Koronavírus: nagy gondot okoznak a szuperterjesztők

A koronavírus-fertőzöttek 70 százaléka nem adja tovább senkinek a vírust, a többiek azonban fejenként akár 100 embert is megfertőzhetnek - állapította meg egy hongkongki kutatás.

Egy kutatás előzetes eredményei szerint az úgynevezett „szupervedlők” vagy szuperterjesztők okozhatják a koronavírus-fertőzések jó részét - írta meg a 24.hu a Science Alert cikkére hivatkozva.

A szuperfertőzők a legfőbb felelősek

A maszk viselése még mindig fontos - olvassa el, miért!

A legfrissebb információk szerint a koronavírus-fertőzöttek csaknem háromnegyede nem terjeszti tovább a kórt, közben viszont naponta mintegy 100 ezren fertőződnek meg világszerte. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szupervedlők - tehát azok, akik egymagukban is sok embert meg tudnak fertőzni - sokkal többen lehetnek, mint korábban gondoltuk.

koronavírus, koronavírus terjedése, koronavírus-fertőzés, koronavírus tünetmentes fertőzöttek, koronavírus szuperterjesztők
koronavírus, koronavírus terjedése, koronavírus-fertőzés, koronavírus tünetmentes fertőzöttek, koronavírus szuperterjesztők

A hongkongi kutatók ezernél is több koronavírusos esetet vizsgáltak meg január 23-a és április 28-a között. A szakemberek megállapították, hogy a vizsgált mintában a koronavírus-fertőzések 80 százalékáért mindössze 20 beteg volt felelős, a városban tehát főként az úgynevezett szuperterjesztők miatt terjedt gyors ütemben az új kór. A több mint ezer vizsgált fertőzött közül 350-en nem külföldön betegedtek meg, mintegy felüknek pedig 6 szuperfertőző adta tovább a koronavírust. Azt is megállapították, hogy a “szupervedlők” zárt térben fertőznek a leginkább. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek még csak előzetes eredmények, ugyanis egyelőre még nem vizsgálta és ellenőrizte őket egy független kutatótanács.

Akár 100 embert is megfertőzhetnek

Az új típusú koronavírus becsült reprodukciós rátája 2 és 2,5 között mozog. Ez azt jelenti, hogy egy fertőzött átlagosan 2 embernek tudja tovább adni a vírust. A hongkongi adatok alapján azonban a szuperfertőzőknél minimum a triplája ez az arány. Egy amerikai szupervedlő például legalább 52 embert fertőzött meg egy templomi kóruspróba alatt, New York-ban pedig egy ügyvéd minimum 100 embernek adta tovább a koronavírust.

Ezt az úgynevezett 80-20-as szabályt egyébként már más betegségeknél is felfedezték. A maláriával kapcsolatban például egy 2011-es kutatás állapította meg, hogy a lakosság 20 százakéka felelt a megbetegedések 80 százalékáért.

Elnöki kitüntetést kapott a kenyai kisfiú az érintésmentes kézmosó kitalálásáért - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció