Mennyit kell fizetni a speciális ellátásért az orvosnál?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Bár rengeteg egészségügyi szolgáltatást igénybe vehetünk térítésmentesen, bizonyos esetekben az állami ellátórendszerben is fizetnünk kell az ellátásért. Az ellátások egy részénél a költségtérítés mértéke törvényileg szabályozott, vagyis központilag meghatározott, hogy mennyit kell fizetnünk.

A térítési díj lehet teljes, részleges vagy kiegészítő. A fizetendő összegről az érintettet még a szolgáltatás teljesítése előtt tájékoztatni kell, a szolgáltatás teljesítése után pedig számlát kötelesek adni. A térítési díj kiegyenlítésének módját a szolgáltató határozza meg, de az állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltatóknál általában átutalási postautalványon kell azt befizetni. Ha valaki úgy veszi igénybe az adott szolgáltatást, hogy a megfelelő díjat nem fizeti meg, az behajtható rajta.
A lőfegyver tartásához szükséges egészségügyi alkalmasság, illetve pszichológiai vizsgálat díjai 1700 és 12000 forint között változnak, attól függően, hogy első vagy másodfokú vizsgálatról van- e szó, illetve, hogy a kérelmező mennyi idős (minél idősebb valaki, annál kevesebbet kell fizetnie a vizsgálatért).

Ingyen fogorvosi ellátás: önnek is jár!

Sokan elhanyagolják a fogászati problémákat, pedig meglepően sok olyan kezelést ingyen igénybe lehet venni, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogaink sokáig erősek és egészségesek maradjanak. Mit érdemes tudni a térítésmentes fogászati eljárásról? Kattintson!

Ha valaki gépjármű-vezetői, belvízi hajózási szolgálati és belvízi kedvtelési célú vízijármű-vezetői alkalmassági vizsgálat elvégzéséért fordul orvoshoz, az életkorától és a vizsgálat fokától függően 1700 és 10800 forint közötti összeget kell fizetnie. Ebben az esetben is az életkortól függ az összeg, az idősebbeknek olcsóbb. A tengeri hajózási egészségi alkalmassági vizsgálat díja 19200 és 7200 forint között mozog. A repülő-egészségügyi alkalmassági vizsgálat díja 9200 és 28700 forint között van.

Egyes orvosi vizsgálatokért térítési díjat kell fizetni

Egyes orvosi vizsgálatokért térítési díjat kell fizetni

Alkohol szintjének kimutatásához (vér- és vizeletvétellel) 4800 forintot kell fizetni, míg a kábítószer szintjének kimutatása érdekében végzett vérvétel 3200, vizeletvétel pedig 1600 forintba kerül. A látlelet 3500 forintba kerül.

Ha valaki olyan állapotba kerül, hogy részegsége miatt detoxikálásra, vagy kábítószer hatása miatti ellátásra szorul, 7200 forintot kell fizetnie. Ugyanennyibe kerülnek a külöböző orvosszakértői vizsgálatok (az igazságügyi szakértői tevékenység kivételével).

A hivatásos sportolók sportegészségügyi vizsgálata 9700 forint.

A foglalkoztathatósághoz (például közfoglalkoztatási jogviszonyhoz, büntetésként kiszabott közérdekű munka végrehajtásához, vagy egyéb esetekhez) szükséges egészségügyi szakvélemény díja 1900, illetve 3300 forint.

A tüdőszűrésért (bizonyos eseteket kivéve) is fizetni kell, 1700 forintot.

Szintén ki kell fizetni a járványügyi érdekből nem kötelező védőoltás beadását (kivéve a térítésmentes védőoltással történő immunizálást), a pneumococcus baktérium, a humán papilloma vírus és az influenza elleni immunizálást. Ennek költsége 2000 forint.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag