+17° - +39°
Nincs front

Amikor a meddőség oka ismeretlen

Kiss Éva

Előfordul, hogy a gyermekre hiába váró pároknál nem sikerül kimutatni a sikertelenség okát: nem indokolja a meddőséget szervi, hormonális vagy pszichés akadály. Egy meglepő feltételezés szerint a párok genetikai összeillősége is lehet a háttérben.

Hiába várják

A meddőségnek, pontosabban a fogamzó-képesség zavarának gyanúja azoknál a pároknál merül fel, akik fogamzásgátlás nélküli, rendszeres nemi élet mellett már több mint egy éve hiába várják a gyermekáldást. Ez a párok mintegy 15-16 százalékánál fordul elő, tehát meglehetősen gyakori problémáról van szó. A vizsgálatok során utánanéznek a lehetséges okoknak a férfi és a női oldalról egyaránt.

Az esetek mintegy 30-40 százalékában a férfi ondója nem tartalmaz megfelelő számú hímivarsejtet, 15-20 százalékban a női peteérés zavara, 25-40 százalékban a petevezetők akadályozottsága és öt százalékban a méhnyak rendellenessége a gond forrása. Fennmarad azonban így is 5-15 százaléknyi olyan eset, amikor sem a spermavizsgálat, sem a nő teljes körű nőgyógyászati vizsgálata nem talál rendellenességet, sem szervi elváltozás, sem a hormonműködés zavara nem igazolható.

Az ismeretlen eredetű meddőség okait kutatva a szakemberek egy része pszichés problémákban, a stressz blokkoló hatásában látja a legfőbb gondot, és valóban, számos esetben a pszichoterápia, a görcsök oldása elvezet a megoldásig.

Meglepő feltételezés

Előfordul azonban olyan eset is, amikor minden vizsgálat megtörténik, mégsem sikerül tisztázni a terméketlenség okát. Brit kutatók merőben új irányban keresik az ilyen helyzetek magyarázatát. Feltételezik, hogy annak is lehet szerepe a meddőség fennállásában, ha a pár bizonyos géncsoportjai nem különböznek eléggé egymástól. Ez a géncsoport az MHC (major histocompatibility complex, fő szövet-összeférhetőségi komplexum) kódolja az immunrendszer különféle összetevőit.

Az ismeretlen eredetű meddőség bonyolult probléma

Az ismeretlen eredetű meddőség bonyolult probléma


Ezek a gének a fehérjék sokféleségét hozzák létre, így egy populáció minden tagjának teljesen egyedi MHC fehérjehalmaza van. Az MHC állomány segít felismerni a szervezetnek a saját szöveteit azoktól, amelyek ellen védekeznie kell. A szaporodás egyik törvényszerűsége, hogy a születendő utód immunrendszere annál erősebb, "életrevalóbb", minél eltérőbb a szülőpár génállománya. Így a - a természet bölcs rendjéhez igazodva - a nők ösztönösen olyan férfiakhoz vonzódnak, akiknek a génjei minél jobban eltérnek a sajátjuktól. Ellenkező esetben viszont a túl nagy genetikai hasonlóság a termékenység akadálya is lehet, akár meddőséghez is vezethet, vagy megnöveli a korai vetélés veszélyét.

Szereti a párja illatát?

Természetesen, a szólást kissé kiforgatva "minden csókhoz nem állíthatunk genetikust", szerencsére szó sincs arról, hogy a sikeres pártalálás csak génvizsgálattal lenne lehetséges. A természet sokkal egyszerűbb módon gondoskodik arról, hogy egymásra találjanak azok, akik a legmegfelelőbbek egymás és a leendő utódaik számára. Az MHC géncsoport ugyanis többek között befolyással van az egyéni testszagra is, így a nők választását - ha engednek természetes ösztöneiknek - a párjuk egyedi illata is segítheti.

A civilizáció sokat rontott ugyan ezen, mivel a különböző kozmetikumok elfedik a testszagot, de azért a sokféle divatos "egyenillat", borotválkozáshoz, fürdéshez használt szesz, sampon, testápoló stb. mellett észre lehet venni ezt is. Úgy tűnik, igaz az a régi mondás, hogy az "ellentétek vonzzák egymást": a nők olyan férfiakhoz vonzódnak, akiknek az MHC géncsoportja a legkevesebb hasonlóságot, egyezést mutatott az övékével.

A "büdöspóló-teszt"

A csoportos vizsgálatok során emlékezetes módszerrel tesztelték a női nemi vonzódás és az illatérzékelés összefüggéseit. A kísérletben szereplő nőknek hat olyan férfipólót kellett megszagolniuk, amelyet a tulajdonosuk előtte két éjszakán át viselt, és ezek közül kellett kiválasztani a számukra legvonzóbb illatút. Ennek során nagyon érdekes felfedezésre jutottak a kutatók: ezt az ízlést, a vonzódás irányát a hormonális fogamzásgátló tabletták is befolyásolják.

Meddőség: gyermekre várva

Meddőség: gyermekre várva

A vizsgálatban résztvevőket ugyanis két alkalommal tesztelték: először fogamzásgátló tabletta alkalmazása előtt, másodszor pedig rendszeres szedésük idején. Míg az első vizsgálatból az derült ki, hogy a nők az eltérő MHC géncsoportú férfiak illatát tartották vonzóbbnak, a második alkalommal, a fogamzásgátló szedése után megváltozott az ízlésük: a tabletták szedők számára inkább azon férfiak voltak vonzóbbak, akik hozzájuk hasonló genetikai adottságokkal rendelkeztek.

A kutatók ezt az ősi evolúciós szempontokkal, igényekkel magyarázták. A fogamzásgátló tabletta hormonjai olyan megváltozott hormonális állapotot eredményeznek, ami leginkább a terhességhez hasonlítható. Márpedig a várandósság idején a nők inkább a hasonló genetikai tulajdonságokkal rendelkező rokonságuk, családjuk felé fordulnak, hogy segítséget kapjanak gyermekük felneveléséhez.

A vizsgálat egyik legérdekesebb következtetése ez: ezek szerint az optimális apa kiválasztását megnehezítheti a fogamzásgátlók szedése, hiszen a megváltozott ösztönös vonzódás ekkor olyan férfi felé irányulhat, aki hasonló genetikai adottságaival rontja az esetleges utódok egészségi esélyeit, megnövelve annak veszélyét, hogy mindkét szülőtől azonos típusú betegséget örökölhet. A feltételezések szerint ilyen genetikai hasonlóság is állhat a fogamzó-képesség ismeretlen eredetű zavara hátterében.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +39 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag