NPLATE 250 ?g por és oldószer oldatos injekcióhoz

NPLATE 250 ?g por és oldószer oldatos injekcióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Nplate és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Nplate hatóanyaga a romiplosztim, egy fehérje, amely az alacsony vérlemezkeszám kezelésére szolgál immun (idiopátiás) trombocitopéniás purpurában (röviden ITP) szenvedő betegek esetében. Az ITP egy olyan betegség, amelyben a szervezet immunrendszere elpusztítja a saját vérlemezkéit. A vérlemezkék olyan sejtek a vérben, amelyek elősegítik a sebek elzárását, és véralvadékot képeznek. A nagyon alacsony vérlemezkeszám véraláfutásokat és súlyos vérzést okozhat.
Az Nplate olyan, krónikus ITP-ben szenvedő felnőtt (18 éves vagy idősebb) betegek esetében alkalmazható, akiknek lépét már eltávolították krónikus ITP miatt, és akiket korábban már kezeltek kortikoszteroidokkal vagy immunglobulinokkal, de ezek a kezelések nem voltak hatásosak.
Az Nplate olyan, korábban már kezelésben részesült krónikus ITP-ben szenvedő felnőtt (18 éves vagy idősebb) betegek esetében is alkalmazható, akiknél a műtét nem végezhető el.
Az Nplate serkenti a csontvelőt (a csont vérsejteket termelő részét), ezáltal fokozza a vérlemezkék termelődését. Ez hozzájárulhat az ITP-vel járó véraláfutások és vérzések megelőzéséhez.
2. Tudnivalók az Nplate alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az Nplate-et:
- ha allergiás a romiplosztimra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás egyéb olyan gyógyszerekre, amelyek az Escherichia coli (E. coli) nevű mikroorganizmust felhasználó DNS-technológiával készülnek.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Ha abbahagyja az Nplate alkalmazását, az alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia) valószínűleg kiújul. Ha abbahagyja az Nplate alkalmazását, rendszeresen ellenőrizni kell az Ön vérlemezkeszámát, és kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt a szükséges óvintézkedésekről.
- Ha Önnél fennáll a vérrögképződés veszélye, vagy ha a családjában gyakori a vérrögök kialakulása. A vérrögképződés kockázatát szintén növelheti:
- ha Önnek májproblémái vannak;
- ha Ön időskorú (65 éves vagy idősebb);
- ha ágyhoz kötött;
- ha rosszindulatú daganatos betegségben szenved;
- ha fogamzásgátló tablettát szed, vagy hormonpótló kezelésben részesül;
- ha a közelmúltban műtéten esett át vagy sérülést szenvedett;
- ha Ön elhízott (túlsúlyos);
- ha Ön dohányzik.
Az Nplate alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével, vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Ha Önnek nagyon magas a vérlemezkeszáma ez fokozhatja a vérrögképződés kockázatát. Kezelőorvosa úgy állítja be az Ön Nplate adagját, hogy biztosítsa, hogy az Ön vérlemezkeszáma ne emelkedjen meg túlságosan.
Csontvelő elváltozások (retikulin felszaporodás és esetleges csontvelő fibrózis)
Az Nplate hosszantartó alkalmazása csontvelő elváltozásokat idézhet elő Önnél. Ezek az elváltozások kóros vérsejtek képződéséhez vagy kevesebb számú vérsejt termelődéséhez vezethetnek. E csontvelő elváltozások enyhe formája az úgynevezett "retikulin felszaporodás", melyet észleltek Nplate-tel végzett klinikai vizsgálatokban. Nem ismert, hogy kialakulhat-e a csontvelő elváltozás súlyosabb formája, amit "fibrózis"-nak neveznek. A csontvelő elváltozás jelei kóros vérvizsgálati eredményekben mutatkozhatnak meg. Kezelőorvosa dönti el, hogy a kóros vérvizsgálati eredmények miatt Önnél szükséges-e a csontvelő vizsgálata, vagy hogy le kell-e állítani az Nplate-kezelést.
Vérképzőrendszeri daganatos megbetegedés rosszabbodása
Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy csontvelőbiopsziát végez Önnél, ha ezt szükségesnek tartja annak érdekében, hogy meggyőződjön arról, hogy Ön ITP-ben és nem egy másik betegségben, például mielodiszpláziás szindrómában (MDS) szenved. Ha MDS-ben szenved és romiplosztimot kap, blaszt sejt száma emelkedhet, vagy az MDS súlyosbodhat, és akut mieloid leukémia alakulhat ki, ami a vérképzőrendszer daganatos megbetegedésének egy fajtája.
A romiplosztimra adott terápiás válasz megszűnése
Amennyiben a romiplosztim-kezelésre adott terápiás válasz megszűnését észlelik Önnél, vagy ha a vérlemezke-válasz nem tartható fenn, kezelőorvosa megvizsgálja ennek lehetséges okait, beleértve azt is, hogy Önnél fellépett-e a csontvelő rostok (retikulin) felszaporodása ill. kifejlődtek-e a romiplosztim hatását semlegesítő ellenanyagok.
Gyermekek és serdülők
Az Nplate alkalmazása nem javasolt 18 év alatti gyermekeknél.
Egyéb gyógyszerek és az Nplate
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha Ön a véralvadást gátló gyógyszereket szed (úgynevezett antikoaguláns vagy vérlemezke-gátló kezelés), fokozott a vérzés előfordulásának kockázata. Kezelőorvosa erről tájékoztatni fogja.
Ha kortikoszteroidokat, danazolt, és/vagy azatioprint szed, melyeket az ITP kezelésére kaphat, lehet, hogy ezek adagját csökkenteni kell, vagy szedésüket abba kell hagyni az Nplate egyidejű alkalmazása esetén.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Az Nplate alkalmazása nem javasolt abban az esetben, ha Ön terhes, kivéve, ha a kezelőorvos erre utasítást ad.
Nem ismeretes, hogy a romiplosztim megjelenik-e az emberi anyatejben. Az Nplate alkalmazása nem javasolt abban az esetben, ha Ön szoptat. A szoptatás abbahagyására, ill. a romiplosztim-kezelés abbahagyására vonatkozó döntés meghozatalakor figyelembe kell venni a szoptatás előnyeit a gyermekére, ill. a romiplosztim-kezelés előnyeit Önre nézve.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt gépjárművet vezetne, vagy gépet kezelne, mivel bizonyos mellékhatások (pl.: időszakos szédülési rohamok) gépjárművezetési és gépkezelési képességeit hátrányosan befolyásolhatják.
3. Hogyan kell alkalmazni az Nplate-et?
Az Nplate-et kezelőorvosa közvetlen felügyelete mellett fogja kapni, aki szorosan ellenőrizni fogja az Önnek beadott Nplate mennyiségét.
Az Nplate-et hetente egyszer, bőr alatti (szubkután) injekció formájában kell beadni.
A kezdő adag testtömeg-kilogrammonként 1 mikrogramm Nplate hetente egyszer. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt, hogy mennyi gyógyszert kell alkalmaznia. Az Nplate-et a vérlemezkeszám fenntartása érdekében hetente egyszer kell beadni. Kezelőorvosa rendszeresen vérmintát fog venni Öntől annak érdekében, hogy ellenőrizze, a vérlemezkék hogyan reagálnak a kezelésre, és szükség szerint módosítja az Ön adagját.
Miután a vérlemezkeszámot beállította, kezelőorvosa továbbra is rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön vérképét. Az adag további módosítására is szükség lehet a beállított vérlemezkeszám hosszú távú fenntartása érdekében.
Az Nplate-et mindig pontosan az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az Nplate alkalmazását illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Útmutató az Nplate injekció előkészítéséhez és beadásához
A megfelelő képzés után kezelőorvosa engedélyezheti Önnek, hogy saját maga adja be az Nplate-et. Kérjük olvassa el a betegtájékoztató végén található útmutatót, hogy hogyan kell beadni az Nplate-et, a kezelőorvosával megbeszélteknek megfelelően.
Ha kezelőorvosa megengedte Önnek az öninjekciózást, minden hónapban fel kell keresnie kezelőorvosát, hogy megállapíthassa, hogy az Nplate hatásos-e Önnek, vagy esetleg egy másik kezelést kell fontolóra venni.
Az Nplate öninjekciózásának első hónapját követően be kell mutatnia, hogy továbbra is helyesen el tudja készíteni és be tudja adni az Nplate-et.
Ha az előírtnál több Nplate-et alkalmazott
Kezelőorvosa gondoskodik róla, hogy Ön a megfelelő mennyiségű Nplate-et kapja. Ha Ön a szükségesnél több Nplate-et kapott, lehet, hogy nem tapasztal semmilyen testi tünetet, de a vérlemezkeszáma igen nagy mértékben megemelkedhet, ami növelheti a vérrögök képződésének kockázatát. Ezért, ha kezelőorvosa azt feltételezi, hogy Ön a kelleténél több Nplate-et kapott, akkor ajánlott Önt megfigyelés alatt tartania, és bármilyen mellékhatásra utaló panasz vagy tünet kialakulásakor megfelelő kezelésben részesítenie.
Ha kezelőorvosa megengedte Önnek az öninjekciózást és az előírtnál több Nplate-et alkalmazott, azonnal értesítse kezelőorvosát.
Ha az előírtnál kevesebb Nplate-et alkalmazott
Kezelőorvosa gondoskodik róla, hogy Ön a megfelelő mennyiségű Nplate-et kapja. Ha Ön a szükségesnél kevesebb Nplate-et kapott, lehet, hogy nem tapasztal semmilyen testi tünetet, de a vérlemezkeszáma alacsonnyá válhat, ami növelheti a vérzés kockázatát. Ezért, ha kezelőorvosa azt feltételezi, hogy Ön a kelleténél kevesebb Nplate-et kapott, akkor ajánlott Önt megfigyelés alatt tartania, és bármilyen mellékhatásra utaló panasz vagy tünet kialakulásakor megfelelő kezelésben részesítenie.
Ha kezelőorvosa megengedte Önnek az öninjekciózást és az előírtnál kevesebb Nplate-et alkalmazott, azonnal értesítse kezelőorvosát.
Ha elfelejtette alkalmazni az Nplate-et
Ha kihagyott egy adag Nplate-et, kezelőorvosa tájékoztatni fogja, hogy mikor kell megkapnia a következő adagot.
Ha kezelőorvosa megengedte Önnek az öninjekciózást és elfelejtett egy adagot beadni, azonnal értesítse kezelőorvosát.
Ha idő előtt abbahagyja az Nplate alkalmazását
Ha abbahagyja az Nplate alkalmazását, az alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia) valószínűleg kiújul. Kezelőorvosa dönti el, ha abba kell hagynia az Nplate alkalmazását.
Az Nplate beadása sajátkezűleg
Előfordulhat, hogy kezelőorvosa úgy dönt, az a leghelyesebb, ha Ön adja be az Nplate-et. Kezelőorvosa, a gondozását végző egészségügyi szakember vagy gyógyszerésze megmutatja Önnek, hogyan adja be magának az Nplate-et. Ne próbálja meg beadni magának az injekciót, ha azt nem gyakorolta. Nagyon fontos, hogy az Nplate-et megfelelően készítse elő és a helyes adagot alkalmazza (lásd a betegtájékoztató végén található 7. pontot, Útmutató az Nplate injekció előkészítéséhez és beadásához.)
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet
- fejfájás;
- allergiás reakció;
- felső légúti fertőzés.
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- csontvelő rendellenesség, azon belül bizonyos rostok (retikulin) emelkedett szintje a csontvelőben;
- alvászavar;
- szédülés;
- a kezek vagy a lábak bizsergése vagy zsibbadása;
- migrén;
- bőrvörösség (kipirulás);
- vérrög a tüdőartériák valamelyikében (tüdőembólia);
- hányinger;
- hasmenés;
- hasi fájdalom;
- emésztési zavar;
- székrekedés;
- bőrviszketés;
- bevérzés a bőr alatt;
- véraláfutás;
- kiütés;
- ízületi fájdalom;
- izomfájdalom vagy gyengeség;
- kéz- és lábfájás;
- izomgörcsök;
- hátfájás;
- csontfájdalom;
- fáradtság;
- az injekció beadásának helyén fellépő reakciók;
- a kezek és a lábak vizenyője;
- influenzaszerű tünetek;
- fájdalom;
- gyengeség;
- láz;
- hidegrázás;
- zúzódás;
- alacsony vérlemezkeszám; és alacsony vérlemezkeszám az Nplate alkalmazásának abbahagyása után;
- a normálisnál magasabb vérlemezkeszám;
- az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzanata, amely nyelési vagy légzési nehézséget okozhat (angioödéma);
- gyomor- és bélhurut;
- szívdobogásérzés.
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- csontvelő elégtelenség; csontvelőbetegség, ami a csontvelő kötőszövetes átalakulását okozza; lépmegnagyobbodás; hüvelyi vérzés; vérzés a végbélben; vérzés a szájüregben; vérzés az injekció beadásának helyén;
- szívinfarktus; emelkedett pulzusszám;
- szédülés vagy forgó érzés;
- szemproblémák, beleértve: vérzés a szemben (kötőhártya-bevérzés); fókuszálási nehézség vagy homályos látás; vakság; szemviszketés; fokozott könnyezés; vagy látási zavarok;
- emésztőrendszeri problémák, beleértve: hányás; bűzös lehelet; nyelési nehézség; gyomorégés (a gyomorsav visszafolyása a nyelőcsőbe); vérszékelés; hasi panaszok; szájnyálkahártya fekélyek vagy hólyagok képződése a szájüregben; fogak elszíneződése;
- testsúlycsökkenés; testsúlynövekedés; alkohol intolerancia; étvágytalanság vagy étvágycsökkenés; kiszáradás;
- általános rossz közérzet; mellkasi fájdalom; ingerlékenység; az arc feldagadása; forróságérzet; emelkedett testhőmérséklet; nyugtalanságérzés;
- influenza; helyi fertőzés; az orr és a torok járatainak gyulladása (orr- és garatgyulladás);
- orr- és torokproblémák, beleértve: köhögés; orrfolyás; száraz torok; légszomj vagy nehézlégzés; orrdugulás; fájdalmas légzés;
- húgysav okozta fájdalmas ízületi duzzanat (köszvény);
- izomfeszülés; izomgyengeség; vállfájás; izomrángás;
- idegrendszeri problémák, beleértve az önkéntelen izomrángásokat; ízérzészavar; az ízérzékelés csökkenése; érzéscsökkenés, különösen a bőrön; az idegi funkciók változása a karokban és a lábakban; vérrög a koponyacsont vénás öblében;
- depresszió; szokatlan álmok;
- hajhullás (kopaszság); fényérzékenység; faggyúmirigy-gyulladás; allergiás reakció az allergénnel érintkező bőrterületen (kontakt dermatitisz); kiütés és hólyagok a bőrön (ekcéma); bőrszárazság; bőrvörösség; kifejezett pikkelyes hámlás és hámló kiütés; rendellenes szőrnövekedés; a bőr megvastagodása és viszketése az ismétlődő vakarás miatt; vérzés a bőr felszíne alatt vagy bevérzés a bőr alatt; egyenetlen felszínű bőrkiütés; viszkető bőrkiütés; a test egészére terjedő viszkető kiütés (csalánkiütés); csomós jellegű bőrelváltozás; kellemetlen bőrszag;
- keringési problémák, beleértve a máj vénájában képződő vérrögöt (májkapu véna trombózis); mélyvénás trombózis; alacsony vérnyomás; emelkedett vérnyomás; érelzáródás (perifériás embólia); vagy csökkent véráramlás a kezekben, bokákban vagy lábakban; duzzanat a véna lefutása mentén és véralvadék a vénában, amely tapintásra nagyon érzékeny lehet (flebitisz vagy felületes tromboflebitisz); vérrög (trombózis);
- egy ritka betegség, melyet időszakosan jelentkező égő fájdalom, bőrpír, valamint a lábak és a kezek melegsége jellemez (eritromelalgia).
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet (vér- vagy vizeletvizsgálattal kimutatható)
- vérszegénység (anémia), beleértve annak egy ritka típusát, melyben mind a vörösvértestek, mind a fehérvérsejtek és mind a vérlemezkék száma alacsony (aplasztikus anémia);
- emelkedett fehérvérsejtszám (leukocitózis);
- a vérlemezkék fokozott mennyiségben történő termelése (trombocitémia); emelkedett vérlemezkeszám; a vérzés megakadályozásáért felelős sejtek kóros száma a vérben (kóros vérlemezkeszám);
- változások egyes vérvizsgálati eredményekben (emelkedett transzaminázszint; emelkedett szérum laktát-dehidrogenáz-szint);
- vagy a fehérvérsejtek daganatos megbetegedése (mielóma multiplex);
- fehérje megjelenése a vizeletben.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Nplate-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az injekciós üveg címkéjén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2oC - 8oC) tárolandó.
Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti dobozban tárolandó.
Átmenetileg, legfeljebb 24 órára kivehető a hűtőszekrényből, és szobahőmérsékleten (maximum 25 °C-on) tárolható. A 24 óránál hosszabb ideig tartó tárolás esetén a készítményt vissza kell tenni a hűtőszekrénybe.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mi tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Nplate
- A készítmény hatóanyaga a romiplosztim.
Minden Nplate 250 mikrogramm por oldatos injekcióhoz injekciós üveg 250 mikrogramm romiplosztimot tartalmaz. Feloldás után az oldat 0,5 ml beadható mennyisége 250 mikrogramm romiplosztimot tartalmaz (500 mikrogramm/ml).
Minden Nplate 500 mikrogramm por oldatos injekcióhoz injekciós üveg 500 mikrogramm romiplosztimot tartalmaz. Feloldás után az oldat 1,0 ml beadható mennyisége 500 mikrogramm romiplosztimot tartalmaz (500 mikrogramm/ml).
- Egyéb összetevők:
Por: mannitol (E421), szacharóz, L-hisztidin, sósav (a pH beállításhoz) és poliszorbát 20. Oldószer: injekcióhoz való víz.
Milyen az Nplate külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Nplate egy fehér színű por, melyből oldatos injekció készül, és ami egy 5 ml-es injekciós üvegben kerül forgalomba.
Az Nplate csomagolása 1 db-os csomagolás vagy 4 dobozt tartalmazó gyűjtőcsomagolás. Egy csomagolás tartalma:
1 db 250 mikrogramm vagy 500 mikrogramm romiplosztimot tartalmazó injekciós üveg.
1 db 0,72 ml vagy 1,2 ml oldószert tartalmazó előretöltött fecskendő.
1 db dugattyúrúd az előretöltött fecskendőhöz.
1 db steril injekciós üveg-adapter.
1 db steril, 1 ml-es Luer-záras fecskendő.
1 db steril biztonsági tű.
4 db alkoholos törlőkendő.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kérjük, olvassa át figyelmesen a teljes útmutatót. Az utasítások azoknak a betegeknek szólnak, akiket egészségügyi szakember, mint például kezelőorvosa, a gondozását végző egészségügyi szakember vagy gyógyszerésze, már megtanított az öninjekciózásra. Ha Ön még nincs megtanítva, kérjük lépjen kapcsolatba egészségügyi szakemberrel.
Az Nplate öninjekciózáshoz használható készletet az Nplate injekciós üveg fénytől való védelme érdekében a felhasználásig az eredeti csomagolásban kell tartani. Az Nplate öninjekciózáshoz használható készletet tartsa hűtve, 2 °C és 8 °C között.
Amint az Nplate-et feloldotta, azonnal adja be.
Lehet, hogy előírt adagjának beadása után még marad felesleges Nplate. Ne használja újra az Nplate-et! Minden felesleges feloldott Nplate-et az injekciózás befejezését követően azonnal hulladékként kell kezelni. Az injekciós üvegben maradt Nplate-et SOHA nem szabad felhasználni egy másik injekcióhoz.
1. lépés Felkészülés az injekció beadásához
Tegye a következőket:
- Válasszon ki egy jól megvilágított, sima felületet, például egy asztalt.
- Vegye ki az Nplate önijekciózáshoz használandó készletet a hűtőszekrényből. Ne használja fel a készítményt, ha az fagyott. Ha kérdése van a készítmény tárolását illetően, további útmutatásért lépjen kapcsolatba egészségügyi szakemberével. Ellenőrizze az önijekciózáshoz használandó készleten található lejárati időt. Ne használja a készletet, ha már elmúlt a lejárati idő. Álljon meg és lépjen kapcsolatba egészségügyi szakemberével.
- Figyelem: Ha egészségügyi szakembere utasítása szerint az Ön Nplate adagjához egynél több Nplate injekcióra van szükség, Önnek egynél több öninjekciózáshoz használandó készletet kell majd használnia. Kövesse a betegtájékoztatóban leírt lépéseket és használjon annyi öninjekciózáshoz használandó készletet, amennyi szükséges az előírt Nplate adag teljesítéséhez/beadásához.
- Győződjön meg arról, hogy a következő kellékek rendelkezésére állnak:

- Ne bontsa ki a kellékeket addig, amíg az útmutatóban erre nem kap utasítást.
- Ne használjon olyan tartozékokat, melyeket nyilvánvalóan felnyitottak vagy nyilvánvalóan sérültek.
- Ne használja újra a kellékeket.


2. lépés Az injekciós üveg használatra való előkészítése, az injekciós üveg-adapter csatlakoztatása

Ehhez a lépéshez a következő eszközöket használja fel: 2 alkoholos törlőkendő, 1 injekciós üveg, és 1 injekciós üveg-adapter.3. lépés A steril vizet tartalmazó fecskendő előkészítése

Ehhez a lépéshez a következő eszközöket használja fel: Steril vizet tartalmazó előretöltött fecskendő és a dugattyúrúd.
Mielőtt hozzákezd a 3. lépéshez, kérjük, jegyezze meg a következőket:
- A vizet tartalmazó előretöltött fecskendő fehér végének letörése előtt először mindig az átlátszó műanyag dugattyúrudat KELL csatlakoztatni. Végezze el a 3a lépést a 3b lépés előtt.
Tegye a következőket:


4. lépés Az Nplate feloldása a víz injekciós üvegbe történő fecskendezésével
Ehhez a lépéshez a következő eszközöket használja fel: Steril vizet tartalmazó előretöltött fecskendő és az injekciós üveg a csatlakoztatott injekciós üveg-adapterrel.
Mielőtt hozzákezd a 4. lépéshez, kérjük, jegyezze meg a következőket:
- Lassan és óvatosan végezze a feloldást. A készítmény fehérjéből készült, és a fehérjék könnyen megsérülhetnek a nem megfelelő keverés és túlzott rázás során.
Tegye a következőket:


Mielőtt folytatná:
- Győződjön meg róla, hogy az összes víz az injekciós üvegbe lett fecskendezve a fecskendőből, mielőtt feloldja a készítményt.

Mielőtt folytatná:
- Nézze meg, hogy a feloldott folyadék nem tartalmaz-e részecskéket és/vagy nem színeződött-e el. A folyadéknak átlátszónak és színtelennek kell lennie, és a pornak teljes mértékben fel kell oldódnia.
- Figyelem: Ha a folyadék elszíneződött vagy részecskéket tartalmaz, lépjen kapcsolatba egészségügyi szakemberrel.
- A fecskendő eltávolítása előtt győződjön meg arról, hogy a por teljes mértékben feloldódott.

- Dobja ki az üres fecskendőt az éles tárgyak vagy veszélyes hulladékok gyűjtésére szolgáló tartályba. A feloldott Nplate-et tartalmazó injekciós üveget tartsa meg. Azonnal készítsen elő új fecskendőt a beadáshoz.
- Ne késlekedjen az Nplate beadásával.
5. lépés Új fecskendő előkészítése a beadáshoz
Ehhez a lépéshez a következő eszközöket használja fel: Egy új 1 ml-es fecskendő és a tiszta, feloldott Nplate injekciós üveg.
Mielőtt folytatná:
- Ellenőrizze az előírt adagot mielőtt elkezdi ezt a lépést. Figyelem: Az Nplate folyadék rendkívül erős hatással rendelkezik, ezért fontos a pontosság és a megfelelő adag kimérése.
- Győződjön meg arról, hogy beadás előtt minden légbuborékot eltávolított.
Tegye a következőket:- Mégegyszer ellenőrizze, hogy a felírt adagnak megfelelő mennyiségű folyadék van-e a fecskendőben és hogy minden légbuborékot eltávolított.
Mielőtt folytatná:
- Győződjön meg arról, hogy az Önnek előírt adagnak megfelelő mennyiségű folyadék marad a fecskendőben.
- Győződjön meg arról, hogy minden légbuborékot eltávolított a fecskendőből.

6. lépés Az injekciós tű előkészítése
Ehhez a lépéshez a következő eszközöket használja fel: A kimért Nplate adaggal megtöltött fecskendő és a biztonsági tű.
Tegye a következőket:


7. lépés Az injekció beadási helyének kiválasztása és előkészítése
Ehhez a lépéshez a következő eszközöket használja fel: Új alkoholos törlőkendő.
Tegye a következőket:

8. lépés Az Nplate folyadék beadása
Ehhez a lépéshez a következő eszközöket használja fel: Megtöltött fecskendő a tűvel.
Tegye a következőket:


9. lépés A kellékek ártalmatlanítása
Tegye a következőket:
- Azonnal dobja ki a fecskendőt a befedett tűvel egy éles tárgyak gyűjtésére szolgáló tartályba.
- Azonnal dobja ki a használt Nplate injekciós üveget egy megfelelő hulladéktartályba.
- Győződjön meg arról, hogy minden más anyag a megfelelő tartályokba került kidobásra.
A beadásra szolgáló eszközöket és az Nplate injekciós üveget SOHA nem szabad újra felhasználni.
- A használt tűt és fecskendőt szúrásbiztos tartályban semmisítse meg.
- A megmaradt Nplate-et a megfelelő hulladáktartályban semmisítse meg. Az injekciós üvegben maradt Nplate-et SOHA nem szabad újra felhasználni egy másik injekcióhoz.
Published date: 2015.01.26.

Kiszerelés: 1x

Törzskönyvi szám: EU/1/08/497/005

NPLATE 250 ?g por és oldószer oldatos injekcióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Amgen Europe B.V.

Hatóanyag: romiplostim

ATC: Romiplostim

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 196035 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

keringés, seb, vérzés

Kapcsolódó betegségek ( hematológia )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár