Koronavírus: lövések dördültek Romániában

Az elmúlt hétvégén több esetben is a román belügyi szerveknek kellett megfékezniük az ortodox húsvét idején a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat megszegő randalírozókat.

Világszerte megközelítette a 2,5 milliót az igazoltan koronavírus-fertőzöttek száma. Részletek itt.

Vasárnap este Bukarest ötödik kerületében a különleges erők (SAS) és a rendőrség egységei szolgálati fegyvereiket is használták, hogy figyelmeztető lövéseket leadva megakadályozzák egy konfliktus elfajulását, ami több ittas személy között alakult ki. Személyi sérülés nem történt, ugyanakkor a rendőrség 37 személyt előállított, közülük kilencet garázdaság és csendháborítás gyanújával őrizetbe vett. Vasárnap este Ploiesti külvárosában is a rendőrség és a SAS közbelépésére volt szükség egy utcai konfliktus megfékezéséhez, ami szintén alkohol hatása alatt álló emberek között kirobbant ki.

Több esetben is figyelmeztető lövéseket kellett leadni a román hatóságok egyenruhásainak
Több esetben is figyelmeztető lövéseket kellett leadni a román hatóságok egyenruhásainak

A Brassó melletti Négyfaluban is figyelmeztető lövéseket adtak le a rendőrök vasárnap, amikor a tömeg botokkal támadt egy, állítólag szándékosan közéjük hajtó gépkocsivezetőre és járművére. Az eset kapcsán hétfőn nyolc ember ellen emberölés kísérlete gyanújával indult büntető eljárás. Vajdahunyadon 30 napi előzetes letartóztatásba helyeztek négy embert, akik szombaton kövekkel támadtak a rendőrökre a város egyik negyedében. Az incidens több más résztvevőjét megbírságolták. A rendőrség két gépkocsija megrongálódott. Az erőszak akkor szabadult el, amikor a rendőrség a kijárási korlátozás betartását ellenőrizte.

Romániában a lakosság több mint 85 százalékát kitevő ortodox vallásúak vasárnap ünnepelték Jézus feltámadását. A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások miatt az emberek nem mehettek templomba, a húsvéti ünnepek alkalmából otthon vehették át a papoktól és az egyház önkénteseitől az ünnepi pászkát és a Jeruzsálemből érkezett szent lángot. A rendőrségi beavatkozást igénylő elszigetelt esetektől eltekintve a lakosság túlnyomó része betartotta a járványügyi intézkedéseket. Romániában vasárnapig 8746 embernél mutatták ki a koronavírust, a járvány pedig több mint 430 halálos áldozatot követelt.

A járványhelyzet alakulásától függően elmaradhat idén a csíksomlyói búcsú. Részleteket az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció