Irány a Széchenyi!

Kiruccanásra, élményre, sportos felfrissülésre vágyik, úszni szeretne, vagy csak szívesen kényeztetné magát egy kis fürdőzéssel, szaunával?

Országszerte, de különösen a fővárosban számos gyógyfürdő és uszoda várja az egészségeseket és a különböző mozgásszervi megbetegedésekben szenvedőket egyaránt. Utóbbiak a reumatológiákon kérhetnek valamelyik gyógyfürdőbe szóló beutalót: ezzel évente kétszer vehetnek részt kúrán, amelybe nem csak a fürdőszolgáltatások, hanem például a gyógymasszázs igénybevétele is beletartozik. A HáziPatika most indított sorozatában néhány nagyobb gyógyfürdőt mutatunk be.

Nemcsak a testet, a szemet is üdíti

Budapesten, a Városligetben áll Európa egyik legnagyobb és legszebb fürdőkomplexuma, a Széchenyi Gyógyfürdő. A fürdő jelentősége nem csupán gyógyvize és kiterjedése alapján kiemelkedő - építése is különleges igényességgel folyt; a gyógyfürdőt díszítő szobrok, és üvegmozaikok Magyarország legjelentősebb művészeinek alkotásai. Felújításának első szakasza 1999-ben lezajlott - ekkor gazdagodott új szolgáltatásokkal is, például a sodrófolyosót, vízsugármasszázst és pezsgőfürdőt nyújtó élménymedencével.

A látogatót időmérő beléptető-rendszer fogadja - így, aki három, illetve két óránál kevesebb ideig veszi igénybe a szolgáltatásokat, időarányosan visszakap a belépti díjból.

Tágas, világos medencecsarnokainak kialakításánál érződik a római fürdőkultúra hatása, a kádfürdőknél a görögök, de az északi népek fürdőkultúrájának nyomai is fellelhetők. Erről tanúskodnak a különböző osztályokon meglévő izzasztóhelyiségek, merülőfürdők, szaunák. A jelenlegi fürdőépület 1913-ban készült el. 1927-ben épült fel az uszoda, téliesítését követően egész évben fogadja a vendégeket. Ugyancsak 1927-ben létesült fürdőosztály és a komplex fizioterápiás osztály (nappali kórház).

Gyógyvíz külső és belső használatra

A Széchenyi Gyógyfürdő vize nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos hévíz, melynek fluorid- és metaborsav tartalma is jelentős.

Az ivókútból kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz folyik. Gyógyfürdőként az igénybe vétele kopásos jellegű ízületi és gerinc betegségek (pl.: csípő- és térdízület), krónikus izületi gyulladások, ortopédiai műtétek és balesetek utáni rehabilitáció, gerincbántalmak (deformitás, porckorong betegségek, lumbago, Bechterew-kór), krónikus izületi gyulladások inaktív stádiumai, idegfájdalmak, csontrendszer mészhiánya esetén ajánlott.

A gyógyvizet ivókúra formájában a következő betegségekre javasolják:

  • Gyomorsav túltengés
  • Vesemedence és a húgyutak idült gyulladásai
  • A vesekőbetegségek egyes formái
  • A légzőszervek idült hurutai
  • A csontrendszer mészhiánnyal járó állapotainak megelőzése, kezelése
  • A köszvényes anyagcserezavar befolyásolása
  • Az epehólyag és epeutak egyes megbetegedései esetén az epeürülés elősegítése céljából.

Változatos szolgáltatások

Összesen 15, különböző méretű, vízhőfokú medencével várja a Széchenyi a felfrissülni, gyógyulni vágyókat, köztük van 20-38 fokos hideg, meleg, fürdőruhás illetve kötényes termálfürdésre alkalmas medence, valamint ülő-, úszó- és élménymedence. A fedetlen külső medencék is használatosak télen is, különösen népszerű pl. a sodrófolyosóval, pezsgőfürdővel, masszírozó vízsugárral kényeztető élménymedence.

A Széchenyi teljes körű gyógyfürdő-szolgáltatást nyújt. Nappali kórház fogadja a betegeket, akik a balneoterápia legkülönbözőbb módozatait vehetik igénybe: medencefürdőt, kádfürdőt, iszappakolást, sós kádfürdőt, szénsavas kádfürdő kezelést, illetve a hidroterápia gyógymódjai közül a súlyfürdőt, a víz alatti vízsugármasszázst.

Ezeken kívül egyéni és csoportos gyógytorna, lábmasszázs, gyógymasszázs, víz alatti torna is rendelhető illetve választható, az egészségeseket pedig szauna, fitness-kondicionálóterem, frissítőmasszázs várja. Gyógyító, de legalábbis mindenképpen méregtelenítő, frissítő hatásúak a hőlég- és nedvesgőz-kamrák.

Dagály Strandfürdő
és UszodaGellért Gyógyfürdő
és UszodaSzéchenyi Gyógyfürdő
és UszodaRudas GyógyfürdőLukács Gyógyfürdő
és UszodaKirály GyógyfürdőDandár GyógyfürdőPestszenterzsébeti
Jódos- sós GyógyfürdőÚjpesti Gyógyfürdő
és Uszoda
Fürdő neve medencék
száma
időarányos
beléptető
parkja fizioterápiás
osztály
extrarendezvény
9 ősztől
tavaszig
van nincs -
13 van nincs van esküvő, bál, parti
15 van nincs van esküvő, bál, parti
3 nincs nincs van esküvő, bál, parti
8 van nincs van fogadás, koktélparti
4 nincs nincs nincs esküvő, bál, parti
2 nincs nincs nincs -
3 nincs van nincs -
3 nincs nincs nincs -

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció