Ettől lennénk depressziósak?

Egy, a Diabetes Care című orvosi szaklap online kiadásában megjelent tanulmány szerint nagyobb eséllyel alakulnak ki új depresszióra utaló tünetek azoknál a középkorú nőknél, akiknek inzulinkiválasztási értékei a legalacsonyabb kvintilisbe esnek.

Dr. Tasnime N. Akbaraly (Londoni Egyetem) és kollégái egy prospektív csoportos tanulmány során, 3145 felnőtt részvételével vizsgálták meg a glikémia, az inzulinrezisztenica, az inzulin-kiválasztás és az új depressziós tünetek kialakulása közti összefüggéseket. A résztvevők (akiknek átlagéletkora a kutatás idején 60,6 év volt) 23,5 százaléka volt nő.
Az ötéves megfigyelési periódus alatt 142 férfinál és 84 nőnél alakultak ki depresszióra utaló tünetek. Azoknál a nőknél, akiknél az inzulin-kiválasztási értékek a legkisebb kvintilisbe estek, az új depressziós tünetek kialakulási esélye 2,18-szoros volt a többiekhez képest. A gyulladásos markerek jelenléte, a kortizol-kiválasztás, a menopauza, illetve a hormonpótló kezelések nem jelentenek magyarázatot erre az összefüggésre. Férfiak esetében az alacsony inzulin-kiválasztás és a depressziós tünetek között nem volt kapcsolat, az éhgyomri vércukorértékek pedig egyik nemnél sem voltak hatással a tünetek kialakulására."Úgy tűnik, az alacsony inzulin-kiválasztás középkorú nők esetében komoly rizikófaktora lehet a depressziós tünetek kialakulásának, bár a kapcsolat feltárására további vizsgálatokra lesz szükség" - írják a kutatók.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt megnövekszik a felhőzet, átmenetileg erősen felhős időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.