Agresszívvá tesznek a szénsavas üdítők?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Azok a tinédzserek, akik sok szénsavas üdítőt fogyasztanak, hajlamosabbak az erőszakos viselkedésre is - derült ki egy új kutatás eredményeiből.Bár a tanulmány szerzői is elismerik, hogy az üdítők nem közvetlen kiváltói az agresszív viselkedésnek, a magas cukor- és koffeintartalmuk azonban hozzájárulhat az ilyen magatartáshoz.

"A szénsavas italok túlzott fogyasztása amolyan piros zászlóként jelezhetik számunkra, hogy valami baj van" - mondta a kutatás vezetője, Sara Solnick, a burlingtoni Vermont Egyetemről. 

A kutatásba 1900 bostoni középiskolás diákot vontak be, akiktől megkérdezték, hogy az elmúlt héten mennyi üdítőt fogyasztottak, valamint, hogy szerintük hányszor viselkedtek agresszíven a barátaikkal vagy a családtagjaikkal szemben, esetleg van-e valamilyen fegyverük. A tinik 43 százaléka, akik legalább 14 doboz szénsavas italt fogyasztottak, beismerték, hogy hordtak maguknál fegyvert. De akik ennél kevesebbet fogyasztottak, például csak 2-4 doboz kólát, azok is azt állították, előfordult, hogy egy-egy feszült helyzetben gondoltak arra,hogy kést vagy fegyvert használjanak.

 A tudósok a vizsgálat során más befolyásoló tényezőket is figyelembe vettek, például a családi és szociális helyzetet, valamint a nevelést. Azok a diákok azonban, akik több szénsavas üdítőt ittak, megfigyelhetően nagyobb arányban dohányoztak és fogyasztottak alkoholt is.

Más szakértők nem tulajdonítanak ekkora hatást a cukornak és a koffeinnek. Dr. Alan Manevitz pszichológus szerint ebből csak az következik, hogy ezek a diákok egészségtelenebbül táplálkoznak, ami azonban valóban összefüggésbe hozható a rossz neveléssel, és így  mindebből agresszív viselkedés is következhet. 
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag