Betiltották a PET-palackokat Pécsen

A magyarországi felsőoktatási intézmények között elsőként szünteti meg a PET-palackos vizek és üdítők beszerzését a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A Pécsi Tudományegyetem október 1-jétől újrahasznosítható üveges kiszerelésű italokat vásárol a PET-palackos csomagolású vizek és üdítők helyett. A döntés kapcsolódik a "Zöld Egyetem" programhoz, amelyhez a Pécsi Tudományegyetem négy éve csatlakozott. A kezdeményezés legfontosabb üzenete a környezettudatos szemlélet erősítése, valamint a folyamatos nyitottság és fogékonyság fenntartása az ökológiai lábnyomot csökkentő újdonságok iránt - olvasható a PTE oldalán .

PET-palack, környezettudatosság, környezetvédelem, műanyaghulladék, hulladékcsökkentés
Leszámol a PET-palackokkal a pécsi oktatási intézmény. Fotó: iStock

Úttörő zöld egyetem

Katasztrófát okozhatnak a műanyag palackok - részletek itt!

Csak Magyarországon évente 1,5 milliárd PET-palack kerül forgalomba, azaz fejenként mintegy 150 darab. Emellett azonban csak a palackok töredékét, mindössze 7-8 százalékát hasznosítják újra, a maradék pedig a környezetet terheli. "Azzal, hogy megszüntetjük az eldobható, műanyag csomagolású vizek és üdítők beszerzését, intézményi szinten is támogatjuk a környezettudatosságot" - hangsúlyozta Jenei Zoltán kancellár, aki a "Zöld Egyetem" program vezetője és a "PET-palackmentes intézmény" projekt ötletgazdája. Mint mondta, az egyetem 70 helyszínére hamarosan víztöltő állomásokat telepítenek majd, ahol a hallgatók és dolgozók hűtött szénsavas és szénsavmentes, valamint forró vízhez juthatnak - mindezt ingyenesen.

A tervek szerint a PET-palackok száműzését követően az újrahasznosított és komposztálható anyagból készült tányérok, evőeszközök, poharak és dobozok használatát is bevezetik az egyetem büféjében és egyéb vendéglátó egységeiben, valamint az intézményhez köthető rendezvényeken is.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: