A pszichoterápiával az evészavarok ellen

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

Egy friss amerikai kutatás szerint az interperszonális pszichoterápia alkalmas lehet az arra hajlamos tizenéves lányoknál az evészavarok megelőzésére, ezáltal az elhízás esélyének csökkentésére.

Az amerikai Uniformed Services University of the Health Sciences és a National Institutes of Health kutatói dr. Marian Tanofsky-Kraff vezetésével azokat a lányokat vették célba, akik magasabb kockázattal számolhattak, mivel már eleve átlag feletti testsúlyuk volt, és korábban előfordultak náluk evészavarok vagy túlevés.

Ne így fogyókúrázzon! Belehalhat!

Ne így fogyókúrázzon! Belehalhat!

  Az interperszonális pszichoterápia (IPT) a személyek közötti kapcsolatok javítására koncentrál, amelyek a túlevéshez vagy az evés feletti kontroll elvesztéséhez vezethetnek. Ez a módszer korábban már hatékonynak bizonyult a felnőttkori depresszió és túlevés kezelésében. A túlevés mérséklése felnőtteknél némi súlycsökkenéshez vezetett, ezért úgy vélték, hatásos lehet a fiataloknál is a túlsúly megelőzésében.

  38 lányt vizsgáltak, akik között túlevők és evészavartól mentesek is voltak, és véletlenszerűen két csoportra osztották őket: az egyik részük IPT-ben részesült, a másik olyan hagyományos egészségügyi ismeretterjesztő órákon vett részt, amilyenek minden tizenéves tantervében szerepelnek. A terápia, illetve a tanórák elvégzése után egy évig követték az állapotukat.

  Azok, akik IPT-n vettek részt, nagyobb arányban tudták tartani a BMI értéküket. Ez a szám a magasság arányában fejezi ki a testsúlyt, ezért a növésben lévő gyermekek vagy serdülők esetében a testsúlynál jobban tükrözi a hízás vagy fogyás mértékét.

  Az International Journal of Eating Disorders c. szaklapban megjelent cikkben Tanofsky-Kraff így foglalja össze a következtetéseiket: "A kutatás megmutatta, hogy az IPT kivitelezhető és megfelelő eszköz lehet a tizenéves lányok elhízásának megelőzésére."

Videó: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag