Az 50 éves immunerősítő készítmény, ami számos elismerést kivívott magának

Az idén 50 éves Béres Csepp része a magyar gyógyszerkincsnek, és a Hungarikumok Gyűjteményébe is bekerült csaknem 10 éve. Idősebb dr. Béres József munkáját számos kitüntetéssel, plakettel és köszönőlevéllel elismerték, a nyomelempótló szer megalkotója sok szakmai díjat is kapott.

A Béres Csepp 50 éves hungarikum, és bár az induláskor alkotója ellen – Semmelweis Ignáchoz hasonlóan – egyfajta boszorkányüldözés indult, már a készítmény feltalálását követő első évtizedben is díjazták id. dr. Béres József kutató munkáját. 1981-ben például átvehette a TIT Aranykoszorús jelvényét a tudományos ismeretek terjesztése terén végzett közhasznú tevékenységéért. 

Később, 1993-ban a Magyar Természetgyógyászok Kamarája a feltalálónak odaítélte a Természetgyógyászatért díjat is az egészségügy és környezetvédelem területén kifejtett tevékenységéért. 1995-ben a Gagarin Űrhajósképző Intézet diplomáját is átvehette tudományos munkájának és humanitárius tevékenységének elismeréseként. Az oklevél, valamint a feltaláló 80. születésnapjára ajándékozott Gagarin-érem ma a Béres József Emlékmúzeum különleges ereklyéje. Ezeket az elismeréseket azzal érdemelte ki, hogy a Béres Csepp segítette Anatolij Pavlovics Arcebarszkij szovjet űrhajós felépülését. Az ezredes 1991-ben, a Szojuz TM-12 űrhajó parancsnokaként száznegyvennégy napot töltött a világűrben, de a küldetéséből hazatérve szervezete súlyosan legyengült. Állapotának javításában végül a Béres Csepp segített. A neves űrhajós a feltalálót személyesen is felkereste, hogy beszámoljon tapasztalatairól, és köszönetet mondjon a segítségért. Hálája jeléül hozta létre a Béres Doktor Barátai nevű alapítványt Oroszországban.

Béres Csepp, id. dr. Béres József
Fotó: A feltaláló mellszobra bekerült a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba a magyar orvostudomány nagyjai közé.

Nemcsak elfogadták, ünnepelték is

Idősebb dr. Béres József életének utolsó évtizede az elismerésekről és a megbecsülésről szólt, a szakma és a közélet már nemcsak elfogadta, hanem ünnepelte a feltaláló munkásságát. A kutatót 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki, 2000-ben pedig a Magyarországért Alapítvány kuratórium díját és a Magyar Örökség Díjat is odaítélték neki. A bizottság ennek átadásával kinyilvánította, hogy idősebb dr. Béres Józsefet felveszi a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumába, küzdelme Magyar Örökség, nevét az Aranykönyv őrzi. 2001-ben címzetes egyetemi docens címet is kapott, ezt a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara ítélte oda neki kiemelkedő tudományos kutatói tevékenységéért, illetve azért, mert a kar hallgatóit ösztöndíjjal is segítette.

Idősebb dr. Béres József 2002. március 15-én megkapta a legrangosabb magyar állami tudományos kitüntetést, a Széchenyi-díjat is, amit Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vehetett át a Parlament kupolatermében. Az elismerést az egészségvédelemért, az immunrendszer megerősítéséért végzett fáradhatatlan munkásságáért, illetve az egészségügyi ellátásban fontos szerepet játszó infrastruktúra megteremtésért végzett tevékenységéért ítélték oda a kutatónak. Széchenyi-díját szintén a Béres József Emlékmúzeum őrzi. A feltaláló még ugyanebben az évben, a készítmény feltalálásának 30. évfordulóján átvehette a Köztársasági Elnök Érdemérmet is, mellyel tudományos munkásságát, hajlíthatatlan akaraterejét és életművét ismerték el.

A cseppek, amelyeket az elsők között nyilvánítottak hungarikummá

A 2006-ban elhunyt feltaláló mellszobra 2008-ban bekerült a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba a magyar orvostudomány nagyjai közé. Munkássága a későbbi években is számos elismerést kapott, 2010-ben például a Heim Pál Egészség Díjjal méltatták tevékenységét. 

Legendás készítményét 2013-ban, az elsők között nyilvánították hungarikummá. A Béres Csepp és a Béres Csepp Extra voltak az első olyan egészségvédő készítmények, amelyek felvételt nyertek a Hungarikumok Gyűjteményébe. A Százak Tanácsa 2020-ban posztumusz köszönetnyilvánítással ismerte el a feltaláló munkásságát.

Támogatott tartalom. A cikk megjelenését a Béres támogatta.

Olvassa el a cikksorozat további cikkeit is!

„Példát mutat szorgalomból, kitartásból, emberségből” – a Béres Csepp története

A Béres Csepp, a Béres Csepp Extra és a Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek vény nélkül kapható gyógyszerek. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra