Veszélyes viharok

Az Egyesült Államok Nemzeti Meteorológiai Szolgálata 1959 és 1994 között 3.239 halálesetet regisztrált, melyek villámcsapás miatt, többnyire szívmegállás okán következtek be.

Az Egyesült Államok Nemzeti Meteorológiai Szolgálata 1959 és 1994 között 3.239 halálesetet regisztrált, melyek villámcsapás miatt, többnyire szívmegállás okán következtek be. Ennek több mint háromszorosa az egyéb, nem halálos sérülések száma, melyeket villámcsapás okozott. Azonban az embert ért villámcsapások száma ennél jóval magasabb lehet, mivel vannak, akiken a villámcsapás következtében semmiféle sérülés nem keletkezik, és bármennyire is hihetetlen, a villámsújtottak egy része késve vagy egyáltalán nem fordul orvoshoz.

A villámcsapás - az esetek több mint felénél - a szabadban dolgozókat, a futókat, kocogókat, sportolókat, turistákat éri. Szintén veszélyben vannak a vízen tartózkodók, úszók, csónakázók, horgászok.

A statisztikák szerint a villámsújtotta emberek 80 százaléka férfi. Harmaduk munkavégzés közben sérül, különösen veszélyeztetettek a magasban dolgozók, az építőmunkások vagy a mezőgazdasági dolgozók.

Más elektromos sérülésektől eltérően a villámcsapás ezredmásodpercek alatt végigfut a testfelületen, néha csak megtépi a ruházatot, némi égési sebet vagy felületes sérülést hagy maga után, esetleg még azt sem. Az azonban teljesen hamis elképzelés, hogy ha valaki túlél egy villámcsapást, akkor már semmi baja nem történhet! Ez egyszerűen nem igaz.

A villámcsapás járhat nyilvánvaló, szemmel látható sérülésekkel, okozhat égést, ledöntheti a sérültet a lábáról, csontját törheti, hallászavart okozhat. Tudatzavarral, emlékezetkieséssel is járhat. Később is megjelenhetnek panaszok, például krónikus fejfájás. Minden villámcsapást szenvedett egyénhez azonnal mentőt kell hívni, vagy orvoshoz kell vinni.

A leggyakoribb halálok a légzés és/vagy a keringés leállása. Ezekben az esetekben kizárólag az újraélesztés mentheti meg a beteg életét.

Felkészült a viharra? Néhány jó tanács a zápor kitörése előtt:

 • Figyelje az eget, a sötétedő felhőket, a villámfényeket, hallgassa a mennydörgést, a szél zúgásának erősödését.
 • Ha hallja a mennydörgést, a vihar már elég közel van ahhoz, hogy a villámcsapás veszélyeztesse. Mielőbb keressen biztonságos menedéket.
 • Húzódjon be egy épületbe vagy egy autóba. Kerülje a nyitható tetejű gépjárműveket. Húzza fel a kocsi ablakait, és ne érjen a fém vázhoz.
 • A legveszélyesebbek a csalóka biztonságérzetet nyújtó, valójában azonban egyáltalán nem biztonságos, háromoldalú, fémvázas vagy fémfalú buszmegálló-házikók. Valójában rég be kellett volna őket tiltani - mondják az elektromos szakemberek. Csak a négyoldalúak adnak védelmet, a háromoldalúakba tilos beállni. Egy alapos bőrigázás sokkal biztonságosabb! Az ilyen buszmágállóktól menjen legalább 15 méter távolságra, és kuporodjon le.
 • A telefonvezetékek és fémcsövek jól vezetik az elektromosságot. Húzza ki az elektromos készülékeket a csatlakozóból. Ne használja se a telefont, se az elektromos berendezéseket. A világítást azonban bekapcsolva hagyhatja, az nem növeli a villámcsapás veszélyét.
 • Ne fürödjön, ne zuhanyozzon és a vizet se folyassa.
 • Kapcsolja ki a légkondicionálót. A feszültségingadozás tönkreteheti a kompresszort.
 • Az ablaknál húzza el a függönyöket. Ha a viharban véletlenül kitörne az üveg, a függöny megvéd a szétrepülő szilánkoktól.
 • Ha erdőben éri a vihar, akkor az alacsonyabb fák alatt keressen menedéket!
 • Ha vízen van, azonnal menjen a szárazföldre.
 • A szabadban keressen egy alacsonyan fekvő, nyílt terepet, távol a fáktól, elektromos vezetékektől.
 • Próbáljon meg minél kisebbre, alacsonyabbra összehúzódni. Guggoljon le, hajtsa a fejét a térdei közé. Ha többen vannak, tartsanak egymástól 5-10 méter távolságot.
 • Ne hasaljon a földre! Nagyobb testfelületen könnyebben éri villámcsapás.

Ha valakit villámcsapás ért:

 • Nyugodtan hozzá lehet érni, teste nem hordoz elektromos töltést.
 • Fontos a mentők mielőbbi értesítése a 104-es telefonszámon.
 • A sérült elektromos áramütést szenvedett, teste megéghetett azokon a területeken, ahol a villám belecsapott, illetve ahol elhagyta a testét.
 • A villámcsapás idegrendszeri károsodást, csonttörést, hallás- és látáskárosodást is okozhat.
 • Az elsősegélynyújtás alaplépései ebben az esetben is érvényesek. Az átjárható légutak biztosítása, légzésleállás esetén a befúvásos lélegeztetés, szívleállás esetén a szívmasszázs.

X.évf./7.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső