Kik fogadhatnak ma örökbe Magyarországon?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Hazánkban az örökbefogadás intézményét szigorú törvényi szabályozás rendszerezi, ezért számos akadályt sikerrel kell vennie a jelentkezőknek ahhoz, hogy családjukba fogadhassanak egy gyermeket.

A Polgári Törvénykönyvben foglaltak értelmében csak az a cselekvőképes személy lehet örökbefogadó, aki elmúlt 25 éves, az adoptálni kívánt gyermeknél pedig legalább 16, de legfeljebb 45 évvel idősebb. Ha egy pár közösen szeretne gyermeket örökbe fogadni, úgy a korra vonatkozó megkötésnek egyiküknél kell csak érvényesülnie, testvérek befogadása esetén pedig az idősebb gyermek életkora a meghatározó.

Nem fogadhat ugyanakkor örökbe a törvény szerint, aki ellen a szülői felügyelet megszüntetését vagy a közügyektől való eltiltást kimondó jogerős bírósági ítéletet hoztak, sem pedig az, akinek gyermeke átmeneti vagy tartós nevelésben van.

Az örökbefogadás különleges lélektani helyzetet teremt, amelynek összesen öt szereplője van - egy gyerek és négy szülő.

Bár a kiskorú gyermek érdekében a gyámhatóság előnyben részesíti a házasságban élők általi örökbefogadást, élettársi viszonyban élő párok egyik tagja vagy egyedül élő személyek szintén nyújthatnak be kérelmet az adoptálásra vonatkozóan.

Teljes körű átvizsgálás

A jelentkezőket a gyámhatóság a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattal (Tegyesz) együttműködve részletes vizsgálatnak veti alá. Ennek során felmérik az egészségügyi és pszichológiai alkalmasságot: a szülőjelölt nem szenvedhet a gyermek megfelelő ellátását veszélyeztető fogyatékosságban vagy betegségben, pszichotikus zavarban, kábítószer- vagy alkoholfüggőségben, valamint fontos, hogy motivációja és nevelési elvei megfelelőek legyenek. Elengedhetetlen a megfelelő otthoni környezet is, ennek teljesülését a szakemberek a lehetséges örökbefogadók saját lakóhelyén vizsgálják meg.

Egyénileg is válhat valaki örökbefogadóvá, nem kitétel a házasság vagy párkapcsolat
Egyénileg is válhat valaki örökbefogadóvá, nem kitétel a házasság vagy párkapcsolat

Minden szülőjelöltnek részt kell vennie egy önköltséges örökbefogadói tanfolyamon is, ami egy interaktív csoportfoglalkozás keretei között megerősítheti őket elhatározásukban, vagy adott esetben segít számukra meghozni a döntést, hogy inkább álljanak el az örökbefogadástól.

Véges az alkalmasság

Mindezek nyomán, továbbá a jövedelmi viszonyok áttekintése után a gyámhatóság állapítja meg végül a jelentkezőkről, alkalmasak-e az örökbefogadásra. Az így hozott határozat 3 évig hatályos, valamint további egy évvel meghosszabbítható. Ha ez idő alatt sem sikeres az örökbefogadás, úgy - a tanfolyam kivételével - a teljes előzetes vizsgálati eljárást meg kell ismételni.


Amennyiben valakinek az örökbefogadóvá válásra vonatkozó kérelmét a gyámhatóság elutasította, egy éven belül nem nyújthat be újabb jelentkezést sehol az országban.

Magát az örökbefogadást nem engedélyezi a gyámhatóság, ha az a gyermek érdekeivel ellentétes vagy közérdeket sért. Tilos továbbá a haszonszerzés: az örökbefogadásban résztvevők egyike sem nyerhet az eljárásból az indokolt költségeket meghaladó bevételt.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32476

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag