Rosacea: helyileg ható gél jöhet

Amerikában jóváhagyták az első olyan helyi gélt, amely a rozáceával járó vörösség enyhítésére szolgál.

Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) hétfőn jóváhagyta a brimonidine hatóanyagú Mirvaso gélt a rosacea jellegzetes tünete, a bőrpír (szaknyelven eritéma) kezelésére. A gélt a texasi Galderma Laboratories fejlesztette ki, és a gyógyszerellenőrzési szakhatóság kéthónapos, 550 beteg részvételével végzett kísérletet követően döntött a jóváhagyás mellett.

"Az arcpír a rozácea leggyakoribb tünete, de az orvosoknak eddig nem volt a kezében egyetlen vényköteles készítmény sem ez ellen" - számolt be a kutatást vezető Dr. Mark Jackson, a Louisville Egyetem bőrgyógyász professzora. "A gél jóváhagyása fordulópontot jelent a rosacea kezelésében, mert végre hatékony kezelési módszert ajánlhatunk a betegeknek a betegséggel járó bőrpír és a tünet okozta frusztráció ellen."

Rosacea (Kép: Wikipedia Commons)

A rosacea krónikus gyulladásos érbetegség, amely bőrpírt és az erek feltűnő megjelenését okozza a homlokon, az orron és az orcákon. A betegség a 30 éven felüliek esetében a leggyakoribb.

A készítményt kifejlesztő vállalat szakértői elmondták, hogy a készítmény az arc kitágult vérereinek összehúzása révén fejti ki, ami enyhíti a feltűnő bőrpírt . Az Egyesült Államokban szeptembertől kapható gélt naponta egyszer kell a homlokra, az állra, az orra és az orcákra kenni.

Érzékeny bőrűeknél gyakori, hogy a bőrön piros foltok jelennek meg, és nem csupán stresszhelyzetben, vagy ha zavarba hozzák őket. Gyakran forró ital vagy rosacea tünetei az arcbőr maradandó kipirulása, pattanásszerű csomók megjelenése és a hajszálerek láthatóvá válása.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)