Milyen okkal adjuk be a legtöbb válókeresetet?

Kövessen minket!

Majdnem minden második házasságkötés válással végződik Magyarországon. A legtöbben úgy érzik, egy életre szól a házasságuk, és csak ritkán gondolják, hogy egyszer zátonyra futhat. Melyek a leggyakoribb válóokok?

Magyarországon naponta több mint ötven pár dönt úgy, hogy a kapcsolatuk már nem megmenthető, a legtöbb válás pedig az ünnepek utáni időszakra tehető. Miért épp januárban hozzuk meg ezt a nehéz döntést?

Magyarországon évente körülbelül 45 ezer házasságot kötnek, és nagyjából 20-22 ezren válnak el. Ezzel a számmal Európában a középmezőnyben foglalunk helyet. Míg a párok korábban 10-14 év után döntöttek a válás mellett, addig a rendszerváltás óta ez kitolódott 20 évre. Sokan a hetedik évet tekintik fordulópontnak, válságidőszaknak a házasságban, ám ezt a számadatok nem igazolják. A statisztikák szerint a párok nem szakítanak kiugró számban az együttélés hetedik évében.

A válóperek 71 százalékát a nők kezdeményezik. Ám függetlenül attól, melyik fél adja be a válókeresetet, általában ugyanazokra az okokra hivatkoznak.

A leggyakoribb válóokok

A legtöbb válást elhidegülésre, érzelmi problémákra hivatkozva kezdeményezik. Amennyiben az elhidegülésre vagy megszokásra szociálpszichológiai magyarázatot keresünk, akkor erre Elliot Aronson amerikai pszichológus "fokozás és visszavonás" elmélete adhat választ. Eszerint a másik személytől származó pozitív, jutalmazó jellegű viselkedés fokozódása nagyobb hatással van ránk, mint az, ha ez a másik személy állandóan ugyanazt a jutalmazó magatartást tanúsítja - magyarázza Kiss Zsófia klinikai szakpszichológus. Ugyanakkor hozzáteszi, ha valaki az idők folyamán egyre kevésbé becsül bennünket, akkor az illetőt jobban fogjuk utálni, mint azt, aki sohasem szeretett bennünket. Szemléletes példa erre az a feleség, aki eleinte mindenben keresi a férje kedvét, csinos, motivált, ám idővel nem fektet ezekre elég hangsúlyt, vagy az a férj, aki kezdetben udvarol, bókol, virágot hoz, de később már csak a tévé előtt ülve várja a vacsorát. A korábban jutalmazó dolgok megszokottá, kevésbé érdekessé válnak - mutat rá a szakember.

A legtöbb válást elhidegülésre, érzelmi problémákra hivatkozva kezdeményezik
A legtöbb válást elhidegülésre, érzelmi problémákra hivatkozva kezdeményezik

Ez önmagában még nyilvánvalóan kevés - gyakran azért nagyítódnak fel a problémák, mert valójában nem ismerték egymást a felek, kivetítették, projektáltak egymásra a vágyaikat, és ha később kiderül, hogy ennek a másik mégsem felelt meg, az csalódással jár - fűzi hozzá Kiss Zsófia.

A hűtlenség lélektana

Statisztikák szerint a második leggyakoribb válóok a megcsalás, a hűtlenség. A megcsalás igen gyakran vezet váláshoz. Az emberek változnak, a házastársak nagyon eltérő irányba is változhatnak, ami konfliktusokhoz, a meg nem értettség fokozódásához és eltávolodáshoz vezethet - emeli ki a pszichológus.

Ha már elkezdődött a távolodás, akkor a párok kevesebb energiát fektetnek a házasságba. A kettejük közé ékelődött résbe - ami később szakadékká mélyülhet - könnyebben beférhet egy harmadik is. Az ő érdeklődése, odafigyelése, vonzalma jutalmazó, így még nagyobb lesz a kontraszt. A megcsalás pedig ahhoz vezet, hogy a megcsalt felet vagy magát a kapcsolatunkat leértékeljük - mondja a szakember.

Majd hozzáfűzi: a fizikai vagy verbális agresszió, az alkoholproblémák, és egyéb (internet-, játékgép- stb.) függőségek is gyakran vezetnek szakításhoz. Ezt támasztják alá a hazai adatok is. Az alkoholizmus és az alkoholizmushoz kapcsolódóagressziónem csupán a 80-as években volt vezető válóok, manapság is az első négy indok között szerepel.

A pénz miatti vita szintén gyakori problémaforrás, a rendszeres veszekedések pedig könnyen eltávolodáshoz, a kapcsolat megromlásához vezethetnek. Az anyagi problémákat azonban a válás csak elmélyíti. 


Máshol is hasonlóak az okok

A hazaihoz hasonló felmérés a tengerentúlon is készült. A National Fatherhood Initiative által készített vizsgálat többek között arra is rávilágít, hogy a hűtlenségen, elhidegülésen túl legfőbb válóokként a párok gyakran hivatkoznak a túl fiatalon kötött házasságra is. A kutatás szerint a 25. év betöltése előtt kötött házasságok 35 százaléka végződik válással. A szám az életkor növekedésével csökken.

Ugyanakkor a válófélben levők az irreális elvárásokat is gyakori válóokként jelölik meg. A párok sokszor felkészületlenül vágnak bele a kapcsolatba: nem számolnak a mindennapi élet nehézségeivel, teljesíthetetlen elvárásokat támasztanak egymással szemben. Ha a rózsaszín buborék kipukkad, a felek gyakran átverve érzik magukat. Ám az egyik félre háruló túl nagy teher (anyagi, háztartás, gyermeknevelés) is a házasság végét jelentheti.

Forrás: valaskozosmegegyezessel.hu, ksh.hu

Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +13 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban pénteken délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag