Mit tudunk rosszul az ivartalanításról?

A hazai állattartás egyik legelkeserítőbb pontja az ivartalanítás kérdése. Adatok szerint a háziállatok mindössze 5-10 százaléka ivartalanított, ez pedig rendkívül alacsony szám. Az ivartalanítás-ellenesség mögött a legtöbbször tévhitek és félinformációk állnak.

A háziállatok ivartalanítása még ma is sok gazdi számára nehéz döntést jelent - pedig a beavatkozás számos előnnyel jár. Nem csak az utcán élő kóbor állatok számának csökkentése miatt fontos, de kiskedvencünket is sokféle betegségtől védheti meg. Az ivartalanítás tehát elengedhetetlen része a felelős állattartásnak - erre pedig a hazai állatvédők és állammentők mellett már a PreVital macskaeledel-gyártó is megpróbálja felhívni a figyelmet. A cég a minap egy sajtótájékoztatóval egybekötött ismeretterjesztő beszélgetésen próbálta meg eloszlatni az ivartalanítással kapcsolatos tévhiteket.

"Az állattartáshoz intelligencia is szükséges" Magyarország utcáit nagyjából 200-250 ezer gazdátlan kutya rója, a kóbor macskák száma pedig ennek többszöröse lehet. Az elszomorító adatok legfőbb oka, hogy a hazai állattartási kultúra még igencsak gyerekcipőben jár. A fejlődéshez edukációra és szemléletváltásra lenne szükség. Korábbi cikkünkért kattintson !

Legyen nekik is jó

Az egyik legnépszerűbb ivartalanítás-ellenes érv, hogy a gazdák úgy gondolják, az állataikat az ivartalanítással örömforrástól fosztják meg. Ez azonban tévedés. Ahogy a sajtóbeszélgetésen is elhangzott, a macskáknál és kutyáknál a szaporodás nem érzelmi alapon működik. Az esetükben kizárólag ösztönből fakadó szaporodási kényszerről van szó, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy, ha nincs tüzelési időszak, akkor nem is érdekli az állatokat. A párzás tehát náluk nem örömforrás vagy tudatos családtervezés, csupán a hormonális hatások következménye - így hát akkor sem lesznek boldogtalanok, ha kimarad az életükből.

Az ivartalanítás elengedhetetlen része a felelős állattartásnak
Az ivartalanítás elengedhetetlen része a felelős állattartásnak. Fotó: iStock

Legalább egyszer elleniük kell

Ennek a tévhitnek sincs igazságtartalma. Egyáltalán nem kell sem egyszer, sem többször ellenie az állatoknak, pozitívan ugyanis semmiféleképpen nem hat az egészségükre. Ráadásul pedig ma már tudományosan bebizonyított tény, hogy akár prepubertás, tehát ivaréretté válás előtti korban is lehet teljes biztonsággal ivartalanítani. Ilyenkor egyébként sokkal kisebb is a seb, kevesebb a komplikáció, jobban tolerálják az állatok.

Az ivartalanítás pozitív egészségügyi hatásai Az ivartalanításnak sok pozitív hatása van háziállatunk életére nézve. A nőstények esetében például a beavatkozással megakadályozható az életveszélyes és gyakran halállal végződő gennyes méhgyulladás, de a rosszindulatú emlőrák kockázatát is jelentősen csökkenti. Ráadásul csökkenti a tüzeléssel összefüggő szökési hajlamot, hímek esetében a domináns viselkedést, valamint a különböző daganatos megbetegedések kockázatának az esélyét.

A műtét kínzás az állatok számára

Az ivartalanítás ma már rutin beavatkozásnak számít, amely korszerű körülmények között, altatásban történik, a műtétet követő fájdalomcsillapítás pedig alapkövetelmény. A beavatkozás utáni néhány napban védőgallért kell majd hordania az állatnak, de ezen kívül semmilyen kellemetlenséggel nem fog járni.

Az ivartalanítástól elhízik az állat

Fontos hangsúlyozni, hogy nem az ivartalanítástól híznak el az állatok, hanem attól, hogy az ivartalanítás után a gazdák nem megfelelően etetik őket. Az ivartalanítás következménye, hogy az állatok aktivitása csökkenhet, ennek megfelelően pedig tápanyagigényük is megváltozik. Az elhízás elkerülése végett érdemes ivartalanított állatoknak készült táppal etetni kedvenceinket, ezek az eledelek ugyanis kifejezetten az ivartalanított cicák és kutyák energiaigényeire vannak szabva.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra