Szemrevalók

Lehet kerek, ovális, szögletes, követheti a divatot, de a jó napszemüvegnél az az igazán fontos, hogy valódi védelmet nyújtson szemünknek, látásunknak.

Nemcsak divatos, hanem egészséges is a jó napszemüveg

1988-ban szemészek megvizsgáltak 838 halászt, akik a Chesapeake Öbölben halásztak, és éveken át víz mellett dolgoztak. Háromszor több volt a szürkehályog azoknál a halászoknál, akik nem használtak semmiféle védelmet, mint azoknál, akik napszemüveget vagy ellenzős sapkát viseltek. A napszemüvegek régóta népszerűek mind kényelmi szempontból, mind divatcikként. A szemészek még egy nyomós okból ajánlják, hogy napszemüveget viseljünk - és ez a szem egészségének hosszú távú megőrzése. A napon védelem nélkül töltött hosszú idő ugyanis megnöveli a szembetegségek kialakulásának esélyét. E tapasztalatok és egyéb tanulmányok alapján a szemészek azt javasolják, hogy mindenki viseljen UV szűrős napszemüveget vagy ellenzős sapkát mindig, ha olyan sokáig van a napon, hogy az már bőrpirosságot okozhat, különösen, ha nagy magasságban, vagy az Egyenlítőhöz közel él. Napjainkban egyre népszerűbbek a szabadban végzett szabadidős és sport tevékenységek. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a napsugárzás jelentős mennyiségű UV sugárzást is tartalmaz, ami viszont a szem szöveteit károsíthatja. A napfény vagy az egyéb mesterséges UV fényforrások károsíthatják a szem felszínét (hóvakságot vagy kúszóhártyát okozva), a szemlencsét (szürkehályog) vagy a retinát (sárgafoltsorvadás vagy napfogyatkozás miatti vakság).

Jelölések a napszemüvegeken A gyártók számos új napszemüveget fejlesztettek ki, hogy megóvják a szemet a nap káros sugaraitól. Azt ígérik, hogy védelmet biztosítanak az ultraibolya és egyéb sugárzások ellen. Nézzük, mit is ígérnek a gyártók - és hogyan kell értelmeznünk a szemüvegen feltüntetett jelöléseket! Csak olyan napszemüveget vásároljon, ami az UV sugárzás 99 vagy 100 százalékát blokkolja. Mind a műanyag, mind az üveg szemüveglencsék elnyelnek valamennyi UV sugárzást, de ez a képesség fokozható a gyártás során bizonyos adalékanyagok hozzáadásával, vagy speciális bevonatokkal. Néhány gyártó azt a jelölést használja, hogy UV elnyelés 400 nm-ig. Ez is 100 százalékos elnyelést jelent.

A polarizáló lencsék megszűrik a sima felületről (például úttest, vízfelszín) visszavert sugarakat. Különösen hasznosak lehetnek autóvezetés vagy horgászás közben. A polarizálásnak semmi köze az UV elnyeléshez, de általában a polarizáló lencséket UV szűrővel is kombinálják. Mindig ellenőrizze, hogy a napszemüvegben UV szűrő is van-e! A tükröződő réteg egy vékony réteg a közönséges szemüveglencse felszínén, amely apró fémrészecskéből áll. Habár az ilyen szemüvegek csökkentik a szembe jutó összes fény mennyiségét, önmagukban nem védenek az UV sugárzás ellen.

Különlegességek A fotokrom lencsék automatikusan besötétednek erős fényben, és kivilágosodnak gyenge fényben. A sötétedés legnagyobb része fél perc alatt lezajlik, míg a világosodás 5 perc alatt megy végbe. A fotokrom lencsék általában jól szűrik az UV sugárzást (itt is külön jelölés van a címkén), de időbe telik, amíg a különböző fényviszonyokhoz alkalmazkodnak. A törésállóságról csak annyit, hogy nincs olyan lencse, amely teljesen törhetetlen, de a műanyag lencsék sokkal kevésbé törnek, mint az üveg lencsék. A napszemüvegek legnagyobb részben műanyagból készülnek. A polikarbonát műanyag lencsék nagyon erősek, különösen törésállóak, ezért a legtöbb sportszemüvegben ezeket használják, de könnyen karcolódhatnak. Ezért ha polikarbonát lencsét vásárol, győződjön meg arról, hogy karcolódás elleni réteg is van-e a lencsén.

A közepesen sötét lencse megfelelő a mindennapi viseletre, de erősen napfényes időben a sötétebb lencse az előnyös. Nagyon fontos, hogy a lencse színének és a sötétség mértékének semmi kapcsolata nincs az UV szűrő képességgel! A normál napszemüveg azonban, legyen az akár a legjobb minőségű, nem tudja megvédeni a szemet a nagyon erős, intenzív fénytől. Az ívfény, a szolárium fénye, a hóról visszavert fény, vagy a direkt napsugárzás (különösen napfogyatkozás idején) károsíthatja a szemet. Megfelelő védelem nélkül az ilyen fényforrásokba nézve fájdalmas szaruhártya-gyulladás jöhet létre, de akár a látás teljes és végleges elvesztése is kialakulhat. Ezért ilyen alkalmakra speciális, valódi védelmet biztosító, az adott funkcióra kifejlesztett szemüveget kell választani.

Az UV sugárzás szemészeti veszélyei Az ultraibolya sugárzásnak két fő típusa van, az UV-A és az UV-B sugárzás. Az UV-A a hosszabb hullámhosszúságú sugárzás, hullámhossza közel van a már szemmel is látható kék fény hullámhosszához. Az UV-A sugárzás felelős a bőr barnulásáért és a bőr öregedésében is szerepet játszik. Az UV-B sugárzás az aktívabb, alacsonyabb hullámhosszúságú sugárzás, ami hólyagos bőrégést okozhat, és a bőrrákkal is összefüggésbe hozható. A napfény vagy a mesterséges fényforrások mint pl. a hegesztőfény vagy a szolárium fokozott használata megégethetik a szem felszínét (szaruhártya és kötőhártya) hasonlóképpen, mint ahogy a nap a bőrt megégeti. A veszély nagyobb az olyan környezetben, ahol az UV sugárzás visszavert, mint pl. vízparton vagy havas környezetben. Habár a hóvakság (fotokeratitisz) eléggé fájdalmas lehet, általában magától meggyógyul 1-2 nap alatt. Ha a szemet rendszeresen éri napfény, akkor egyéb szemfelszíni elváltozások is kialakulhatnak, mint például a kúszóhártya.

Időskori látásromlás A szürkehályog (katarakta, a szemlencse elszürkülése) fontos egészségügyi probléma az egész világon, és a miatta végzett műtét a leggyakoribb műtéti beavatkozás idős korban. Világszerte a szürkehályog a felelős a komoly látásromlások mintegy feléért, és körülbelül 20 millió embert érint. Számos laboratóriumi és közegészségtani vizsgálat igazolta, hogy kapcsolat van a napfény és a szürkehályog kialakulása között. Az UV sugárzás csökkentése biztosan csökkenti bizonyos típusú szürkehályog kialakulásának valószínűségét. A sárgatest sorvadás (macula degeneratio- az éleslátás helyének időskori károsodása) a fejlett világban az 50 éves kor felett kialakuló vakság legfőbb okozója, és egyre fontosabb probléma lesz, ahogy a népesség öregszik. Laboratóriumi vizsgálatok szerint mind az UV, mind a kék hullámhosszú sugárzás károsítja a retinát (látóhártya), és számos kutató szerint az UV és a kék sugárzás szerepet játszik a retina öregedésében, és a sárgatest sorvadásában.

A "kék fény" is veszélyes

Ismerve az UV sugárzás szerepet egyes bőrrákok és szembetegségek kialakulásában, az embereknek védeniük kellene a szemüket, különösen ha fokozott napsugárzásnak vannak kitéve - hangsúlyozza dr. Nagymihály Attila szemészorvos. Ha legalább olyan napsütés van, ami már barnulást vagy leégést okozhat, akkor sapka vagy napszemüveg használata javasolt a szem védelmére. Azok az emberek, akiket nagy UV sugárzás ér, különösen azok, akik hosszú időt töltenek a napon vagy hóban erős napfényben, és azok akik mesterséges sugárzások közelében vannak (ívfény vagy szolárium), használjanak szorosan záródó védőszemüveget, vagy napszemüveget, amelyek elnyelik az összes UV-B és UV-A sugárzást, valamint a kék sugárzás nagy részét is. Az UV sugárzás szerepet játszhat bizonyos bőrdaganatok kialakulásában is, mint a laphámrák, illetve a festéksejtes rák. Ezért tanácsos védeni a szemet az UV (beleértve a hosszabb hullámhosszúságú UV-A) és a kék sugárzások ellen is. Pusztán az ellenzős sapka viselése felére csökkenti az expozíciót. A napszemüvegek képesek kiszűrni gyakorlatilag az összes UV sugárzást, de egy napszemüveg vásárlásakor még nehéz megmondani, hogy az pontosan hogyan is viselkedik. Az " UV-szűrő" címke azt jelenti, hogy a szemüveg az UV-B sugárzás nagy részét kiszűri, de az UV-A sugárzás és a kék hullámhosszúságú fény elleni védelem jelölése még nem megszokott. Az ablaküveg, és az üvegből készült szemüvegek az UV sugárzás nagy részét képesek kiszűrni, a műanyag szemüvegek és a napszemüvegek azonban csak akkor, ha speciális UV sugárzás elleni réteggel látták el.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció