A meleg miatt született több lány

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A japán szigetországban tapasztalható egyre magasabb hőmérséklet miatt születik több lány, mint fiú - állítja egy tanulmány a Fertility and Sterility szaklapban.

Az érdekes vizsgálat hatására a kutatók úgy vélik: a klímaváltozás hosszú távon igenis a nemek arányának megváltozásához vezethet.

Egyes állatfajok (a hüllőkkel az élen) szaporodásában a hőmérséklet kifejezetten nagy szerepet játszik: az utódok nemét azon környezet hőmérséklete dönti el, amelyben a tojások inkubálódnak. Az emberek a hőmérsékleti tényezőt kihagyva a génekre hagyatkoznak, bár a statisztikai adatok arra mutatnak rá, hogy több nő születik a trópusi régiókban, mint a sarkköröknél.
Dr. Misao Fukuda, a japán M&K Health Institute kutatója bizonyítani tudja azt, hogy az emberi ivararányt a hőmérséklet is befolyásolja, bár az előbb említettnél finomabb módon és egy különböző mechanizmus révén.

Peteérési kalkulátor

Peteérési kalkulátorunk segítségével kiszámolhatja, mely napokon fogamzóképes, illetve az esetleges terhességet mikor lehetséges kimutatni. Kattintson!

1968-ban minden japán lányra 1,07 fiú esett egy lányra, ez 2012-re 1,05-re csökkent. Ezen csökkenés bolygószerte észlelhető, nem csak Japánban, a kérdés inkább az, hogy mennyire globális változásról beszélünk, és mik az okai. Fukuda első körben az ivararány-változásokat a hőmérséklet-ingadozásokkal vetette össze, de más adatokat is megnézett, például az elvetéléseket.

"Két hőmérsékleti extrém eset különösen figyelemreméltó: 2010. nagyon forró nyara és a 2011. januárra eső igen hideg tél. Ezek nem csak statisztikailag jelentős ivararány-változást eredményeztek 9 hónappal később, 2011. júniusában és októberében, hanem sajnálatosan statisztikailag magas elvetélést is, 2010. szeptemberében és 2011. januárjában" - állítja a kutató.

A hőmérséklet miatt születik több kislány

A hőmérséklet miatt születik több kislány


A fiúmagzatok halálozásának megnövekedett száma nem okozza egyedül a fiúk csökkent születésszámát, de indikálhat olyan korábbi terhességi trendeket, amelyekhez nincsenek adataink. "A fiúk fogamzását kifejezetten sok külső stresszfaktor veszélyeztetheti, a hőmérséklet- és klímaváltozást beleértve" - írja a kutató.

Közismert tény, hogy a női magzatok túlélési esélye jóval magasabb és az is régóta ismeretes, hogy a stresszes időszakok hatása rosszabb a fiúmagzatokra. Ugyanakkor meglepő, hogy a hőmérsékletnek ennyire jelentős hatása van egy olyan országban, ahol a légkondicionálás teljesen megszokottnak számít.

Azon ivararány-változás, amelyet Japánban tapasztaltak, nem jelent semmilyen veszélyt túlélésünkre, az elvetélések számának növekedése a klímaváltozás újabb jeleként mindenesetre aggodalomra adhat okot.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32468

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag