk ún. laboratóriumi non-responsiót, amikor laboratóriumi módszerekkel ki lehet mutatni a jelenséget. Emellett létezik klinikai non-responsio is, amikor ugyan nem tudjuk bizonyítani, de a betegnek ismételten jelentkezik "eseménye" stroke vagy infarktus képében - mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Az aszpirinrezisztencia ma már speciális laborvizsgálattal bizonyos valószínűséggel kimutatható. Hogy megtudja, mennyire védi önt az aszpirin stroke vagy szívinfarktus ellen, célszerű egy speciális laboratóriumi vizsgálatot elvégeztetni - tanácsolja prof. Blaskó György. Ehhez egyszerű vérvétel szükséges, amely után rövid időn belül kiderül az eredmény. A vizsgálat lényege, hogy a levett vért speciális készülékbe rakják, majd figyelik, hogy a benne lévő, reagensekkel átitatott membrán miként záródik el az áramló vértől.

A legtöbb ember túléli az első szívinfarktust. Ekkor érdemes egy kicsit átértékelnünk az életünket és változtatni az életmódunkon. Az infarktus után következő életszakasznak is megvannak a legfontosabb alapkövei, amelyekre figyelnünk kell. Minderről részletesen korábbi cikkünkben olvashat!

Mi a megoldás?

Amennyiben aszpirinrezisztenciás, úgy kötelező más vérlemezke-összecsapódás gátlóra váltani, amely már lényegesen nagyobb hatást tud kifejteni. Amennyiben csupán gyógyszer-kölcsönhatás miatt volt hatástalan az aszpirin, úgy fontos a készítmény megfelelő alkalmazása - ügyeljen rá, hogy NSAID típusú gyógyszer együttes használata esetén először az aszpirint vegye be, és csak utána pár órával a gyulladáscsökkentőt!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)