Ami nem öl meg, az erősebbé tesz - itt a tudományos bizonyíték!

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

pszichológia, traumák

A legújabb kutatások szerint a kisebb traumák segíthetnek megerősíteni pszichénket.

"Sokan mondják, hogy ami nem öl meg, az erősebbé tesz, ezt az állítást azonban eddig nem sikerült tudományos bizonyítékkal alátámasztani" - nyilatkozta Mark D. Seery, a Buffalo Egyetem munkatársa, akinek kutatási eredményei a Current Directions in Psychological Science című szaklap decemberi számában kerültek publikálásra.

Természetesen számtalan pszichológiai kutatás bebizonyította, hogy a személyes és családi tragédiák - egy gyermek vagy szülő halála, természeti katasztrófák, erőszakos és szexuális bűncselekmények - komoly pszichológiai problémákat okozhatnak. "Egyes kutatók egyenesen azt állítják, hogy a legjobb az lenne, ha egész életünkben semmi se történne velünk. Ez azonban teljesen képtelen és egészségtelen életfelfogás" - vélekedett Seery.

Seery és kollégái egyik kutatásuk során rájöttek, hogy a teljesen stresszmentes életet élők és a sok családi tragédián átesettek szinte teljesen azonos mértékben szenvednek mindennapjaik során a mentális stressztől és a levertségtől. A legjobban azok boldogultak a mindennapokban, akiknek egy-két negatív esemény volt az életükben. Egy másik vizsgálat kiderítette, hogy a krónikus hátfájással élők állapotában - meglepő módon - jelentős javulást eredményezhet egy váratlan szerencsétlenség. Ugyanakkor a túl sok vagy túl kevés negatív élethelyzet ronthat a fájdalmakon.

Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a nehéz helyzetek valóban megedzik az embert és segítenek, hogy a későbbi problémákkal is szembe tudjunk nézni. "Ez persze nem jelenti azt, hogy tudatosan keresnünk kellene a nehéz helyzeteket, vagy gyerekeinket olyan érzelmi terrornak kellene kitennünk, ami megerősíti őket" - foglalta össze Seery . "A kutatási eredmények üzenete az, hogy csak azért, mert valamilyen katasztrófa történt, nem kell egyből arra gondolni, hogy sosem fogunk tudni felépülni belőle. Ahogy látjuk, kis adagokban még jót is tehetnek velünk az élet nehézségei."

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag