A munkahelyi stresszel együtt erősödik a depresszió

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

A gazdasági válságnak köszönhetően mára a munkahelyek még inkább stresszforrássá váltak, hiszen az alkalmazottak félnek állásuk elvesztésétől, és bizonytalan az anyagi jövőjük. A csapatszellem erősítése mellett minden lehető módszerrel igyekezni kell a megfelelő munkahelyi környezetet kialakítani, mivel a dolgozók depressziója betegszabadságban és rokkantnyugdíjazásban nyilvánul meg - véli Marjo Sinokki, a turkui Finn Foglalkozásegészségügyi Intézet kutatója, az Occupational and Environmental Medicine-ben megjelent kutatás vezetője.

Depresszió

Depresszió

A vizsgálathoz Sinokkiék 3347 finn 30-64 év közötti dolgozóról gyűjtöttek adatokat. Felmérték a résztvevők munkahelyi környezetét, érdeklődtek a csapatszellem meglétéről, a kommunikáció minőségéről és a munkahelyi követelmények kiváltotta érzésekről. A résztvevőknek négy csoport egyikébe kellett besorolniuk munkahelyüket: "ösztönző, új elképzeléseket támogató", "előítéletekkel telt, konzervatív", "kellemes, laza", vagy "veszekedős, ellenséges". A kérdések kitértek a válaszadók otthonára és társadalmi életére is.

Bár a konzervatív, vagy a veszekedős légkör nem függött össze a kóros alkoholfogyasztással és a szorongással, a csapatszellem hiánya már igen. A csapatszellem hiányáról panaszkodók 60 százalékkal inkább számoltak be depresszióról, és 50 százalékkal gyakrabban nyúltak depresszió elleni gyógyszerekhez, mint a csapatszellemet kiválónak ítélők. A szakértők szerint a tanulmány fontos üzenete a munkahelyi környezet fejlesztésének fontossága, hiszen a dolgozók a nap jelentős részét itt töltik. Egyesek szerint a 2001. szeptember 11-i események is befolyásolhatták az eredményeket, hiszen a támadás munkájukat végző alkalmazottak ellen irányult, bár a vizsgálat Finnországban készült.

Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag