Miért kevesebb a női sebész?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A legtöbb női sebész, ha újra kezdhetné az életét, ugyanazt az utat választaná másodszor is - derítette ki egy kutatás.

Az Archives of Surgery júliusi számában megjelent tanulmányból azonban az is kiderül, hogy a szigorú képzési és munkabeosztás miatt igazán nehéz döntéseket kell hozniuk a női sebészeknek.

A női sebészek közül kevesebbnek van gyermeke, mint férfi kollégáiknak (64 százalék a 91 százalékkal szemben). Ha vállalkoznak is a gyermekszülésre, inkább idősebb korukban. 62 százalékuk csak azután vállalkozik rá, hogy praktizálni kezd, ezzel szemben a férfiaknak csak 32 százaléka tolja ezt ki a pályakezdést követő időszakra.

A nők kevesebb támogatást élveznek a családjuk köréből, mint a férfiak. Csak 9 százalékuknak van olyan férje, aki nem otthon dolgozik, a férfi sebészek esetében ez az arány 56 százalék.

A tanulmányt a California Egyetem sacramentoi Davis Orvosi Központjában végezték. A sebészeknek egy kérdőívet kellett kitölteniük a szakmai és magánéletükkel kapcsolatban. 698 férfi és 178 nő vett részt a felmérésben, akik 1988 és 2004 között lettek sebészek. A nők közel 83 százaléka, a férfiaknak 78 százaléka állította azt, hogy másodszorra is ezt a hivatást választaná. A nők 84 százaléka, a férfiak 61 százaléka javasolná másnak is ezt a pályát.

De amint az egyéb területeken dolgozó nők, így a sebészek is jó néven vennék, ha részidőben, vagy rugalmas munkaidőben végezhetnék munkájukat. A női sebészek 68 százaléka véli úgy, hogy a szülési szabadság fontos, míg a férfiak közül csak 31 százalék gondolkodik így. Természetesen a nők találták fontosabbnak azt is, hogy a munkahelyükön igénybe vehessenek gyermekfelügyeleti lehetőséget. A nők 9 százaléka, a férfiak 3 százaléka dolgozott már részidőben. Bár egyre több a nő a sebészek között, a kutatók elmondása szerint többen választanák ezt a szakmát, és maradnának is meg benne, ha sokkal nagyvonalúbban bánnának a szülési szabadsággal, a gyermekfelügyelettel és a rugalmas munkaidővel. "Az egészségügyben a sebészek munkája jelentős életmódváltozással jár: sok az akut beteg, nagy a felelősség, gyakran dolgoznak rendszertelen beosztásban, ami természetesen a magánélet rovására megy. Az utca embere vajmi keveset tud arról, hogy milyen nehéz a női sebészeknek összehangolni a karriert a családi élettel, ami általánosságban vonatkozik minden női orvosra is."
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag