A szülészek is sírnak

Kövessen minket!

Egy amerikai felmérés szerint tízből egy orvos fejében megfordult, hogy felhagy szülészeti praxisával valamilyen perinatális (csecsemőkori) halálozást követően.

A Michigan Egészségügyi Egyetem kutatóinak kérdőívét kitöltő 804 szülészorvos háromnegyede számolt be olyan esetről, ami jelentős érzelmi terhet jelentett számukra. "Felmérésünk felfedte, hogy a születés körül előforduló (perinatális) halálozások jelentősen hatnak a szülészorvosokra, és nyolc százalékuk fontolóra vette, hogy felhagy a gyermekgyógyászattal a perinatális halálozások miatti érzelmi nehézségek miatt"- közölte Dr. Katherine Gold, az egyetem családorvosi és szülészet-nőgyógyászati tanszékének munkatársa.
"Tudjuk, hogy a halva születés és a csecsemőhalál traumás esemény a családoknak; ez a felmérés pedig azt sugallja, hogy az orvos számára is traumát jelent."
A vizsgálat eredményeiről az Obstetrics & Gynecology júliusi kiadása számol be.


A terhességek közel 15 százaléka végződik korai vetéléssel (a 20. terhességi hét előtt). Az Egyesült Államokban a terhességek 1,3 százaléka végződik halva születéssel (a 20. hét után, de a szülés előtt), vagy csecsemőhalállal (az első életévben, leggyakrabban az első héten). Átlagosan a tipikus szülész évi 140 szülésnél vesz részt, ahol közel két tucat olyan nővel találkozhat, akiknél vetélés, és egy-két olyan nővel, akinél csecsemőhalál fordul elő - derül ki a felmérésből.


"A szülészorvosok egészséges csecsemőt akarnak látni. Ha egy magzat vagy csecsemő meghal, a veszteség lesújt az orvosra is"- írja Dr. Gold.
"Az esetek felében a halva születés orvosi oka ismeretlen, ám az orvosok ettől még érezhetnek bűntudatot vagy hibáztathatják önmagukat. Ha egy magzat vagy csecsemő meghal, a család szükségeire fókuszálunk, ám az orvosok is gyakran szenvednek saját érzelmeiktől."


Császármetszés

Császármetszés
A bírósági perek fenyegetése szintén súlyos terhet jelent az orvosok számára. A szülészorvosok elleni második leggyakoribb perek oka a halva születés az USA-ban, melyeket csupán az idegrendszeri szövődményes szülések miatti perek előznek meg. A felmérésben a válaszadó szülészorvosok 43 százaléka jelezte, hogy az azonosítatlan okból bekövetkező perinatális halálozással kapcsolatos fegyelmi eljárás vagy per miatt aggódik.


A kérdőív kitöltőinek többsége szerint az orvosi képzés javítása segíthet ne a helyzeten. Azok az orvosok, akik a gyászreakciót feldolgozó képzésben is részesültek, kevésbé számoltak be arról, hogy fontolóra vették a szülészorvosi praktizálás abbahagyását a perinatális halálozások miatti érzelmi teher hatására - írják a szerzők.
Azok az orvosok, akik úgy vélték, megfelelő oktatásban részesültek, kevésbé valószínű, hogy aggódnak a fegyelmi eljárások vagy műhibaperek miatt, ha a halál oka ismeretlen.


"Orvosként rengeteg tudományos képzésben részesülünk, ám a halál és gyászolás terén csupán kevésben. A hirtelen és váratlan veszteségek mind a családoknak, mind az érintett orvosok számára nagyon súlyosak lehetnek" - mondta Dr. Gold. "Ez a vizsgálat azt mutatja, hogy a halva születések és csecsemőhalálozások jelentősen és állandóan hatással lehetnek a szülészorvosokra. Olyan módszerekre van szükség, amelyek mind a családoknak, mind az orvosoknak segítenek az ilyen lesújtó események feldolgozásában."


Az orvosok kétharmada támogatta az előadók vagy szemináriumok keretében történő tréningeket, és közel felük nem-hivatalos gyűléseket ajánlott az orvosok számára a nehéz tapasztalatok megosztására. Számos válaszadó felvetette, hogy a gyászoló szülőkkel történő találkozás hasznos képzési stratégiaként szolgálhat és segíthet az orvosoknak a veszteséggel kapcsolatos érzelmeiknek feldolgozásában is.

Animáció: HáziPatika.com

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, főleg az ország északkeleti felén várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag