Miért tűnünk télen idősebbnek?

Télen négy évvel és nyolc hónappal tűnik idősebbnek egy nő. A jelenség oka, hogy a szem alatti karikák jóval sötétebbek ebben az időszakban.

Az Adonia Organics kutatói szerint mindez főleg annak köszönhető, hogy télen sápadtabb az arcbőr, így feltűnőbbek a táskák. Mindezt fokozza, hogy a kevesebb napfény miatt szervezetünkben csökken a D-vitamin és a szerotonin nevű boldogsághormon szintje, ami kimerültséghez vezet.
Télen télen sápadtabb az arcbőr, így feltűnőbbek a táskák
Télen télen sápadtabb az arcbőr, így feltűnőbbek a táskák
A karikák teljes eltüntetésére nincs lehetőség, ám néhány módszerrel halványíthatjuk őket:
Szundítsunk napközben! Már 15 perc pihenés is jót tesz, mert a szervezet úgy értelmezi, hogy jóval többet aludtunk.
  • Használjunk hűsítő borogatást, akár egy kis megnedvesített vatta is megteszi. Ez összehúzza a véredényeket, ezáltal enyhül a puffadás.
  • Jót tesznek a K-vitamint tartalmazó kenőcsök is.
  • Néhány bőrgyógyász hidrokinonos oldatot javasol, amit gyakran olajmentes hidratálóval vegyítenek, így halványítva a területet. A szem alá helyezett pár karika krumplival ugyanezt a hatást érhetjük el.
  • Kerüljük a túl sós ételeket! Visszatartják a folyadékot, így a szem felpuffadásához vezetnek.
Dr. Mark Binette öregedéstudományi szakértő így vélekedett: "Egyre több tanulmány bizonyítja be, hogy a D- és K-vitamin alacsony szintje közrejátszik a karikák kialakulásában. Ráadásul ha már egyszer megjelentek valakin, az nehezen szabadul meg tőlük. Felmérésünkben úgy tapasztaltuk, hogy a nők jobban aggódnak a táskák, mint a ráncok miatt. Egy negyvenéves nő 4,7 évvel tűnhet idősebbnek ezektől a karikáktól."

A szem alatti sötét táskák a leggyakoribb bőrpanaszok közé tartoznak. Vékony kapillárisok okozzák őket, amelyek beszivárogtatják a vért a bőr alá. Ez itt oxidálódni kezd, ettől alakulnak ki a zúzódásokhoz hasonló foltok. Főleg a téli hónapokban jellemző sápadt arcszínen válik mindez feltűnővé. Nyáron általában kevésbé vagyunk kimerültek, és a bőr is sötétebb egy kicsit, így könnyebben elrejthetőek a karikák. Ráadásul a meleg hónapokban a kimerültség is kevésbé jelentkezik, mivel napfény segít a boldogsághormonok termelődésében.

A New York-i AMA Laboratóriumban végzett kutatás szerint a 27-60 év közti nők 82 százaléka küzd télen a szem alatti karikákkal, ez az arány nyáron csak 38 százalék. Nyáron, ahogy a táskák eltűnnek, a fiatalos külső is visszatér.

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi ellen véd a bőrben termelődő melanin?

Tippek

A meleg pára segít kitágítani a bőr pórusait, amelyeken keresztül a bőrápoló hatóanyagok is könnyebben beszívódnak. A maszkokat, krémeket meleg fürdő után érdemes felvinni.