A meleg miatt született több lány

Érdekes japán tanulmány
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

terhesség, szülés, meleg, hőmérséklet, globális felmelegedés, ivararány

A japán szigetországban tapasztalható egyre magasabb hőmérséklet miatt születik több lány, mint fiú - állítja egy tanulmány a Fertility and Sterility szaklapban.

Az érdekes vizsgálat hatására a kutatók úgy vélik: a klímaváltozás hosszú távon igenis a nemek arányának megváltozásához vezethet.

Egyes állatfajok (a hüllőkkel az élen) szaporodásában a hőmérséklet kifejezetten nagy szerepet játszik: az utódok nemét azon környezet hőmérséklete dönti el, amelyben a tojások inkubálódnak. Az emberek a hőmérsékleti tényezőt kihagyva a génekre hagyatkoznak, bár a statisztikai adatok arra mutatnak rá, hogy több nő születik a trópusi régiókban, mint a sarkköröknél.

Dr. Misao Fukuda, a japán M&K Health Institute kutatója bizonyítani tudja azt, hogy az emberi ivararányt a hőmérséklet is befolyásolja, bár az előbb említettnél finomabb módon és egy különböző mechanizmus révén.

Peteérési kalkulátor

Peteérési kalkulátorunk segítségével kiszámolhatja, mely napokon fogamzóképes, illetve az esetleges terhességet mikor lehetséges kimutatni. Kattintson!

1968-ban minden japán lányra 1,07 fiú esett egy lányra, ez 2012-re 1,05-re csökkent. Ezen csökkenés bolygószerte észlelhető, nem csak Japánban, a kérdés inkább az, hogy mennyire globális változásról beszélünk, és mik az okai. Fukuda első körben az ivararány-változásokat a hőmérséklet-ingadozásokkal vetette össze, de más adatokat is megnézett, például az elvetéléseket.

"Két hőmérsékleti extrém eset különösen figyelemreméltó: 2010. nagyon forró nyara és a 2011. januárra eső igen hideg tél. Ezek nem csak statisztikailag jelentős ivararány-változást eredményeztek 9 hónappal később, 2011. júniusában és októberében, hanem sajnálatosan statisztikailag magas elvetélést is, 2010. szeptemberében és 2011. januárjában" - állítja a kutató.

A hőmérséklet miatt születik több kislány

A hőmérséklet miatt születik több kislány


A fiúmagzatok halálozásának megnövekedett száma nem okozza egyedül a fiúk csökkent születésszámát, de indikálhat olyan korábbi terhességi trendeket, amelyekhez nincsenek adataink. "A fiúk fogamzását kifejezetten sok külső stresszfaktor veszélyeztetheti, a hőmérséklet- és klímaváltozást beleértve" - írja a kutató.

Közismert tény, hogy a női magzatok túlélési esélye jóval magasabb és az is régóta ismeretes, hogy a stresszes időszakok hatása rosszabb a fiúmagzatokra. Ugyanakkor meglepő, hogy a hőmérsékletnek ennyire jelentős hatása van egy olyan országban, ahol a légkondicionálás teljesen megszokottnak számít.

Azon ivararány-változás, amelyet Japánban tapasztaltak, nem jelent semmilyen veszélyt túlélésünkre, az elvetélések számának növekedése a klímaváltozás újabb jeleként mindenesetre aggodalomra adhat okot.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Gyetvai Viktória
mentálhigiénés szakember, transzperszonális terapeuta, meddőség-tanácsadó
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag