Amit tudni kell a saveróziós fogkopásról

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Pilling Róbert

  HáziPatika.com

fogzománc, fogak, fogápolás, száj- és fogászati rendelleneségek, saverózió

A saverózió és az annak következtében fellépő fogkopás komoly fogászati problémát jelent. Néhány kérdés kapcsán összefoglaltuk, mit kell tudni erről a problémáról!

Egyáltalán mi az a saverózió?

A fogak felszínét kemény anyag, fogzománc alkotja. Ez savak hatására átmenetileg megpuhul, veszít ásványianyag-tartalmából. Normális esetben ez a folyamat rövid ideig tart, mert a nyálból visszaépülnek az elvesztett anyagok, a zománc újra kemény lesz. Ha azonban fogaink gyakran vannak kitéve savas hatásnak, például savas ételek-italok fogyasztásakor, akkor a fogzománc nem tud regenerálódni, és elindul a saverózió folyamata. Ezt súlyosbíthatja a fogmosáskor is fellépő dörzsölő hatás, mely a fogzománcot elvékonyítja, a fogak textúrája megváltozik, külső megjelenésük romlik, és idővel érzékennyé is válnak. Ez a saverózió teljes folyamata.

Ez nem a szuvasodás?

A saverózió és a fogszuvasodás között alapvető különbség van. A fogak szuvasodása a szájüregben élő baktériumok által, a táplálékban lévő szénhidrátokból (cukrok, keményítők) termelt savak hatására történik, de általában egy-egy fogat érint. A romlásnak indult fogak lassan kilyukadhatnak, és fogászati kezelésük, tömésük válik szükségessé. A saverózió több fogra is kiterjed egyszerre, és nem lehet töméssel kezelni.

Mi okozza a saveróziót?

Általánosságban a magas savtartalmú ételek és italok gyakori fogyasztása vezethet a fogzománc eróziójához. Bizonyos üdítőitaloknak, a bornak és a még egyébként egészségesnek tartott ételeknek, pl. különböző gyümölcsöknek is gyakran magas a savtartalma, s így veszélyesek lehetnek a fogakra. Nem arról van szó, hogy kerülni kellene a magas savtartalmú ételeket, ami egyébként nem is volna könnyű feladat, ám ügyelni kell rá, milyen gyakran és hogyan fogyasztjuk őket.

A saveróziót nem csak az befolyásolja, hogy mit fogyasztunk, hanem az is, hogy hogyan tartjuk a szájunkban a savtartalmú élelmiszereket. Ha a savtartalmú ételt vagy italt hosszabb ideig tartogatjuk a szájban, hosszabb ideig tesszük ki a fogainkat a savas hatásnak, ami fokozza az erózió veszélyét. Ha például a savas italt "öblögetjük" a szánkban, azzal fokozzuk a savtartalmú ital és a fogak közti érintkezést, ami szintén növeli az erózió veszélyét.

Okozhat-e saveróziót egyéb ok az étrendünkön kívül?

A saverózió legvalószínűbb okai az étrend, és az a mód, ahogy a savas ételeket is italokat fogyasztjuk. Saveróziót okozhat azonban a szájba kerülő gyomorsav is, például bulimia vagy emésztési zavarok (nyelőcsőreflux) következtében.
Saverózió jelentkezhet foglalkozási vagy ipari ártalom formájában is, például olyankor, ha valaki hosszabb időn keresztül savas gőzöket lélegez be.

Mik a saverózió korai jelei?

A fogérzékenység (forró vagy hideg, esetleg édes ételek és italok fogyasztásakor), a fog enyhe elsárgulása és a legömbölyített fogak (a fogfelszín illetve fogélek lekerekített hatást keltenek).

Később milyen tünetek lépnek fel?
A fogak a zománc vesztésére enyhén áttetszővé válnak, de fokozott elszíneződés látszik rajtuk, amely nem más, mint a kilátszó fogállomány. A fogéleknél apró repedések és érdesség jelentkezhet, esetleg bemélyedések jelentkeznek a rágófelületeken. A érzékenység súlyossá fokozódhat.

Milyen hosszú távú következményei vannak a saveróziónak?
A fogzománc károsodása fogászati kezelést tesz szükségesség a fogállomány védelme érdekében. Ez lehet tömés, kerámiahéj vagy korona felhelyezése. Súlyos esetekben a fog eltávolítása is szükségessé válhat!

Visszafordítható-e a saverózió?

A már bekövetkezett károsodás visszafordíthatatlan. Ezért fontos, hogy a problémával tisztában legyünk, és megtegyük a megfelelő óvintézkedéseket.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a saveróziót?
Az élelmiszerekben található savak káros hatásai ellen többféle védőintézkedést tehetünk:
  • Ne mossunk fogat közvetlenül savtartalmú ételek vagy italok fogyasztását követően, hiszen ilyenkor a leglágyabb a fogzománc. A legjobb, ha étkezés előtt mosunk fogat, de étkezés után mindenképpen várjunk vele legalább egy órát.
  • Az üdítőitalokat és szénsavas italokat gyorsan nyeljük le - ne "öblögessünk" velük, ne tartogassuk őket a szájban vagy használjunk szívószálat, jól hátratolva a szájban.
  • Válasszunk csökkentett savtartalmú ételeket és italokat.
  • Puha fogkefével finoman, de alaposan mossunk fogat.
  • Válasszunk alacsony dörzsölő hatású, nem savas kémhatású és magas fluoridtartalmú fogkrémet.
  • Rendszeresen járjunk fogászati felülvizsgálatra, és fogászati problémáinkkal forduljunk szakemberhez.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag