A munkahelyi stresszel együtt erősödik a depresszió

Kövessen minket!

A gazdasági válságnak köszönhetően mára a munkahelyek még inkább stresszforrássá váltak, hiszen az alkalmazottak félnek állásuk elvesztésétől, és bizonytalan az anyagi jövőjük. A csapatszellem erősítése mellett minden lehető módszerrel igyekezni kell a megfelelő munkahelyi környezetet kialakítani, mivel a dolgozók depressziója betegszabadságban és rokkantnyugdíjazásban nyilvánul meg - véli Marjo Sinokki, a turkui Finn Foglalkozásegészségügyi Intézet kutatója, az Occupational and Environmental Medicine-ben megjelent kutatás vezetője.

Depresszió

Depresszió

A vizsgálathoz Sinokkiék 3347 finn 30-64 év közötti dolgozóról gyűjtöttek adatokat. Felmérték a résztvevők munkahelyi környezetét, érdeklődtek a csapatszellem meglétéről, a kommunikáció minőségéről és a munkahelyi követelmények kiváltotta érzésekről. A résztvevőknek négy csoport egyikébe kellett besorolniuk munkahelyüket: "ösztönző, új elképzeléseket támogató", "előítéletekkel telt, konzervatív", "kellemes, laza", vagy "veszekedős, ellenséges". A kérdések kitértek a válaszadók otthonára és társadalmi életére is.

Bár a konzervatív, vagy a veszekedős légkör nem függött össze a kóros alkoholfogyasztással és a szorongással, a csapatszellem hiánya már igen. A csapatszellem hiányáról panaszkodók 60 százalékkal inkább számoltak be depresszióról, és 50 százalékkal gyakrabban nyúltak depresszió elleni gyógyszerekhez, mint a csapatszellemet kiválónak ítélők. A szakértők szerint a tanulmány fontos üzenete a munkahelyi környezet fejlesztésének fontossága, hiszen a dolgozók a nap jelentős részét itt töltik. Egyesek szerint a 2001. szeptember 11-i események is befolyásolhatták az eredményeket, hiszen a támadás munkájukat végző alkalmazottak ellen irányult, bár a vizsgálat Finnországban készült.

Animáció: HáziPatika.com
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt megnövekszik a felhőzet, átmenetileg erősen felhős időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag