Az idős nők jobban alszanak, mint a férfiak

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az idősebb nők jobban alszanak, mint az idős férfiak, annak ellenére, hogy a nők folyamatosan arról számolnak be, hogy alvásuk egyre rövidebb és rosszabb - legalábbis a Sleep című szaklapban megjelent vizsgálat szerint.

A szubjektív mérések szerint a nők kevesebb és rosszabb minőségű alvást említenek, mint a férfiak: az "összalvási" idő 13,2 perccel rövidebb, az alvás kezdete 10,1 perccel később kezdődik, az alvás hatékonyságát a nők pedig rosszabbnak érzik, mint a férfiak. Ám amikor az alvást objektíven mérték, kiderült: a nők 16 perccel hosszabb ideig aludtak, pihentetőbb volt és kevesebbszer fordult elő a töredezett alvás. Többváltozós regressziós elemzés segítségével kimutatták, hogy ezek a különbségek részben az alváshosszt befolyásoló tényezőkkel magyarázhatóak, mint például az altatószerek és az alkohol fogyasztása.

"A szubjektív és objektív alvásminőség közötti különbség nem amiatt jelentkezik, mert a nők többet hajlamosak panaszkodni, hanem mert a férfiak erősen túlbecslik alvási idejüket" - mondta Dr. Henning Tiemeier, a kutatás vezetője, a rotterdami Erasmus Klinika pszichiátria-epidemiológiai adjunktusa. A vizsgálatban 956-an vettek részt 59-79 év közöttiek; 52,3 százalékuk nő volt. Az adatokat a Rotterdam Vizsgálatból nyerték, amely az időseknél előforduló krónikus betegségek és azok kockázati tényezőinek gyakoriságát elemző lakossági kohorsz vizsgálat.

A résztvevők egy karóraként hordható aktivitásérzékelőt viseltek hat éjszakán keresztül az alvási paraméterek objektív megítélése céljából. A szubjektív alvásminőséget alvásnaplóval és a Pittsburgh Alvásminőség Index segítségével mérték.

A naplóban írtak és az aktivitásérzékelő által mutatott összalvási idők átlagos különbsége a férfiak körében nagyobb volt (a saccolt összalvási idő 7,01 óra - az objektíven mért pedig 6,40 óra volt), mint a nőknél (6,79 óra a mért 6,65 órához képest). A nők gyakrabban használtak altatókat (14,9 százalék), mint a férfiak (6,1 százalék), és mind az altatóhasználat, mind a depressziós tünetek szignifikáns összefüggést mutattak a rövidebb szubjektív alvásidővel a nők körében. A férfiak kétszer annyi alkoholt fogyasztottak, mint a nők (1,0 ital/nap a 0,5 ital/naphoz képest), és csak az alkoholfogyasztás csökkentette az aktivitásmérő által mért összalvási idő nemi különbségeit.

A szerzők szerint mind a beszámolók szerinti, mind pedig az objektív alvásmérések közötti nemi különbségeket az a tény magyarázhatja meg, hogy a nőknek több alvásra van szükségük a férfiaknál, vagyis ugyanannyi alvás elegendő lehet a férfiak számára, de a nőknek nem.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag