"Lebegő szemétszedő" tisztítja az óceánt

Megkezdte a műanyaghulladék begyűjtését a Csendes-óceánon egy holland feltaláló lebegő szemétszedője. A System 101 nevű berendezés egy évvel ezelőtti tesztüzeme kudarccal végződött.

A módosított berendezés a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között félúton elterülő gigantikus (Franciaországnál háromszor nagyobb) csendes-óceáni szemétszigeten kezdte meg a takarítást - közölte Boyan Slat, a The Ocean Cleanup projekt alapítója.

tisztítás, szemétszedés, Csendes-óceán, műanyagszemét, műanyaghulladék, szemétsziget, műanyagszennyezés
Lebegő szemétszedő tisztítja a Csendes-óceánt. Fotó: theoceancleanup.com

Sikertelen próbálkozás

A szerkezetet 2018. október elején vontatták ki a San Franciscó-i-öbölből a Great Pacific Garbage Patchhez (GPGB), hogy összegyűjtsék vele a vízen lebegő műanyaghulladékot. A próbaüzemet október 17-én kezdte meg. Decemberre azonban kiderült, hogy a hulladékbegyűjtő nem a tervek szerint működik. Bár a műanyagot megfogta a berendezés, megtartani már nem tudta a szemetet. Emellett levált belőle egy 18 méteres szakasz is. A sikertelen tesztüzem után partra vontatott és kijavított berendezés ma már minden méretű hulladékot képes begyűjteni, beleértve a mikroműanyagot is. Az ötletgazda állítása szerint a jelenlegi konstrukció működőképes, így megvalósíthatónak tűnik a terv, miszerint eltüntetik a szemetet az óceánokból és tengerekből.

Így működik

Évente ennyi szemét kerül a tengerekbe - részletek itt!

Az U-alakú rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből, valamint egy 3 méter mélyen a víz alá merülő, fésűszerű filterből áll. A filter által kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra, az első adagot várhatóan decemberben, az első fázis után. A konstruktőrök becslései szerint a tengeri takarítógép 1,8 milliárd műanyagdarabot gyűjthet össze. A 25 éves feltaláló elmondása szerint már terveznek egy nagyobb, emberi közreműködés nélkül is hosszabb ideig működni képes takarítógépet is.

A hét évvel ezelőtt megálmodott projektnek rengeteg támogatója lett. Több cég és egyetem mellett a holland kormány is a kezdeményezés mellé állt. A cél az, hogy 5 éven belül eltakarítsák a "nagy csendes-óceáni szemétsziget" felét.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció