5 trükk, amivel elrejtjük a depressziót

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Sokan önkéntelenül is elrejtik a depresszióra utaló jeleket - hogyan ismerhetjük mégis fel ezeket?

A depressziót gyakran nem ismerik fel, és emiatt nem is kezelik, ártalmas hatásaival azonban nagy mértékben befolyásolhatja az érintettek életét. Milyen trükköket alkalmaznak sokszor öntudatlanul az elrejtésére?

Tévhitek

Sokan tartanak és félnek a pszichiáterektől, a gyógyszerektől, sokszor indokolatlanul. Az egyik leggyakoribb félelem, hogy ha pszichiáterhez fordulnak, akkor az két perc alatt felír nekik valamiféle antidepresszánst, aztán szélnek ereszti a beteget. További tévhitekről és azok cáfolatairól itt olvashat!

Mindenáron arra törekszenek, hogy vidámnak és boldognak mutassák magukat

Sokan elrejtik a rosszkedvüket, mert azt tanulták, hogy nem szabad megmutatniuk a valódi érzelmeiket, vagy éppen rosszkedvűnek mutatkozni, mert ezzel csak elrontják mások kedvét. A depresszió azonban nemcsak egy bizonyos, melankolikus embertípusra jellemző, hanem bárkinél előfordulhat. Az, aki állandóan vidám, lelkes és jókedvű, lehetséges, hogy titkol valamit, időnként ugyanis mindenkinek jogában áll rosszkedvűnek lenni.

Folyton attól rettegnek, hogy magukra hagyják őket

A depresszió nemcsak a beteg számára lehet nehéz, de azok életét is megkeserítheti, akik vele élnek. Ezt pedig nem mindenki vállalja, és előfordulhat, hogy a szeretett személy éppen akkor lép ki a depressziós életéből, amikor annak a legnagyobb szüksége van rá. Éppen ezért a depresszióra hajlamos személyek gyakran kimondottan nehezen viselik az elválást, az egyedüllétet vagy éppen azt, ha konfliktusuk van valakivel, aki fontos nekik. Ennek következménye a konfliktuskerülő, megalázkodó viselkedés vagy a túlzott ragaszkodás lehet.

Nagyon hatékonyan találnak ki alibiket

Akár arra kérdezünk rá, miért szednek olyan sok gyógyszert, akár arra vagyunk kíváncsiak, miért nem járnak el szórakozni, a depresszióra hajlamos emberek nagyon hatékonyan képesek kifogásokat és mentségeket kitalálni saját magunknak azért, hogy ne kelljen elárulni a valódi okokat. Gyakran megtanulják, hogyan rejtsék el, hogy éppen a mélyponton vannak, és azt is, hogy milyen kibúvók a leghitelesebbek.

A depressziót gyakran nem ismerik fel, és emiatt nem is kezelik, sőt az érintettek öntudatlanul különböző trükköket alkalmaznak a tünetek elrejtésére

A depressziót gyakran nem ismerik fel, és emiatt nem is kezelik, sőt az érintettek öntudatlanul különböző trükköket alkalmaznak a tünetek elrejtésére


Furcsa evési vagy alvási szokásaik vannak

A depressziósok sokszor a normálistól jelentősen eltérő szokásokat vesznek fel, például túl keveset vagy éppen túl sokat alszanak, nem esznek vagy éppen ellenkezőleg, falási rohamaik vannak. Emellett meglepően jól ismerhetik azt, hogy egyes szerek (alkohol, koffein, cukor, gyógyszerek stb.) milyen hatással vannak a szervezetükre, és meglepő ritmusban, kombinációban használhatják ezeket vagy éppen túlzásba vihetik a használatukat.

Különleges módon fejezik ki magukat

Sok nagy művészre, íróra, zenészre, gondolkodóra jellemző volt a depresszió. A mély, sötét érzelmek gyakran egészen különleges módon mutatkoznak meg, és a depresszióra hajlamos egyén tehetséges lehet valamilyen művészeti ágban, meglepő és különleges módon fejezheti ki magát.
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Bimbó Melinda
klinikai szakpszichológus
Kérdezek tőle

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag