Miért mutogatnak a sebészek műtét közben?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az orvosok hamarosan egy olyan rendszer segítségét vehetik igénybe a műtőben, amely felismeri a kézjelekkel adott parancsokat, így egy számítógépen böngészhetnek, s megjeleníthetik a páciensek orvosi felvételeit az operáció közben.

A sebészeknek rutinszerűen kell vizsgálniuk az orvosi felvételeket és feljegyzéseket a műtét során, de ha otthagyják a műtőasztalt és a számítógép billentyűzetét vagy az egeret megérintik, az késleltetheti a műveleteket, növeli afertőzésveszélyét. A műtőben elhelyezett számítógépeket és infokommunikációs eszközöket nehéz fertőtleníteni, illetve ha ezeket az eszközöket az asszisztensek és nővérek kezelik, a nem elég hatékony szóbeli kommunikáció időigényes lehet és növeli a tévedés kockázatát.
Az indianai Purdue Egyetemen ezért a kutatók egy olyan rendszer kialakításán dolgoznak, amely térérzékelésre alkalmas kamerákkal és speciális algoritmusokkal felismeri a kézmozdulatokkal kiadott parancsokat, s így jeleníti meg, illetve teszik böngészhetővé az MRI felvételeket egy nagyméretű kijelzőn. A kísérleteket állatorvosokkal együttműködve folytatták le, s összegyűjtöttek egy sor természetes gesztust, amelyet a kórházi szakemberek és a sebészek műtét közben használtak.

Az MRI felvételek használata közben a tipikus parancsok a következők: forgasd az óra járásával megegyező irányba, forgasd az óra járásával ellentétes irányba, keress jobbra, keress balra, keress felfelé és lefelé, növeld vagy csökkentsd a fényerőt, nagyíts és kicsinyíts.

A sebészek hamarosan kézjelekkel üzennek egymásnak műtét közben

A sebészek hamarosan kézjelekkel üzennek egymásnak műtét közben

A rendszer működése szempontjából kritikus, hogy a környezetből származó információkat hogyan kezelik. Például a műtétet végző sebész törzs- és fejtartásának azonosítása rendkívül fontos, hogy pontosan az jelenjen meg a képernyőn, amit szeretne.

Komoly kihívást jelent, hogy a rendszer képes legyen elkülöníteni az utasításokat a nem neki szánt mozdulatoktól. A kézmozdulatok, a törzs- és fejtartás, valamint a sebész tekintetének követése adja a támpontokat, amelynek alapján ez megtörténhet, azaz a rendszer megmutatja a képet, és az orvos kívánságának megfelelően kezeli azt.

A kézmozdulatokat felismerő rendszer a Microsoft által kifejlesztett Kinect technológiát használja. A 3 dimenziós térben a mozdulatokat követni, a parancsokat felismerni képes kamerát pedig elektronikus játékokban találták meg. A környezeti információk integrálása lehetővé teszi, hogy az algoritmusok pontosan dolgozzanak. A rendszer jelenleg a kézzel kiadott specifikus (például böngészésre vagy forgatásra utasító) parancsokat 93 százalékban érti meg helyesen.

Az algoritmus folyamatosan fejlődik, s képes már figyelembe venni, hogy milyen fázisban van a műtét, ami segít a gesztusok azonosítására szolgáló értelmezési keret kiválasztásában, s a böngészési idő csökkentésében. Azaz valószínűsíteni tudják, hogy a sebész milyen képet kér, és hogyan szeretné, ha megjelenne.

A rendszer képes lesz arra is, hogy a műtét közben használt sebészeti eszközök pozícionálását is segítse. Például pontosabban tudják a kívánt helyre bevezetni egy agyi biopszia esetében a mintavételhez használt tűt. Ezáltal az egész művelet sokkal gyorsabb lehet.

Forrás: Medicalexpress.com

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32441

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag