6 dolog, ami megkeseríti a műfogsorviselők életét

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Fogazatunk teljes elvesztése az idősebb korban népbetegségnek számít. Ebben szakértő véleménye szerint elsődleges szerepe van a hibás táplálkozási szokásainknak, kiemelve a cukrok és édességek fogyasztását. Szerepet játszanak továbbá öröklött tulajdonságok, a szájápolás minősége és az esetlegesen nem megfelelő fogászati kezelések is.

Azért, hogy megelőzzük a nagyobb bajt, mindenképpen javasolt a helyes szájápolás és a fogorvos látogatásának rendszeresítése. Mit tehet, ha megtörtént a baj és az utolsó saját fogaktól is meg kell válni? Elkeseredésre semmi ok, hiszen ma már több, nagyon jó eredménnyel járó teljes fogpótlási módszer létezik. Ezek három nagy csoportba sorolhatók: nem rögzített teljes kivehető műfogsor, rögzített teljes kivehető műfogsor és a rögzített nem kivehető teljes fogpótlás. Magyarországon az egyik leggyakoribb eljárás a hagyományos teljes kivehető műfogsor készítése.

A műfogsor népszerűségének 3 oka:

  • Gyorsan, műtéti beavatkozások nélkül elkészíthető
  • Egy műfogsorkészítésre specializálódott rendelő rendkívül esztétikus műfogsort képes készíteni
  • Kedvező az ára
Az utóbbi évtizedekben a fogászat is hatalmas technológiai fejlődésen ment át.

Az utóbbi évtizedekben a fogászat is hatalmas technológiai fejlődésen ment át.

Hátránya azonban, hogy bizonyos kompromisszumokat igényel a viselőjétől.

Ami megkeserítheti egy műfogsorviselő életét:

  • Nincs mihez rögzíteni a fogsort, ezért mozoghat, billeghet! A rossz pillanatban elmozduló műfogsor kellemetlen helyzetbe hozhatja viselőjét, beszélgetés, evés vagy nevetés közben.
  • Megváltozott hangképzés! A beszéd közben elmozduló protézis hallható "klaffanó" hangot ad. A tiszta hangképzést tovább nehezíti a felső fogsorrögzítését javító műanyag szájpadlás lemez, amely negatívan befolyásolja a hangképzést.
  • Le kell mondani a keményebb ételekről! Egy mozgó műfogsor nem teszi lehetővé a keményebb ételek alapos megrágását. Ráadásul ez megnehezíti a táplálék felszívódását, ami akár gyomorpanaszokhoz vezethet.
  • Romló ízérzékelés! A felső műfogsor szájpadlásra tapadó műanyag lemeze miatt romlik az ízek érzékelése.
  • Könnyen alá megy az étel! A szájba pontatlanul illeszkedő műfogsoroknál sokszor előfordul, hogy összegyűlik alatta az étel.
  • Nő az ínygyulladás esélye! A pontatlanul illeszkedő, mozgó műfogsorok gyakran okoznak a szájüregben felszíni sérüléseket, "feltörik az ínyt". Ezekből a sérülésekből később fekélyek lehetnek. A fájdalmas ínygyulladások egy időre akár lehetetlenné is tehetik a műfogsor viselését.

Amíg a tudósok ki nem találják, hogyan lehet új fogakat növeszteni - vannak próbálkozások-, addig kénytelenek vagyunk műfogakkal, protézissel megoldani a foghiányt. Néhány jó tanáccsal segítünk ezek gondozásában!

A jó hír, hogy a fenti problémák a modern fogsorrögzítő eljárásokkal kiküszöbölhetők, illetve minimalizálhatók. Összességében elmondhatjuk, hogy az utóbbi évtizedekben, mint a tudomány minden területén, a fogászat is hatalmas technológiai fejlődésen ment át. Ennek eredményeképpen a szakirányú intézményekben minden igényt kielégítő, teljes fogpótlás készíthető műfogsorral és kifejezetten a műfogsorok stabilizálására kifejlesztett eljárással történő rögzítésével (mint például a Fixfogsor® Protézisrögzítés), vagy aki hajlandó vállalni sorozatos műtéti beavatkozásokat és a magasabb költséget, az választhat nem kivehető rögzített fogpótlást is.
A cikket Dr. Szabó László, a Fixfogsor® Rendelő alapító-igazgatója készítette (www.mufogsorrogzites.hu)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Szabó László
protézisrögzítés specialista
Kérdezek tőle

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag