Koronavírus: három oltás véd a legjobban

Ugyanazon oltás három adagja, illetve az eltérő vakcinák kombinációja is hasonlóan hatékony védelmet biztosít a COVID-19 ellen.

A dózisok száma, nem pedig a vakcinakombináció a kulcs az immunitás fokozásához a koronavírus-fertőzés ellen – ezt állapította meg a mindeddig legnagyobb ilyen jellegű kutatás, amelyet a The Guardian online kiadása ismertetett szerdán. Az elemzés szerint ugyanannak a koronavírus-fertőzés elleni vakcinának három adagja vagy az oltások kombinációja ugyanolyan jól működik a fertőzés megelőzésében.

Az oltások száma a kulcs

Korábban több tanulmány született az egyes koronavírus elleni vakcinák hatékonyságáról, az oltások kombinációival kapcsolatban azonban, különösen az idősek és gyenge immunrendszerű emberek esetében, nem voltak egyértelmű eredmények. A BMJ folyóiratban közzétett tanulmány szerzői több mint százmillió ember adatainak elemzéséből állapították meg, hogy az oltások száma a kulcs az immunitás fokozásához, nem pedig az oltáskombinációk.

Mint írták, három adag azonos vakcina vagy különböző típusú vakcinák kombinációja összehasonlíthatóan jól megelőzi a koronavírus-fertőzést, még a különböző vírusváltozatok esetében is. A csökkenő oltási immunitással és az új változatokkal kapcsolatos aggodalmak miatt fontos megérteni, hogy mely oltáskombinációk a leghatékonyabbak – olvasható a tanulmányban.

ELSŐSORBAN AZ OLTÁSOK SZÁMA, NEM A TÍPUSA FONTOS.
Elsősorban az oltások száma, nem a típusa fontos. Fotó: Getty Images

A Kínai Hongkongi Egyetem (CUHK) kutatói az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 38 COVID-19 adatbázisában kerestek tanulmányokat és cikkeket 2022. március 8-tól heti rendszerességgel. Végül 53 tanulmányt elemeztek, amelyek százmillió embert érintettek, és amelyekben 24 vakcinakombináció szerepelt.

Az azonos vakcinából megkapott három dózist homológ kezelésnek, míg az első két adag után kapott különböző harmadik dózist heterológ kezelésnek nevezik. Az elemzett tanulmányok minőségbeli különbségeit is figyelembe véve a CUHK kutatói megállapították, hogy a nem súlyos koronavírus-fertőzések ellen bármelyik mRNS-vakcina három adagja csökkenti a leghatékonyabban (95 százalék) a COVID-19 miatti kórházi kezelés szükségességét.

Az elemzés azt is kimutatta, hogy bármely háromdózisú kezelés – legyen akár heterológ vagy homológ – minden korcsoportban, még a 65 év felettieknél is magasabb immunitást vált ki, mint a kétdózisú homológ kezelés. A tanulmány szerint az immunhiányos betegek esetében a heterológ vagy homológ kezelés részeként adott harmadik mRNS emlékeztető dózis szintén nagymértékben javítja a védelmet a két dózishoz képest.

A három dózisból álló vakcinasorozat hatékonysága a Covid-19-cel kapcsolatos halálozás szempontjából azonban továbbra is bizonytalan. A kutatók az elemzés korlátaira is rámutattak: mások mellett arra, hogy az elégtelen információ miatt nem határozták meg az elsődleges oltások vagy emlékeztető oltások optimális időzítését. "Az mRNS emlékeztető oltás ajánlott bármely kétdózisú vakcina kiegészítésére. A heterológ és a homológ háromdózisos oltássorozatok összehasonlíthatóan jól működnek a koronavírus-fertőzések megelőzésében, még a különböző változatok ellen is" – hangsúlyozták a kutatók.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet szakadozása tovább folytatódik, és hazánk nagyobb részén a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés valószínű. Zápor, zivatar több helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél többfelé megélénkül, helyenként - főként zivatarok mentén - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb idő. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra