Óriási lépés a gyomorrák kimutatásában

A másodperc törtrésze alatt azonosította egy mesterséges intelligencia a korai stádiumú gyomorrákot egy japán kutatás során. Az eszköz a jövőben a szakorvosok munkáját segítheti.

Brit kutatók kifejlesztettek egy kilégzési tesztet, aminek segítségével kimutatható a nyelőcső- és a gyomorrák. Részletek itt.

A mesterséges intelligenciának elég volt 0,004 másodperc, hogy eldöntse, egy endoszkóppal készített felvétel korai stádiumú rákos vagy egészséges gyomorszövetről készült-e - adták hírül két japán intézet, a Riken Intézet és az Országos Rákkutató Központ tudósai. A gép a rákos szövetek képeit 80 százalékos pontossággal ítélte betegnek, míg az egészséges szövetek képeit 95 százalékos pontossággal egészségesnek. A mesterséges intelligencia találati aránya olyan jó volt, mint a nagy tapasztalatú szakorvosoké - közölte a kutatást végző két intézet.

A jövőben mesterséges intelligencia segítheti a gyomorrák kimutatását
A jövőben mesterséges intelligencia segítheti a gyomorrák kimutatását

A kutatók 100 endoszkópos felvételt készítettek korai stádiumú rákos gyomorszövetről és másik százat egészséges gyomorszövetről, hogy teszteljék, milyen pontossággal diagnosztizálja a gép a gyomorrákot. A feladathoz a neuronhálózatok alkalmazásán alapuló, úgynevezett mélytanulás technológiáját használták. A gyakorlatban a mesterséges intelligenciát a diagnózist végző orvost segítő eszközként akarják alkalmazni.

A gyomorrák kevés tünetet okoz , gyakran csak előrehaladott stádiumban veszik észre. Korai stádiumában még a szakorvosnak is nehézséget jelent, hogy megkülönböztesse a gyulladástól.

Egy közelmúltbeli kínai versenyen 15 orvos tudását mérték össze a mesterséges intelligencia képességeivel. Az összecsapás meglepő eredménnyel zárult ember és gép között. Részletek itt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra