Koronavírus: új omikron-alvariáns terjed Európában

Egyelőre kevés az új variánssal fertőzött beteg, de a szakemberek szerint nem árt óvatosnak lenni.

Európa-szerte terjed a koronavírus omikron variánsának XBB.1.5-ös alváltozata – tájékoztatott Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának igazgatója. A legfrissebb adatokból kiderült, hogy az egyelőre alacsony esetszámok mellett egyre gyakoribb ez az alvariáns. Kluge jelezte: azon dolgoznak, hogy felmérjék ennek lehetséges hatásait. A világjárvány három éve után ugyanis megengedhetetlen, hogy további nyomás nehezedjen az egészségügyi rendszerekre  hangsúlyozta.

nő maszkban
Újra indokolt lehet különféle óvintézkedések bevezetése. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Repülőn indokolt felvenni a maszkot

A kínai járványhelyzettel kapcsolatos aggodalmak eloszlatására Kluge az Európai Unió egészségügyi hatóságának jelenlegi értékelését hozta fel, amely szerint a kínai esetszámok növekedése várhatóan nem lesz jelentős hatással az európai járványhelyzetre. A rendelkezésre álló információk szerint a Kínában keringő változatok megegyeznek az Európában és máshol már ismertekkel.

Kluge ennek ellenére óvatosságra int mindenkit, és úgy véli, indokolt lehet különféle óvintézkedések bevezetése. Catherine Smallwood, a WHO európai részlegének rendkívüli helyzetekkel foglalkozó vezetője szerint az országok vezetőinek meg kell fontolniuk, hogy ajánlottá tegyék-e a maszkviselést a hosszabb repülőutakon. Ez minden olyan helyzetben indokolt lehet, amikor erősen fertőzött területről érkeznek az utasok. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: