Magyar gyógyfürdők, melyek megújulnak

Egyre fontosabbá válik az egészségturizmus. Ezt nemcsak a hazai döntéshozók érzékelik, hanem például a fürdőüzemeltetők is. Nem véletlen, hogy számos fejlesztés zajlik és még több fejlesztést terveznek itthon a gyógyfürdőkben.

A Nemzetközi Valutaalap átlagosan évi 4,8 százalékos turisztikai növekedést prognosztizál 2020-ig, a wellness turizmusnak viszont 7,5 százalékos lesz az éves növekedési üteme a Global Wellness Institute 2017-es felmérése szerint. Minderről a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia című magyar kormányzati dokumentum ír.

A hazai stratégia megalkotói hangsúlyozzák: a wellness ágazat "meghatározó szerepét igazolja, hogy 2015-ben, csak Európában 250 millió wellness utazást regisztráltak". Ennek megfelelően a magyar fürdők is készülnek szolgáltatásaik fejlesztésére, kínálatuk bővítésére. Van, ahol rájöttek például, hogy egy régebben bezárt fürdőt kéne újra megnyitni, máshol a meglévő létesítményt építették át, megint máshol a fürdő környékét rendezi az önkormányzat.

Harkányi Gyógy- és Strandfürdő: átépítik a fürdőt

A meglévő létesítmény átépítésére példa a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő , ahol december elején nyílik meg az új "Gyermekvilág" részleg. Így az intézmény ezentúl nem csak nyáron várja az egészséges kikapcsolódásra vágyó kisgyermekes családokat, hanem a hideg hónapokban is fogadni tudja a kisebb-nagyobb létszámú családokat az új medencéknél.

A 13,5 hektáros ősparkkal rendelkező, mediterrán klímájú Harkányi Gyógy- és Strandfürdő eddig főleg nyáron fogadta a kisgyermekes családokat. (A Dél-Dunántúl egyik legnagyobb csúszdaparkja működik itt.) Ám télen, a fedett termálfürdőben eddig nem volt "saját birodalmuk" a kisebb gyerekeknek.

A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő december elején új részleggel várja a családosokat (Forrás: harkanyfurdo.hu)
A harkányi fürdő december elején új részleggel várja a családosokat (forrás: harkanyfurdo.hu)

A fürdő termálvize már a 19. század óta ismert kedvező egészségügyi hatásáról - de ez a felnőtteknek, a mozgásszervi és más betegségekben szenvedőknek szánt gyógyulási esély. Kevesen tudják, hogy 14 éven aluliak számára káros lehet a meleg-, illetve termálvíz, ezért volt fontos, hogy a korábban a pezsgőfürdőbe "kiszorult" kisgyerekek is megfelelő teret kapjanak a harkányi fürdő fedett részlegeiben. 2017 decemberétől valósul meg: a város egyik legújabb fejlesztésével felújított alsó szinten már két új, élményelemekkel is felszerelt medencében folytatódhat a strandszezon.

A 30 centiméter mély pancsolóban vízesés és kincsesbarlang várja az apróságokat. A nagyobb gyerekek vízi kalandjairól kalózhajó-csúszda és vízágyú gondoskodik az 50 centiméteres medencében. A téli hónapokban a fürdő több szórakoztató és élményprogramot is szervez az új részleget felkereső családok számára.

Hajdúszoboszló: extrémsport-pálya is lesz

A kormány által nemrégiben kijelölt kiemelt turisztikai térséghez tartozóan összesen ötmilliárd forintos fejlesztési forrásra számíthat Hajdúszoboszló. Erről Sóvágó László polgármester nyilatkozott nemrégiben. A Hajdú Online szerint a belföldiek által eltöltött vendégéjszakák tekintetében Hajdúszoboszlót csak Budapest előzte meg 2016-ban, a külföldieknél pedig a negyedik az országos rangsorban a Debrecentől nem túl messze lévő város.

A polgármester beszélt az önkormányzati és kormányzati tervekről, támogatásokról, amelyek kapcsolódnak a fürdőhöz is. 300 millió forintból új szabadtéri színpadot létesítenek, valamint egy extrémsport-pályáját, műfüves focipályát és a gyerekeknek játszóteret építenek 350 millió forintból. Mindennek során felszámolják a fürdő bejáratánál a bazársort, százmillió forintból pedig felújítanak egy parkot is. Ez utóbbi már kapcsolódik a kiemelt turisztikai térségként a kormány által ígért ötmilliárdos támogatáshoz, illetve az abból tervezett fejlesztésekhez, melyek a gyógyfürdőt és környékét teszik vonzóbbá.

Így gyógyít a víz A balneoterápia a gyógyfürdőzés, a gyógyvizekkel való kezelés tudományát jelenti. A balneoterápia szinte mindig termálforrásokhoz kötődik, és a kezelések között találhatjuk többek között (a tulajdonképpeni fürdőzésen kívül) az ivókúrákat, a vizes masszírozást vagy a vízben történő relaxációt is. A termálvizek gyógyító ereje elsősorban a bennük feloldott ásványi anyagoknak köszönhető, a leggyakoribb ásványi anyagok közé tartozik például a nátrium, a mangán, a magnézium, a kalcium, a vas, a jód, az arzén és a bróm. Tudjon meg többet, kattintson!

Az ötmilliárdos támogatásból két és fél milliárd forintért - többek között - meg akarják valósítani a fürdőben a Tahiti-beach-et, valamint az Aqua-Palace bővítését egy sportszárnnyal. Kialakítanak egy sétányt is, továbbá egy új fesztiválteret. Tervezik az Ebesig (Debrecen felé) vezető kerékpárút fejlesztését is.

Mindennek kapcsán a HáziPatika.com megkereste a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt.-t, amelynek marketing és értékesítési vezetője, Kállai Zsuzsa arról tájékoztatott, hogy a kormányhatározat nevesített néhány projektet, így a "strandfürdő minőségi kínálatbővítését, új egyedi élményövezet kialakításával", illetve "négy évszakos aktív élményközpontú attrakció fejlesztését". E két projekt a fürdő fejlesztése lesz Kállai szerint, a két másik viszont a városé. Így az önkormányzatra tartozik majd a "Hajdúszoboszló gyógyparkjának megújítása" és a "vonzó városkép, promenád kialakítása" - ez utóbbiak is szerepelnek ugyanis a kormányhatározatban. Kállai megjegyezte: "sajnos még nincs a projekteknek időbeli ütemezése, ezért nem tudjuk, hogy mikor fognak megvalósulni".

Újra megnyílik a pesterzsébeti fürdő

Máshol is tervezik a fürdő környékének fejlesztését: a mezőkövesdi Zsóry fürdő bejáratánál például egészségpark épülhet. Szabadtéri fitneszeszközök, szökőkút, pihenőhelyek, valamint új fedett teniszpálya létesülhet itt. Lesz futópálya és játszótér is a Borsod megyei településen, ahogyan arról a megyei lap online kiadása is beszámol.

Megerősítette viszont kérdésünkre egy speciális projektről szóló híreket Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatója. Tehát a fővárosi fürdőüzemeltető cég valóban arra készül, hogy fejlessze és újra megnyissa a pesterzsébeti fürdőt.

Ez a Gubacsi híd közelében, a csepeli átjárónál található létesítmény az 1920-as évek végén épült, gyógyvize a jódos, brómos vizek csoportjába tartozik, de 2005-ben bezárták. Most a meglévő fürdőépület felújítását és egy új épület létesítését is tervezik, s egy gazdasági hír szerint 14 medencével nyitna meg az új létesítmény.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: