„Példát mutat szorgalomból, kitartásból, emberségből” – a Béres Csepp története

Talajtani kutatásnak indult, később hungarikumként is elismert találmány lett belőle: idén ünnepli feltalálásának fél évszázados évfordulóját a Béres Csepp. A nyomelempótló gyógyszer története számos fordulaton át vezetett el ma ismert kiemelt státuszához, és fejlődött egy házi labor korát meghaladó készítményéből az egyik legismertebb magyar márkává.

Kutatásai során id. dr. Béres József felismerte, hogy a talajnak – mint a növények elsődleges tápanyagforrásának – rendkívül fontos szerepe van a növények egészsége szempontjából. A kor tudományos alapnézete elsősorban a kórokozókra koncentrált a növényi fertőzések kapcsán. Id. dr. Béres József azonban korát meghaladó módon inkább a növények ellenálló képességének csökkenésében látta a probléma forrását. Kórokozók ugyanis az egészséges növényekben is jelen vannak, mégsem okoznak minden esetben kóros elváltozásokat. Ha viszont hiányoznak a talajból az adott növény működéséhez szükséges nyomelemek, úgy a betegségekkel szemben is védtelenebbé válik. Hasonlóképpen akkor is gyengülhet az ellenálló képessége, ha valamely elem túlsúlyba kerül.

A Béres Csepp feltalálója, idősebb dr. Béres József záhonyi származású agrármérnök. Megjárta a frontot a második világháborúban, majd hazatérve, háborús sérüléséből gyógyulva fokozatosan mélyedhetett el a kutatómunkában. A kisvárdai Állami Mezőgazdasági Gépállomás laboratóriumának vezetésével bízták meg 1954-ben, ahol súlyos termelési problémákra kellett megoldást találnia. Folyamatosan képezte magát, 1961-ben pedig a Gödöllői Agrártudományi Egyetem hallgatója lett. Doktori címét 1968-ban szerezte általános élettanból és agrobiokémiából. Ekkorra már a burgonyaleromlás okainak felderítése vált a fő kutatási területévé, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Osztálya pedig felkérte egy országos kiterjedésű talajgenetikai vizsgálatban való részvételre is.

A növények után állati, majd később embereket érintő betegségekkel folytatott vizsgálatokat a kutató. Alaptézise mindvégig arra épült, hogy számos megbetegedés nyomelemek hiányából vagy túladagolásából indul ki. Innentől arra kereste a választ, hogy mely nyomelemek és milyen mennyiségben, arányban határozzák meg a szervezet egészséges anyagcseréjét és immunfunkcióját. Bár munkáját több esetben is megnehezítették a kor politikai berendezkedésének sajátosságai, végül 1972-ben, két évtizednyi kutatómunka eredményeként megalkotta a Béres Cseppet. A készítményt elsőként saját magán alkalmazta, majd húgának adott belőle, aki agydaganattal küzdött.

Béres CSepp, id dr. Béres JÓzsef
Már 50 éves a legendás immunerősítő készítmény.

A kuruzslás vádjától a Széchenyi-díjig

Eleinte nehezen talált szakmai körökben támogatókra itthon a készítmény, hiába kereste fel egyre több beteg érte id. dr. Béres Józsefet. A feltaláló saját költségén, házi laboratóriumában állította elő a roborálószert, így igyekezett ellátni az egyre növekvő igényeket. Saját felettesei azonban rendőrségi feljelentést tettek vele szemben, és 1975-ben kuruzslás vádjával bűnvádi eljárás indult ellene. A nyomozás során semmilyen terhelő bizonyítékot nem találtak a feltaláló ellen, az ügyet elbíráló Legfőbb Ügyészség pedig ítéletében munkája folytatására biztatta Bérest. Az esetből okulva 1976-ban szabadalmi kérelmet nyújtott be a Béres Cseppre, amelyet több mint négy évvel később, 1980-ban be is jegyeztek szabadalomként.

Addigra viszont már országszerte meg lehetett vásárolni a készítményt a gyógynövény-szaküzletekben, amelyet 1978-tól a Herbária Országos Gyógynövényforgalmi Közös Vállalat kezdett el gyártani. A cseppeket hivatalosan fáradékonyság, általános elesettség, étvágytalanság és álmatlanság ellen ajánlották a vásárlók számára. A nyomelempótló iránti kereslet hamar megnőtt, még külföldről is mutatkozott iránta igény. Politikai okokból mégsem indult jelentősebb marketingkampány a termék még szélesebb körű megismertetésére. E téren nagy áttörést Kósa Ferenc rendező 1987-ben bemutatott Az utolsó szó jogán című dokumentumfilmje hozott, amely dr. Béres József kutatómunkáját és történetét mutatta be a nagyközönség előtt.

A Béres Cseppet 1989-ben már gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként törzskönyvezték, hamarosan pedig japán üzletemberek támogatásával megalakult a Béres Részvénytársaság, amely megvásárolta a Herbária vállalattól a készítmény gyártási jogát. 1993-ban megújult a cég vezetése, a Béres család több tagja is bekapcsolódott a szakmai munkába. Béres Józsefet az addigi megannyi támadás után immár a közélet részéről is egyre erősödő elismerés és megbecsülés övezte: 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki, 2002-ben pedig átvehette a Széchenyi-díjat, a legrangosabb hazai tudományos elismerést. Eközben 2000-ben az Országos Gyógyszerészeti Intézet gyógyszerként engedélyezte a Béres Cseppet.

Olvassa el a cikksorozat további cikkeit is!

A Béres Csepp ma már hungarikum

Idősebb dr. Béres József 2006-ban, életének 87. évében hunyt el. Szellemi öröksége azonban azóta is meghatározó. Fia, ifj. dr. Béres József a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnökeként 2012-ben, negyven évvel az eredeti formula megalkotása után bejelentette a Béres Csepp továbbfejlesztett összetételű, új hatóanyagokkal kiegészített, második generációs változata, a Béres Csepp Extra piaci bevezetését. Egy évvel később a két készítményt a magyar gyógyszerkincs részeként beválasztották a Hungarikumok Gyűjteményébe. „Vitathatatlanul a magyar alkotótevékenységhez, tudáshoz kapcsolódik ez az egyedi, különleges és kimagasló minőségű gyógyszer. Minőségét a találmányra megadott szabadalmi oltalmak, illetve a gyógyászati célra történő alkalmazást engedélyező, gyógyszer forgalomba hozatali engedélyek igazolják. A Béres Cseppek az igaz magyar ember segítőkész, érzékeny és tiszta értékrendjét közvetítik, ami által belföldön és külföldön is a magyarság kiválóságát hirdetik. A Béres Cseppek története példát mutat szorgalomból, kitartásból, emberségből, igaz értékekből” – olvasható a készítmény méltatásában.

A Béres Gyógyszergyár ma az egyik legnagyobb családi tulajdonban lévő vállalkozás több mint ötszáz munkatárssal és százötven egészségvédő termékkel. A Béres-termékek előállítása Szolnokon, a cég saját tulajdonában lévő gyárban történik. A Béres Csepp gyártását a tavalyi évben kivitelezett fejlesztéseknek köszönhetően immár robottechnológiás gyártósor segíti.

Támogatott tartalom. A cikk megjelenését a Béres támogatta.

A Béres Csepp, a Béres Csepp Extra és a Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek vény nélkül kapható gyógyszerek. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +2 °C

Reggelre köd és rétegfelhőzet képződik, majd elkezd szakadozni ez a felhőzet, és lesznek napos területek is, de helyenként tartósan borult maradhat az idő. Szitálás, kisebb eső előfordulhat. Mérsékelt marad a szél, 3, 7 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán nem érkezik újabb front. Ennek ellenére most is felléphetnek tünetek, például ízületi panaszok és vérnyomásproblémák is. A fényszegény tájakon lehangoltság, rosszkedv léphet fel, alacsony teljesítőképességgel is számolni kell. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: