Életmód az egészségért

A következőkben azokat a környezeti tényezőket, életviteli szempontokat taglaljuk, amelyeket felelősségteljes magatartással mi is befolyásolni tudjuk annak érdekében, hogy ne alakuljon ki betegség.

Éljen füstmentesen!

A rosszindulatú daganatok okozta elhalálozás közel egyharmadáért a dohányzás a felelős. Köztudott, hogy a dohányzás nemcsak a tüdőrák kialakulásában játszik szerepet, hanem például a hasnyálmirigyrák és a méhnyakrák létrejöttében is.

A dohányfüst önmagában több ezer kémiai anyagot tartalmaz, s ezek közül mintegy hatvanról tudjuk, hogy rákkeltő is. A kátrány, az arzén, a benzén mind megtalálható a dohányfüstben, hogy csak néhányat említsünk.

A rákos és a nem rákos megbetegedések kockázata a dohányfüstterheléssel emelkedik.

A dohányzás növeli a szívbetegségek, a stroke (agyi érkatasztrófa), a tüdőbetegségek, a vetélés és az impotencia kockázatát is.

A passzív dohányzás szintén rizikótényezőt jelent, kerüljük tehát a dohányfüstös helyeket.

Az alkohol károsító szerepe

Közhelynek hangzik, hogy a nagymértékű alkoholfogyasztás ártalmas az egészségre, de azt már kevesebben tudják, hogy bizonyos alkoholok gyártása során képződhetnek rákkeltő anyagok, illetve hogy az alkohol érzékenyebbé teszi a szervezetet egyéb rákkeltő anyagokkal szemben, így az alkohol és a dohányzás rákkeltő hatása egymást erősítheti. A rendszeres italfogyasztás veszélyes lehet bizonyos gyógyszerek szedése esetén, befolyásolhatja azok hatásmechanizmusát, így károsan hathat a gyógyulás folyamataira.

Tegyük hangsúlyossá az egészséges táplálkozást

Érdemes odafigyelnünk testsúlyunkra, mert az elhízás szintén több területen is megterheli a szervezetet (szív, vérkeringés stb.). Az aktív élet jótékony hatással van a szervezet működésére. A testmozgás nemcsak edzettebbé, fittebbé teszi testünket, de immunrendszerünk is ellenállóbbá válik tőle.

Csökkentsük az állati zsiradék szervezetünkbe való bevitelét, mert a túlzott zsírfogyasztás növeli az emlő- és vastagbélrák kockázatát.

Az egészséges táplálkozás alapköveit a gazdag rosttartalmú tápanyagok mellett a durva őrlésű gabonafélék, a gyümölcsök és a zöldségek jelentik.

Számos olyan élelmiszerforrás kínálkozik, amelynek kiváló antioxidáns hatása van.

Kerüljük a sós, a pácolt, a túl fűszeres és füstölt ételek fogyasztását, mert ezek igencsak megterhelik szervezetünket.

Jó tisztában lenni velük...

A WHO adatai és kutatási eredményei szerint a rákos megbetegedések kilencven százalékáért a külső környezeti tényezők okolhatók. A rákkeltő anyagokat (karcinogének) három csoportra oszthatjuk: kémiai, fizikai és biológiai karcinogénekre. A kémiai rákkeltő tényezők közé tartozik számos ipari, vegyipari vegyület. A kémiai rákkeltők bizonyos része közvetlenül indítja be a daganatos folyamatot, más része a májban átalakul, s a belőle képződött vegyület fejti ki a rákkeltő hatást. Ebbe a csoportba tartozik a már taglalt dohányfüst is.

A fizikai rákkeltő csoportba tartoznak a sugárzások egyes fajtái. Létezik ionizáló és nem ionizáló sugárzás. Az ultraviola sugárzás igazoltan rákkeltő hatású. Az ionizáló sugárzás (természetes háttérsugárzás, munkahelyi források, orvosi mesterséges sugárzás) emberi szervezetre gyakorolt hatása a kapott dózissal függ össze.

A biológiai rákkeltő tényezők közé különböző mikroorganizmusok tartoznak. Ezek a tartós gyulladás fenntartásával járulnak hozzá a daganat kialakulásához. A vírusok, így pl. a humán papillomavírus (HPV) és az AIDS-vírus, valamint a rák kapcsolatát a világ számos helyén kutatják. A HPV szexuálisan átadva növeli a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Ez a vírus nem azonnal okoz rákos megbetegedést, hanem évekig is eltarthat a fertőzöttség, mire elindul a rákos sejtburjánzás. A hagyományos citológiai vizsgálat, vagyis az ingyenes méhnyakrákszűrés éppen ezért nagyon fontos. Segítségével a megbetegedések egy része időben azonosítható. A vírus átadása nagymértékben csökkenthető, ha szexuális együttlét során óvszerrel védekezünk, és nem cserélgetjük partnereinket.

Kutatások bizonyítják, hogy a 18 éves kor előtt már rendszeres nemi életet élő, illetve sok partnerral szexuális kapcsolatot létesítő nőkben nagyobb a méhnyakrák kialakulásának kockázata. Fokozott a veszély akkor is, ha a nő szexuális partnerei is korán kezdték nemi életüket, s korábbi partnerük méhnyakrákban szenvedett.

Ma már létezik olyan védőoltás, amely a HPV azon típusai ellen nyújt védelmet, amelyek leginkább felelőssé tehetőek a méhnyakrák, illetve egyéb nemi szerveket érintő problémák kialakulásáért. A vakcina beadását a 9 és 26 év között korosztálynak javasolják a szakemberek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: