A félelem drága ára

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Népszabadság

Nyolcvan százalékunk fél a repülőgépen, pedig az utazás lehető legbiztonságosabb módja a repülés.
A tengeribetegséget nem tekintjük sem lelki eredetűnek, sem irracionális félelem okozta kórnak, holott az orvostudomány azt ugyanúgy kinetózisként tartja nyilván, mint az erős turbulencia okozta egyéb rosszulléteket. Ha valaki ezt a levegőben egyszer már megtapasztalta, akkor a továbbiakban félni fog a repüléstől, magyarázza Vizi János pszichiáter. Az orvos ajánlata: beszállás előtt vegyenek be hányáscsillapító tablettát.
A repülési fóbiát azonban az esetek nagy részében az irracionális szorongás okozza. A szorongó ember hiába tudja, hogy az utazás legbiztonságosabb módja a repülés, a sokkal veszélyesebb autózásra esetleg nyugodtan vállalkozik, de a repülőgépre csak súlyos félelmek közepette, vagy egyáltalán nem ül fel. A pánikbeteg azt kérdi: mi lesz, ha a gépen, ahonnan menet közben nem tudok kimenekülni, rosszul leszek? A klausztrofóbiás azt se viseli el, hogy a repülőgép ajtaját mindvégig zárva tartják, ráadásul még az ablakot se lehet kinyitni. A tériszonyos legfeljebb a folyosó melletti széken hajlandó ülni, és szemét igyekszik a repülés idején csukva tartani. A szorongók egy csoportja bármi helyzetben attól fél, hogy székletét, vizeletét nem tudja visszatartani; az ő félelmüket felerősíti, hogy a gépen csak egy-két, gyakran foglalt mellékhelyiség van. A repülés néhány sajátossága tehát akadályozza azon, már begyakorolt elkerülési viselkedéseknek alkalmazását, amelyeket a legtöbb beteg - az enyhén szorongótól a fóbiásig és a pánikbetegig - rendszerint kialakított magának. A repüléstől való irracionális félelmekre vannak persze más magyarázatok is. Egyesek úgy oldják meg a problémát, hogy annyit isznak, vagy annyi nyugtatót vesznek be, amennyitől szinte kábulatba esnek. Aki egy évben egyszer repül, ezt is megteheti, de jobb, ha szorongását szakorvossal kezelteti.
Akik kénytelenek rendszeresen repülni, azoknak egyes légitársaságok pszichológus közreműködésével kúrát tartanak. A terápia során igyekeznek korrigálni az irracionális félelmeket, és csak fokozatosan teszik ki a szorongót a rettegett ingereknek. Először csak beültetik a gépbe, és esetleg az ajtót se csukják be, azután felberregtetik a motort, de még nem szállnak fel, és így tovább. Ami persze nem olcsó, és nem is mulatság. De használ. Akárcsak a repülés valósághű, komplex, audiovizuális szimulálásának gyakoroltatása.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag