A párkapcsolat számokban

Egy átlagos házasság 14,8 évig tart
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

kötődés, házasság, hűség, hűtlenség, párkapcsolat, csókolózás

Egy átlagos házasság 14,8 évig tart - a tudomány ma már a szerelmet is számokba foglalja. Nem hangzik túl romantikusnak a német lap, a Die Welt szerint, de a tények egyértelműen kimutatják, hogy mi tesz jót - és mi nem - egy kapcsolatnak.

Minél idősebbek a házasulandó partnerek, annál valószínűbb, hogy a házasságuk tovább tart. Az is növeli a tartós házasság esélyét, ha korábban már együtt éltek a házastársak. Minél tovább éltek korábban együtt, annál tovább fognak házasként is együtt maradni - állítja a német Die Welt.

Így alakul ki a statisztikai nagy átlag: egy német házaspár átlagosan 14,8 évig él együtt. Ez nem rossz eredmény, nemzetközi átlagban - állapítja meg a német lap. A német férfiak általában 33,6 évesen házasodnak, a nők pedig 30,9 évesen. Általában két és fél múlva érkezik az első gyermek.

Megjósolható a párkapcsolat vége

A katasztrófaelméleteknél használt matematikai modellek képesek előrejelezni egy házasság tartósságát. A kutatók négy elemet diagnosztizáltak, amely a kapcsolat felbomlását jelzi előre, sőt még - a minden kapcsolatban természetesen előforduló - viták esetében is megkülönböztettek egy kritikus szempontot. Tudjon meg többet, kattintson!

Az első két év a legszebb: ezért a dopamin nevű idegi ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter) a felelős. A szeretett lény megpillantásakor ugyanis agyunkban nagy mennyiségben szabadul fel a dopamin. Ez bódulatszerű eufóriához vezet. Ezzel egyidejűleg letompulnak azok az agyi régióink, amelyek a racionális helyzetmegítélésért felelősek. Ez vezet az átlagon felüli idealizáláshoz. Ám két év elteltével a partnerek "normális emberré" alakulnak vissza - beleértve a hibákat is. Ugyanakkor egy hormon lép közbe: az oxitocin a kötődésről és a hűségről gondoskodik, elsősorban a férfiaknál.

Az átkozott hetedik év is bekövetkezik: ez ténylegesen és tudományosan is igazolható. Pontosabban arról van szó, hogy a partnerek kapcsolatbeli elégedettsége az ötödik és a nyolcadik év között éri el a mélypontot.

A házasság első két éve a legszebb

A házasság első két éve a legszebb


Aki ezt túléli, annak jó esélye van arra, hogy a kapcsolat egy életre szóljon. Egyébiránt a németek 72 százaléka hitt abban (2012-ben), hogy létezik az életre szóló szerelem. Egymillió pár egyébként meg is érte ezt: több mint 50 évet töltöttek együtt. Ennyi ugyanis azoknak a pároknak a száma Németországban, amelyek aranylakodalmat ünnepelhettek.

A kutatók az efféle tartós kapcsolatok titkát vizsgálják a Die Welt szerint. A Virginia Egyetem pszichológusai azt állítják, hogy ha naponta háromszor 90 másodpercig koncentrálunk a partnerünkre, akkor az már stabilan tartja a kapcsolatot.

Más tudósok szerint az érintések a legfontosabbak. És itt a csók fontosabb, mint a szex. Egy partnerrel lefolytatott élet során mintegy százezer csókot váltunk, átlagosan 12 másodpercig. Az amerikai kutató John Gottman viszont azt állítja, hogy egy kapcsolat akkor boldog, ha öt "partnerközi" pozitív interakcióra csak egy negatív jut.

Ezzel a Gottmann-állandóval az esetek 90 százalékában sikerült előre jelezni, hogy egy pár később elválik-e. Különösen károsak az alábbi magatartásformák: a partner gyakori kritizálása, a másik figyelembe nem vétele, a másik hibáztatása, és az érzelmi visszahúzódásra való hajlam.

Ami a hűtlenséget illeti, sokszor ez okozza egy kapcsolat felbomlását. Az esetek 21,3 százalékában ez a válóok. S az esetek 52 százalékában a feleség nyújtja be a válókeresetet.


Ugyanakkor német statisztikák mögött egy rendkívül fontos adat bújik meg: a nagyvárosokban a házasságban élő párok jó 15 százaléka nem ugyanabban a háztartásban lakik. Ezek az úgynevezett LAT-párok (living apart together). Ők ugyan gyakran valamivel boldogabbak, ám a kapcsolatuk gyakrabban esik szét. Ennek oka - a lap szerint - az, hogy a közös tulajdon (mint például egy ház), illetve a közös feladatok (például a gyermeknevelés) hatékonyabban össze tudnak tartani egy kapcsolatot. Még akkor is, ha az érzelmek már nemigen játszanak szerepet.

További érdekesség, és a modern világ egyik fontos jellemzője, hogy a 2013-ban kötött házasságok 16,4 százalékát internetes ismerkedés előzte meg. A 49 évesnél fiatalabb szinglik 11 százaléka használja az internetet partnerkeresésre. Az idősebbeknél még magasabb az arány: 50-59 év között ez a ráta 30 százalékra emelkedik. A hatvanöt év fölötti férfiak olyan kulcsszavakra keresnek rá: "szőke, kék szemű, elvált, sportos alkat, képzett, tíz évvel fiatalabb". A nők pedig ebben a korban "barna szemű, özvegy, nem dohányzó, normál alkatú és képzettségű, két évvel fiatalabb" férfit keresnek.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag