Olívaolajjal a hasnyálmirigy-gyulladás ellen

A Granadai Egyetem kutatói 2011-ben kimutatták, hogy a szűz olívaolajban lévő olajsav és hidroxitirozol, valamint a halakban előforduló n-3 politelítetlen zsírsavak enyhítik a hasnyálmirigy-gyulladás tüneteit.

A kutatók a mediterrán étrend összetevőinek hatását vizsgálták a sejtkárosodás megelőzése és enyhítése tekintetében. A szűz olívaolajban különösen nagy koncentrációban előforduló olajsav és hidroxitirozol, valamint a halakban lévő n-3 politelítetlen zsírsavak befolyásolják a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásában részt vevő sejtmechanizmust. Az olajsav és a hidroxitirozol lehetséges funkcionális összetevőnek számíthat, mivel megelőzhetik, illetve enyhíthetik a rendellenességet.

Az egyetem kutatói első alkalommal vizsgálták, hogyan befolyásolják a zsírsavak és antioxidánsok azokat a sejtmechanizmusokat, amelyek a hasnyálmirigyben kialakuló helyi gyulladásra reagálnak. A szakértők egy olyan in vitro kísérleti modellt dolgoztak ki, amely lehetővé teszi annak meghatározását, hogyan befolyásolják a sejthártya zsírsav összetételében in vivo bekövetkező változások a sejtek válaszadó képességét az indukált oxidatív-gyulladásos károsodásra akut hasnyálmirigy-gyulladás esetében.

María Belén López Millán, a kutatás szerzője megerősítette: egyre több bizonyíték mutat arra, hogy a krónikus betegségek kialakulásában oxidatív-gyulladásos folyamatok is részt vesznek, és az étrend jelentős szerepet játszik e folyamatokban. "A mediterrán étrendet az UNESCO szellemi kulturális örökségként ismerte el, éppen ezért fontos, hogy tudományos eredményekkel is alátámaszthassuk jótékony egészségügyi hatásait" - mondta.

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

SM: mutatjuk, ezek a legjobb mozgásformák

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)