Kik fogadhatnak ma örökbe Magyarországon?

Hazánkban az örökbefogadás intézményét szigorú törvényi szabályozás rendszerezi, ezért számos akadályt sikerrel kell vennie a jelentkezőknek ahhoz, hogy családjukba fogadhassanak egy gyermeket.

A Polgári Törvénykönyvben foglaltak értelmében csak az a cselekvőképes személy lehet örökbefogadó, aki elmúlt 25 éves, az adoptálni kívánt gyermeknél pedig legalább 16, de legfeljebb 45 évvel idősebb. Ha egy pár közösen szeretne gyermeket örökbe fogadni, úgy a korra vonatkozó megkötésnek egyiküknél kell csak érvényesülnie, testvérek befogadása esetén pedig az idősebb gyermek életkora a meghatározó.

Nem fogadhat ugyanakkor örökbe a törvény szerint, aki ellen a szülői felügyelet megszüntetését vagy a közügyektől való eltiltást kimondó jogerős bírósági ítéletet hoztak, sem pedig az, akinek gyermeke átmeneti vagy tartós nevelésben van.

Az örökbefogadás különleges lélektani helyzetet teremt, amelynek összesen öt szereplője van - egy gyerek és négy szülő.

Bár a kiskorú gyermek érdekében a gyámhatóság előnyben részesíti a házasságban élők általi örökbefogadást, élettársi viszonyban élő párok egyik tagja vagy egyedül élő személyek szintén nyújthatnak be kérelmet az adoptálásra vonatkozóan.

Teljes körű átvizsgálás

A jelentkezőket a gyámhatóság a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattal (Tegyesz) együttműködve részletes vizsgálatnak veti alá. Ennek során felmérik az egészségügyi és pszichológiai alkalmasságot: a szülőjelölt nem szenvedhet a gyermek megfelelő ellátását veszélyeztető fogyatékosságban vagy betegségben, pszichotikus zavarban, kábítószer- vagy alkoholfüggőségben, valamint fontos, hogy motivációja és nevelési elvei megfelelőek legyenek. Elengedhetetlen a megfelelő otthoni környezet is, ennek teljesülését a szakemberek a lehetséges örökbefogadók saját lakóhelyén vizsgálják meg.

Egyénileg is válhat valaki örökbefogadóvá, nem kitétel a házasság vagy párkapcsolat
Egyénileg is válhat valaki örökbefogadóvá, nem kitétel a házasság vagy párkapcsolat

Minden szülőjelöltnek részt kell vennie egy önköltséges örökbefogadói tanfolyamon is, ami egy interaktív csoportfoglalkozás keretei között megerősítheti őket elhatározásukban, vagy adott esetben segít számukra meghozni a döntést, hogy inkább álljanak el az örökbefogadástól.

Véges az alkalmasság

Mindezek nyomán, továbbá a jövedelmi viszonyok áttekintése után a gyámhatóság állapítja meg végül a jelentkezőkről, alkalmasak-e az örökbefogadásra. Az így hozott határozat 3 évig hatályos, valamint további egy évvel meghosszabbítható. Ha ez idő alatt sem sikeres az örökbefogadás, úgy - a tanfolyam kivételével - a teljes előzetes vizsgálati eljárást meg kell ismételni.


Amennyiben valakinek az örökbefogadóvá válásra vonatkozó kérelmét a gyámhatóság elutasította, egy éven belül nem nyújthat be újabb jelentkezést sehol az országban.

Magát az örökbefogadást nem engedélyezi a gyámhatóság, ha az a gyermek érdekeivel ellentétes vagy közérdeket sért. Tilos továbbá a haszonszerzés: az örökbefogadásban résztvevők egyike sem nyerhet az eljárásból az indokolt költségeket meghaladó bevételt.

Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten több órára kisüt a nap, nyugaton megnövekszik a felhőzet és kisebb havazás lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag