Kiderült, mégiscsak elsőre ítélünk

Ne ítélj elsőre! - mindenki ismeri a mondást, ám most egy tudományos kísérletből is kiderült: többségünk mégiscsak az első szempillantásra dönti el, hogy szimpatikusnak talál-e valakit vagy sem.

Egy amerikai pszichológiai kísérletben Vivian Zayas, a Cornell Egyetem professzora kimutatta: az első benyomás rendkívül sokat számít abban, hogy hogyan ítélünk meg egy általunk addig soha nem látott embert. Sőt, ezek az első benyomások tartós hatást gyakorolnak ránk, ami később is meghatározza a hozzáállásunkat az adott személyhez. Ennek Zayas szerint - aki a Social Psychological and Personality Science című szaklapban tette közzé eredményeit - evolúciós okai vannak: veszélyelhárító funkcióval bír e tulajdonságunk. Felmérhetjük: az ismeretlen árthat-e nekünk, vagy egyszerűen csak "nem illik" hozzánk.

A mostani kísérlet azért is fontos, mert így a (potenciális) párkapcsolatok kezdetén is tudatosabban állhatunk a frissen megismert partnerünkhöz. Egészen pontosan: azt kell tudatosítanunk magunkban, hogy nem vagyunk képesek függetleníteni magunkat az első benyomástól!

Ezért érdemes figyelnünk a non-verbális kommunikációnkra, méghozzá jóval a megismerkedés pillanatai után is. Ez ugyanis ördögi körhöz vezet: ha mi nem állunk pozitívan a másikhoz, akkor ő sem valószínű, hogy pozitív visszajelzéseket ad nekünk - ez a kutatás végső konklúziója: éljük meg tudatosabban "ösztönös" viselkedésünket.


Az első pillantásra való ítélés ugyanis szinte ösztönös: az ember társas lény, sok információt gyűjt össze társairól, és a sok információ gyakran tényleg hasznosnak bizonyul. Máskor viszont megtéveszthet minket, és értékes kapcsolatoktól foszthat meg minket: nemcsak párkeresésről van szó, hanem például munkahelyi felvételi beszélgetésekről is. (Amikor - tegyük hozzá - többnyire nem is azzal beszélünk először, aki valóban a főnökünk, munkatársunk lesz, így nem is releváns a későbbi munkánk szempontjából, hogy egy HR-szakemberről vagy egy fejvadászról milyenek az első, szubjektív benyomásaink.)

Tartós hatást és mély benyomást gyakorolhat ránk néhány kezdeti pillanat
Tartós hatást és mély benyomást gyakorolhat ránk néhány kezdeti pillanat

A mostani kutatás lényege az, hogy egészen tartós hatást és mély benyomást gyakorolhat ránk néhány kezdeti pillanat. És nagyon komoly nehézségekbe kerülhet, hogy megváltoztassuk "zsigeri" véleményünket a másikról.

De mi is történt a kísérletben? A Health.com szerint,  amelynek cikkét átvette a Time.com is, a kutatók 55 kísérleti alanyt kértek arra, hogy ítélkezzenek négy olyan nőről, akit addig még sosem láttak. A négy nőről csak képeket mutattak a kísérletben résztvevőknek, és azt kérdezték tőlük: barátkoznának-e a képeken látható személyekkel?

A négy nőről csak arcképet láthattak a kísérleti alanyok. Minden nőről két fotót mutattak: az egyiken mosolygott, a másikon semleges arckifejezést öltött.

Körülbelül egy-hat hónap múlva a résztvevőket újra felkeresték Zayasék. Egy másik, látszólag teljesen más kísérletben való részvételre kérték fel őket. A korábbi kísérletben látott (és első pillantásra megítélt) nők egyikével kellett találkozniuk. Csak négy kísérleti alany jött rá, hogy az egyik olyan nőről van szó, akit már látott, ezt a négy kísérleti alanyt végül kiszűrték a vizsgálat eredményeiből. (Hiszen a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy "tudat alatt" mennyire befolyásolja a kísérletben résztvevőket az "öntudatlan" előítélet.)

Végül is minden kísérleti alany 20 percet töltött a fotón látott nővel, ez idő alatt játszottak, és arra instruálták őket, hogy igyekezzenek minél jobban megismerni egymást.

Hozzátartozik a kísérlethez, hogy a négy, képen szereplő nő sem tudta, hogy fényképüket korábban miként ítélték meg a kísérleti alanyok, azaz a négy nő viselkedését sem befolyásolta az a tudat, hogy hogyan vélekedett róla korábban egy-egy - újonnan megismert - játszó-beszélgető partnere.

A találkozás, közös játék és beszélgetés után a kísérleti alanyokat megkérdezték, milyennek találták a frissen megismert nőt. (Pontosabban azt, akit korábban már láttak fényképeken.) A válaszok "erősen egybeestek" a korábbi, fényképek alapján tett megállapításokkal. Zayas szerint azok, akik korábban is pozitívan álltak a nőkhöz, a játék és beszélgetés után is inkább előnyös tulajdonságokkal jellemezték az adott személyt.

Akik pedig negatívan álltak hozzá korábban, azok később is negatívan viszonyultak a képen látott és immár személyesen is megismert nőhöz.

Ugyanakkor Zayas elmondta, néhány esetben változtattak a véleményükön a kísérleti alanyok - de a többség nem!

Zayasék azt is kimutatták, hogy az előítéletek végső soron önmagukat beteljesítő jóslattá válhatnak, hiszen aki negatívan ítél meg valakit, annak a non-verbális kommunikációja negatívabb az éppen megismert személy felé. A (képen mutatott) nő pedig ezekre a negatív jelekre önkéntelenül is reagált (szinten nem pozitív megerősítést sugallva), ezáltal ördögi kör alakult ki, a negatív hozzáállás így "teljesítette be önmagát".

Mindez a párkapcsolatok létesítésére is hatással van: akiről pozitív az első benyomásunk, azt igyekszünk jó tulajdonságokkal felruházni, így könnyebben látjuk meg benne a stabil partnert (házasság esetén), és persze szociálisan kompetensebbnek, rátermettebbnek is tartjuk őt.

Ugyanakkor a kísérletnek nyilvánvalóan voltak korlátai is. Zayas elismerte, hogy viszonylag rövid időt töltöttek egymással ténylegesen a résztvevők és a képen látott nők. A hosszabb, meghittebb interakciók akár más eredményt is szolgáltathattak volna. Ugyanakkor Zayas felhívta a figyelmet: egy állásinterjúnál például gyakran tényleg csak néhány percre, illetve rövid időre találkoznak az érintett felek egymással.

Egy másik kutatás szerint is nehéz élethelyzetekben az a legjobb taktika, ha megpróbálunk eltávolodni a problémától és egyes szám harmadik személyben gondolkozni róla.

Zayas szerint mostani kutatásuk legfőbb haszna az lehet, ha az emberek rájönnek, megtörhető az előítéletes negatív ciklus: az ördögi kört megszakíthatják például azzal, hogy többet mosolyognak beszélgetőpartnerükre, jobban bevonódnak a beszélgetésbe, és ekkor a másik is pozitívabb visszajelzéseket fog adni.

Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten több órára kisüt a nap, nyugaton megnövekszik a felhőzet és kisebb havazás lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag