Búcsú a népszerű fogyókúra-segítőtől

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az Európai Gyógyszerügynökség befejezte a szibutramin hatóanyag-tartalmú fogyasztószerek biztonságos alkalmazásának felülvizsgálását és az eredmények alapján javasolták a termékek forgalomból való kivonását.

Mire való a szibutramin?

A szibutramin-tartalmú szereket elhízás kezelésére használják olyan pácienseknél, akik pusztán fogyókúra segítségével nem tudnak tartós vagy jelentős fogyást elérni. Hatását úgy fejti ki, hogy az agyban lévő éhség- és jóllakottság-központot befolyásolva teltségérzetet vált ki, így a páciens kevesebb ételt vesz magához. Persze csak úgy hatékony, ha szedése megfelelő diétával és testmozgással párosul. Azoknak a betegeknek írják ezt a gyógyszert, akiknek a testtömegindexe nagyobb vagy egyenlő, mint 30 kg/m2, vagy akiknek a testtömegindexe nagyobb vagy egyenlő, mint 27 kg/m2, és ezenkívül más elhízással kapcsolatos rizikófaktorral is rendelkeznek, mint például cukorbetegség vagy magas koleszterinszint.

Miért vizsgálták a szibutramint?

Az Európai Gyógyszerügynökség először 1999 és 2002 között vizsgálta ezt a hatóanyagot, miután kiderült, hogy szív-érrendszeri mellékhatásokat okoz, mint a magas vérnyomás vagy szapora szívverés. Akkoriban arra a következtetésre jutottak, hogy a szibutramin alkalmazása biztonságos az elhízott és túlsúlyos páciensek kezelésében. Mindazonáltal kérték a gyártót, hogy kezdjen egy vizsgálatot olyan páciensekkel, akik szív-érrendszeri rizikófaktorokkal rendelkeznek, hogy figyeljék a gyógyszer biztonságosságát.

Ennek eredményeképpen 2002-ben elindult egy vizsgálat, melynek célja annak a meghatározása volt, hogy a szibutramin alkalmazásának milyen hatása van a szív-érrendszeri rizikófaktorokkal rendelkező elhízott vagy túlsúlyos páciensekre. A vizsgálatban 9800 beteg vett részt, akik egészségi állapotát 6 évig követték. A páciensek egy része szibutramint, a másik része placebót kapott, és nem csak a súlyvesztést figyelték, hanem a szív-érrendszeri események előfordulását is, mint például szívroham, agyvérzés, és szívmegállás.

Bár a vizsgálat eredményét még nem teljesen dolgozták fel, de egy független szakértőkből álló csoport értesítette a Gyógyszerügynökséget, hogy az előzetes adatok szerint a szibutramin sokkal gyakrabban okoz szív-érrendszeri problémákat, mint a placebo. A Gyógyszerügynökség szakértő bizottsága további adatokat két be a vizsgálatról a gyártótól, valamint anyagcsere-betegségekkel foglalkozó szakértőkkel is konzultált.

Milyen következtetéseket vont le a Gyógyszerügynökség szakértő bizottsága?

A bizottság jelentése szerint a vizsgálat eredményei alapján a szibutramin megnövelte a súlyos szív-érrendszeri mellékhatások (mint például szívroham vagy agyvérzés) kockázatát az ilyen rizikófaktorokkal rendelkező pácienseknél. A legtöbb betegnek nem adhattak volna szibutramint, hiszen az ellenjavallott egyes szív-érrendszeri betegségek esetén. Azonban a bizottság ezt nem tartotta problémának, hiszen az elhízottak általában rendelkeznek ilyen rizikófaktorokkal.

Ráadásul az elemzések szerint a szibutraminnal elérhető súlycsökkenés mérsékelt a placebóhoz viszonyítva, hiszen a páciensek átlagosan 2-4 kilogrammal többet fogytak a szibutramin-csoportban a placebo-csoportban lévőkhöz képest. A bizottság azt is megjegyezte, hogy nem világos, hogy a szibutraminnal elért súlycsökkenést a kezelés abbahagyása után meg tudják-e tartani a páciensek.

A bizottság végül arra az eredményre jutott, hogy a szibutramin-tartalmú szerek alkalmazásának előnyei nem haladják meg a kockázatokat, így javasolták a gyártóknak, hogy a szibutramin hatóanyagú szerek forgalmazását függesszék fel egész Európában. Ez azonban csak javaslat, és nem felszólítás a forgalomból való kivonásra. A gyártónak lehetőséget adtak, hogy további adatokkal "megvédje" termékét, így a jövőben valószínűleg szigorúbb feltételekkel lehet majd alkalmazni a szibutramint, például tilos azoknak szedni, akik szív-érrendszeri rizikófaktorokkal rendelkeznek.

Hogyan befolyásolja ez a páciensek kezelését?

A bizottság a következőket ajánlja a felíró orvosoknak és a szibutramint szedő pácienseknek:
  • Az orvosoknak nem ajánlják, hogy a továbbiakban szibutramin-tartalmú gyógyszert adjanak elhízott vagy túlsúlyos pácienseiknek. A jelenleg ezzel kezelt betegeik kezelését is felül kellene vizsgálniuk.
  • A gyógyszerészeknek sem kellene kiadniuk szibutramin-tartalmú gyógyszereket.
  • Azok a betegek, akik jelenleg szibutramint szednek a testsúlyuk csökkentése céljából, keressék fel kezelőorvosukat, hogy egy másfajta súlycsökkentő eljárásra térjenek át. Azok a páciensek, akik azonnal abba szeretnék hagyni a szibutramin szedését, megtehetik bármikor. Amennyiben kérdésük van, keressék fel kezelőorvosukat, vagy gyógyszerészüket.
A fentiek is azt bizonyítják, hogy az egészségügyi hatóságok folyamatosan vizsgálják a forgalomban lévő gyógyszereket, hogy a betegekhez csakis biztonságos szerek kerüljenek.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32411

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag