5 dolog, amit rosszul tudtunk a sörről

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A nyári hónapok alatt a sör az egyik legnépszerűbb alkoholos ital, viszont még a forró időben sem tanácsos mindegyiket jéghidegen fogyasztani. Sörszakértők oszlattak el néhány tévhitet az itallal kapcsolatban.

A Thrillist magazin néhány sörrel foglalkozó szakember véleményét kérte ki a legismertebb tévhitekkel kapcsolatban.

A sört jéghidegen kell fogyasztani

A sörfogyasztás szinte minden országban a nyári hónapokban éri el csúcsidőszakát, a hőségben íncsiklandozóan hatnak a jeges ital üvegén gyöngyöző vízcseppek. Számos sör ízértékén ront ugyanakkor, ha az ideális hőfok alá hűtjük. Az alsó erjesztésű lager sörök valóban hidegen, 5-7 fok között esnek legjobban, a búzasörök, illetve a gazdagabb illatanyagokkal bíró italok esetén már ront az élményből, ha 10 fok alá hűtjük. Az erősebb ale-kat és bizonyos kézműves söröket pedig még ennél is melegebben, 14-15 fokon érdemes fogyasztani.

A sötétebb sörök mindig erősebbek

Ez nem minden esetben igaz: az éjfekete színű, rendkívül népszerű ír Guinness csupán 4,2 százalékos, míg a legtöbb hazai világos sörmárka átlagosan 4,5 százalékos. A sör színét főként a gabona pörkölése határozza meg, ez az ízére kihatással van, alkoholtartalmára azonban nincsen.
A sötétebb színű sörök nem feltétlenül erősebbek is

A sötétebb színű sörök nem feltétlenül erősebbek is

Az üveges sör jobb, mint a dobozos

Sokáig a tehetősebbek fogyasztották üvegből a sört, míg a dobozos változat a költséghatékonyabb gyártási eljárás miatt inkább a munkásosztály körében volt népszerű. Emiatt ivódott be a köztudatba, hogy az üvegben tárolt ital jobb minőségű, mint a kannás kiszerelés, pedig ez sem igaz. Az üveges sör minőségét két tényező is ronthatja: az oxigén és a napfény. Mivel a kupak nem zár teljesen légmentesen, minimális oxigén beszivárog, ami az ital minőségét is befolyásolja. Komolyabb gondot jelent azonban az UV-sugárzás, ami miatt jellegzetes, kesernyés íze lesz a tartósan napon tárolt italoknak. Nem véletlenül lettek rendszeresítve a barna, illetve zöld színű üvegek, ezek ugyanis szűrik az üveget érő UV-sugárzás egy részét. A dobozos kiszerelés nagy előnye, hogy mindkét tényezőtől hatásosan megvédi az italt, így hosszabb ideig garantálva annak minőségét.

Belga meggysör, limonádéval készült Radler, barackos dobozos sör - az alábbi cikkünkben mindent megtudhat az ízesített sörökről!

Sörre bor bármikor, borra sör meggyötör?

Minden országnak, ahol bármiféle alkoholt fogyasztanak (tehát minden országnak) van valamilyen mondókája arról, hogy milyen sorrendben kell elfogyasztani az alkoholos italokat annak érdekében, hogy a másnap ne kínzó fejfájással induljon. Az angolok szerint "Beer before liquor, never been sicker" (Sört ittam a tömény előtt, sosem voltam még rosszabbul), míg a magyar változat ennek ellentmondva éppen azt állítja, hogy a sört a nagyobb alkoholfokú bor előtt kell inni. Semmi tudományos alapja nincs azonban annak, hogy az alkoholok fogyasztásának sorrendje befolyással lenne a másnapi állapotunkra. Tanácsos inkább a minőségre odafigyelni, ha elkerülnénk a macskajajt.

A sör is nemesedik a korral

A borokhoz hasonlóan sokan már a sörök tárolására is kialakítottak egy rekeszt a pincében, abban bízva, hogy a korral az is nemesedik. Tény, hogy a hosszabb tárolás befolyásolja a sör ízét, mégsem lesz feltétlenül jobb idővel, inkább csak más. A szakszerűen elkészített sör már palackozásának pillanatában fogyasztható, frissen és a főzési recept kínálta legélvezhetőbb ízvilágával érkezik le a gyártósorról. Nem érdemes ezért éveket halogatni az elfogyasztását.
Forrás: Thrillist
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag