Önértékelés: mivel mérjük magunkat?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Mi, emberek, szinte folyamatosan méregetjük, másokhoz hasonlítgatjuk magunkat. Azonban nagyon sokszor rosszul választjuk meg a "mértékegységet" - vagyis olyan dolgok alapján próbáljuk meghatározni saját magunkat, melyek valójában nem határozhatnak meg minket.

Mivel az, hogy milyennek látjuk saját magunkat (vagyis, hogy mennyire tartjuk magunkat értékes embernek), nagyban befolyásolja a hangulatunkat és az önértékelésünket, érdemes a helyén kezelni a "mérőeszközeinket". Azonban, a legtöbb ember teljesen véletlenszerűen választja meg, hogy miként méri fel a saját értékét. Következzen a négy leggyakoribb, és egyben legveszélyesebb mód arra, ahogyan magunkat méregetjük.

Ki van körülöttünk

Gyakran másoktól várjuk, hogy meghatározzák, mennyit is érünk: például dicséreteket várunk, vagy csak akkor gondoljuk, hogy értékesek vagyunk, ha párkapcsolatban élünk. Értékesebbnek érezhetjük magunkat attól is, ha híres, fontos vagy gazdag ismerőseink vannak. Mások viszont akkor érzik jól magukat, ha egyik meghívás a másikat éri, és állandóan a barátaikkal lehetnek. Ez azonban túlságosan is függővé teszi minket másoktól. Ha csak másoktól várjuk önmagunk megerősítését, akkor soha nem fogunk elég dicséretet, pozitív megerősítést kapni, hiszen mindenki más és nem tudunk mindenkinek megfelelni.

Szeresd önmagadat, jobban, mint felebarátodat! De mit is jelent az önszeretet és miért fontos szeretni, becsülni önmagunkat? Tényezők, amelyek lerombolják az énképünket!

A munkánk

Nagyon kockázatos, ha a saját értékünket a karrierünkkel tesszük egyenértékűvé. Van, aki számára fontos, hogy kimondhassa: ő egy nagy cég ügyvezetője, vagy éppen egy neves ügyvédi iroda munkatársa. De ha valami miatt törés következik be a karrierünkben (például egy komolyabb egészségügyi probléma, egy elbocsájtás vagy éppen a gazdasági válság miatt), akkor könnyen kevesebbnek érezhetjük magunkat, mint valójában vagyunk, ez pedig negatív hatással lehet az önértékelésünkre és az egész életminőségünkre is.

Önértékelésünk szempontjából négy dolog, nem határozza meg, mennyit érünk

Önértékelésünk szempontjából négy dolog biztosan nem határozza meg, mennyit érünk

Mennyi pénzünk van

Az anyagi biztonság természetesen fontos, de nem az, ami meghatároz minket. Sok ember mégis azt gondolja, hogy a nagy ház, a luxusautó vagy a bankszámlán látható szám bármilyen módon befolyásolja az értékünket. Ennek sajnos gyakran az a következménye, hogy túl nagy adósságokba veri magát valaki, hogy lépést tudjon tartani az elvárásokkal. A pénz és az anyagi javak hajszolása azonban könnyen visszaüthet, hiszen soha nem lesz belőle annyi, amennyivel elégedettek lehetünk, így saját magunkat sem fogjuk soha eléggé értékesnek ítélni.

A külsőnk

Biztosan találkozott már olyannal, aki az alapján tartja magát jó vagy rossz embernek, hogy éppen mennyit mutat a mérleg, vagy milyen méretű ruhába fér bele. Napjaink divatja azt sugallja, hogy csak az az értékes ember, aki egy bizonyos testsúly alatt van, akinek nincsenek ráncai vagy ősz hajszálai, kellően szabályosak az arcvonásai. Ezek azonban mulandó dolgok - nemcsak a vonzó külső, hanem a divat is, melynek megfelelni szeretnénk. Ha csak ez alapján mérjük magunkat, akkor a változások miatt katasztrofálisan érezhetjük magunkat, hiszen úgy gondolhatjuk, a vonzerőnk csökkenésével az értékességünket is elveszítjük.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország középső tájain változóan, délnyugaton és északkeleten erősen felhős lesz az ég, északkeleten kisebb eső, zápor kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag