Ahol több a kutya, ott kevesebb a bűncselekmény

Alacsonyabb a rablások, gyilkosságok és más erőszakos bűncselekmények aránya azokban a városrészekben, ahol több kutya – állítja egy friss amerikai kutatás. Az eredmények szerint a bűncselekmények számát az is befolyásolja, hogy mennyire összetartó az adott közösség.

Korábbi szociológiai tanulmányok már igazolták, hogy egy adott városrész biztonságát alapvetően befolyásolja az, hogy a lakosok mennyire figyelnek oda egymásra, illetve a körülöttük lévő eseményekre. Azt azonban eddig kevés kutatás vizsgálta, hogy az emberek milyen módon tudják figyelemmel kísérni, hogy mi zajlik a környezetükben. Egy friss amerikai tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy a kutyasétáltatás hozzájárulhat-e az érintett városrész biztonságához. A tanulmány eredményeit a Sci-news  ismertette.

A bűnözést is visszaszorítja a kutyasétáltatás

Az Ohiói Állami Egyetem és a Texasi Egyetem munkatársai abból a feltételezésből indultak ki, hogy a kutyájukat rendszeresen sétáltató emberek jobban szemmel tarthatják a környékükön történő eseményeket. Ilyenkor könnyebben észrevehetik, ha gyanús alak ólálkodik a környéken, de a jelenlétük már önmagában elrettentheti a bűncselekményre készülőket.

kutya, kutyasétáltatás
Ahol több a kutya, ott kevesebb a bűncselekmény. Fotó: Getty Images

A tanulmányhoz a kutatók 2014 és 2016 között 595 bűncselekményt vizsgáltak az Ohio állambeli Columbus területén. Felmérték, hogy a különböző városrészekben élők milyen arányban tartanak kutyát, valamint azt is, mennyire ismerik az utcájukban élő embereket, illetve mennyire tartják megbízhatónak az arra sétálókat.

"A kutatás eredménye szerint a lakosok közötti bizalomnak fontos szerepe van a bűnözés visszaszorításában, hiszen a lakosok kevésbé kiszolgáltatottak, ha számíthatnak egymásra" – mondta el Nicolo Pinchak, a tanulmány vezető szerzője. Azokban a városrészekben, ahol a lakosokban erősebb a közösségi szellem, jelentősen alacsonyabb volt az emberölések, rablások és súlyos testi sértések száma.

Tovább csökkentette a bűnelkövetések arányát az is, hogy a városrészben milyen arányban tartanak kutyát a háztartások. Tapasztalataik szerint a kutyájukat sétáltatók egyfajta járőrként tartják szemmel a környező utcákat, ami miatt nagyobb eséllyel fülelhetik le a bűncselekményre készülőket. Persze emellett a betörések aránya is kisebb volt ott, ahol több eb őrizte a házakat. Macskák vagy más háziállatok tartása ugyanakkor nincs hatással a bűncselekmények alakulására az eredmények szerint.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: