+10° - +26°
Nincs front

AVODART 0,5 mg lágy kapszula

AVODART 0,5 mg lágy kapszula betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ AVODART ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az Avodart-ot férfiaknál a dülmirigy (prosztata) megnagyobbodásának (jóindulatú, azaz benignus prosztata hiperplázia) kezelésére alkalmazzák. A prosztatának ezt a nem rákos eredetű megnagyobbodását a dihidrotesztoszteron hormon túltermelése okozza.
A hatóanyag a dutaszterid. Ez az ún. 5-alfa-reduktáz gátló gyógyszerek csoportjába tartozik.
A prosztata megnagyobbodása vizelési problémákhoz vezethet, így nehezebb a vizeletürítés és gyakrabban kell vizelni. Előfordulhat, hogy a vizelési sugár lassabb és gyengébb. Amennyiben nem kezelik, fennáll a veszélye annak, hogy a vizelet teljesen elakad (akut vizeletretenció). Ilyenkor azonnali orvosi ellátásra van szükség. Egyes esetekben sebészi beavatkozással kell eltávolítani a prosztatát, vagy csökkenteni annak méretét. Az Avodart csökkenti a dihidrotesztoszteron termelést, ezáltal segíti a megnagyobbodott prosztata összezsugorodását és a tünetek csökkenését. Így csökken az akut vizeletretenció veszélye, és kevésbé van szükség műtéti beavatkozásra.
Az Avodart-ot egy tamszulozin nevű gyógyszerrel együtt is alkalmazhatják (az utóbbi készítmény a prosztata-megnagyobbodás tüneteinek kezelésére szolgál).
2. TUDNIVALÓK AZ AVODART SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje az Avodart-ot
- ha allergiás (túlérzékeny) a dutaszteridre, más 5-alfa-reduktáz gátlóra, a szójára, a földimogyoróra vagy az Avodart bármely egyéb összetevőjére;
- ha súlyos májbetegsége van.
Mondja el orvosának, ha úgy gondolja, hogy ezek közül bármelyik fennáll az Ön esetében.
Ez a gyógyszer kizárólag férfiak kezelésére szolgál. Nők, gyermekek vagy serdülőkorúak nem szedhetik.
Az Avodart fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- Egyes klinikai vizsgálatokban több olyan betegnél figyeltek meg szívelégtelenséget, aki dutaszteridet és egy alfa-blokkolónak nevezett másik gyógyszert is szedett, mint amilyen a tamszulozin; mint azoknál, akik csak dutaszteridet vagy csak alfa-blokkolót szedtek. A szívelégtelenség azt jelenti, hogy a szív nem képes annyi vért mozgatni a vérkeringésben, mint amennyit kellene.
- Győződjön meg róla, hogy orvosa tud májproblémáiról. Ha Önnek bármilyen, a májat érintő betegsége van, szükség lehet néhány további ellenőrző vizsgálatra az Avodart szedése alatt.
- Nők, gyermekek és serdülőkorúak nem nyúlhatnak hozzá szivárgó Avodart kapszulához, mert a hatóanyag a bőrön keresztül felszívódhat. Azonnal mossa meg az érintett bőrfelületet vízzel és szappannal, ha bőre érintkezésbe kerül a kapszulával.
- Alkalmazzon gumióvszert szexuális együttlét alatt. Avodart-ot szedő férfiak ondójában találtak dutaszteridet. Amennyiben a partnere terhes vagy terhes lehet, nem szabad érintkeznie az Ön ondójával, mivel a dutaszterid befolyásolhatja a fiúmagzat normális fejlődését. Kimutatták, hogy a dutaszterid szedése mellett csökken a spermaszám, az ondótérfogat és a spermiumok mozgóképessége. Ez csökkentheti az Ön nemzőképességét.
- Az Avodart befolyásolja a PSA (prosztata-specifikus antigén) vérvizsgálat eredményét, amelyet néha a prosztatarák kimutatására alkalmaznak. Kezelőorvosa tud erről a hatásról, és lehet, hogy mégis elvégezteti a vizsgálatot a prosztatarák kiszűrése érdekében. Ha Önnél a PSA-ra vonatkozó vérvizsgálatot végeznek, közölje az orvossal, hogy Avodart-ot szed. Az Avodart-ot szedő férfiaknak rendszeresen ellenőriztetniük kell PSA szintjüket.
- Egy fokozott prosztatarák-kockázatnak kitett férfiakkal végzett klinikai vizsgálatban az Avodart-ot szedő férfiaknál gyakrabban fordult elő a prosztatarák egy súlyos formája, mint azoknál, akik nem szedtek Avodart-ot. Az Avodart hatása a prosztatarák e súlyos formájára nem tisztázott.
- Az Avodart emlőmegnagyobbodást és emlőérzékenységet okozhat. Ha ez zavaróvá válik, vagy ha mellében csomót, illetve mellbimbójából szivárgást észlel, beszélnie kell orvosával ezekről az elváltozásokról, mivel ezek súlyos állapot, pl. emlőrák jelei is lehetnek.
Forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, ha bármilyen kérdése van az Avodart szedésével kapcsolatban.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Néhány gyógyszer hatással lehet az Avodart-ra, így nagyobb a valószínűsége mellékhatások jelentkezésének. Ezek a gyógyszerek a következők lehetnek:
- verapamil vagy diltiazem (magas vérnyomás kezelésére);
- ritonavir vagy indinavir (HIV kezelésére);
- itrakonazol vagy ketokonazol (gombás fertőzések kezelésére);
- nefazodon (antidepresszáns);
- alfa-blokkolók (prosztata-megnagyobbodás vagy magas vérnyomás kezelésére).
Mondja meg az orvosának, ha ezek közül a gyógyszerek közül bármelyiket szedi. Lehet, hogy az Avodart adagját csökkenteni kell.
Az Avodart egyidejű bevétele étellel és itallal
Az Avodart bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül.
Terhesség és szoptatás
Azok a nők, akik terhesek (vagy terhesek lehetnek) nem nyúlhatnak hozzá szivárgó kapszulához. A dutaszterid felszívódik a bőrön keresztül és befolyásolhatja a fiúmagzat normális fejlődését. Ez különösen a terhesség első 16 hetében jelent veszélyt.
Használjon gumióvszert a szexuális együttlét ideje alatt. Avodart-ot szedő férfiak ondójában találtak dutaszteridet. Amennyiben a partnere terhes vagy lehet, hogy terhes, nem szabad érintkeznie az Ön ondójával.
Kimutatták, hogy az Avodart szedése mellett csökken a spermaszám, az ondótérfogat és a spermiumok mozgóképessége. Ezért csökkenhet a férfiak nemzőképessége.
Kérjen tanácsot orvosától, amennyiben terhes nő kapcsolatba került dutaszteriddel.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy az Avodart befolyásolná a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Fontos információk az Avodart egyes összetevőiről
Ez a gyógyszer szójalecitint tartalmaz, amelyben szójaolaj fordulhat elő. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.
3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ AVODART-OT?
Az Avodart-ot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Ha nem szedi rendszeresen gyógyszerét, ez befolyásolhatja PSA mérési eredményeit. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Mennyit kell bevenni?
- A szokásos adag naponta egyszer 1 kapszula (0,5 mg). A kapszulát egészben, vízzel kell lenyelni. Nem szabad szétrágni vagy összetörni a kapszulát. A kapszula tartalmával való érintkezés esetén száj- vagy torokfájdalom alakulhat ki.
- Az Avodart hosszantartó kezelésre szolgál. Néhány férfi korán észlelheti a tünetek javulását. Ugyanakkor másoknak 6 hónapig vagy még tovább kell szedniük az Avodart-ot, amíg a hatás kezd mutatkozni. Mindaddig szedje az Avodart-ot, ameddig azt orvosa előírja.
Ha az előírtnál több Avodart-ot vett be
Kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől, amennyiben túl sok Avodart kapszulát vett be.
Ha elfelejtette bevenni az Avodart-ot
Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására. A következő adagot vegye be a szokott időben.
Ne hagyja abba az Avodart szedését orvosi tanács nélkül
Ne hagyja abba az Avodart szedését anélkül, hogy először orvosával beszélne. Akár 6 hónapig vagy még tovább is szednie kell a hatás jelentkezéséhez.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Avodart is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon ritka allergiás reakció
Az allergiás reakció jelei lehetnek:
- bőrkiütés (ami viszkethet is);
- csalánkiütés;
- a szemhéj, az arc, az ajak, a kar vagy a láb duzzanata.
Haladéktalanul beszéljen orvosával, ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, és hagyja abba az Avodart szedését.
Gyakori mellékhatások
Ezek 10 Avodart-ot szedő férfi közül legfeljebb 1 esetében jelentkezhetnek:
- impotencia (merevedési zavar);
- a nemi vágy (libidó) csökkenése;
- magömléssel kapcsolatos nehézségek;
- emlőmegnagyobbodás vagy emlőérzékenység (ginekomasztia)
- szédülés, ha tamszulozinnal együtt alkalmazzák.
Nem gyakori mellékhatások
Ezek 100 Avodart-ot szedő férfi közül legfeljebb 1 esetében jelentkezhetnek:
- szívelégtelenség (a szív kevésbé hatékonyan pumpálja a vért a testben. Olyan tünetek jelentkezhetnek, mint légszomj, extrém fáradtság és duzzanat a bokán és lábakon.)
- a haj, illetve rendszerint a testszőrzet hullása vagy hajnövekedés.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL AZ AVODART-OT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A dobozon vagy a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Avodart-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az Avodart kapszulákat, amelyekre már nincs szüksége, nem szabad a szennyvízzel vagy háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Ezeket vigye vissza a gyógyszertárba, hogy gyógyszerésze a környezet károsítása nélkül megsemmisítse.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Avodart
A hatóanyag a dutaszterid. Minden egyes lágy kapszula 0,5 mg dutaszteridet tartalmaz.
Egyéb összetevők:
- a kapszulában: kaprilsav/kaprinsav mono-di-gliceridjei és butil-hidroxitoluol (E321).
- kapszulahéj: zselatin, glicerin, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), (közepes szénláncú) trigliceridek, lecitin.
Milyen az Avodart készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Avodart lágy kapszula hosszúkás alakú, átlátszatlan, sárga lágy zselatin kapszula, "GX CE2" jelöléssel.
10 db, 30 db, 50 db, 60 db vagy 90 db lágy kapszula fehér, átlátszatlan buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-9079/01

AVODART 0,5 mg lágy kapszula

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: GlaxoSmithKline Trading Services Limited

Hatóanyag: dutasteride

ATC: Dutasteride

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 8465 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kiszerelés: 50x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-9079/04

AVODART 0,5 mg lágy kapszula

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: GlaxoSmithKline Trading Services Limited

Hatóanyag: dutasteride

ATC: Dutasteride

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( vese és húgyutak betegségei, férfi egészségügyi problémák )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár