A strandfertőzések is megelőzhetők

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

fertőzés, nőgyógyászat, tampon, strand, probiotikum

A nők többségének a tomboló nyári melegről, a strandolásról, a nyaralásról nemcsak a felhőtlen pihenés és szórakozás jut eszébe, hanem egyúttal annak a nagyon gyakran jelentkező, kellemetlen "mellékhatása" is, a strandfertőzés, amelynek köszönhetően nyáron kiugróan megemelkedik a nőgyógyászati rendeléseken a különféle hüvelyi panaszokkal jelentkező hölgyek száma. Ennek megelőzésére, elkerülésére azonban tudatosan lehet készülni.

Számos felmérés kimutatta, hogy a nők leggyakrabban hüvelyi fertőzések miatt fordulnak orvoshoz. A számok azt mutatják, hogy négy nőből legalább háromnak biztosan voltak már hüvelyi fertőzéssel kapcsolatos panaszai, és ezek nagyon gyakran, újra és újra visszatérő problémákat okoznak. A Bio-Tech Distributions egy tavalyi kutatása azt mutatta, hogy a megkérdezett nők 74 százalékának voltak konkrét hüvelyi panaszai a kutatást megelőző 12 hónapban. Néhány alapszabály betartása jelentősen csökkentheti a fertőzések kialakulásának kockázatát:

- Soha ne üljünk rá a közös használatú WC-k ülőkéjére.
- Zuhanyozzunk alaposan minden fürdés előtt és után.
- WC használat előtt is mossunk alaposan kezet szappannal.
- Legyen nálunk váltás fürdőruha, és fürdés után mindig cseréljük át azt a szárazra.
- Ne időzzünk hosszasan vizes fürdőruhában a parton.
- Kerüljük a műszálas fürdőruhák használatát.
- Lehetőleg mellőzzük a strandolást a menstruációs ciklus idején.

A hüvely természetes védekezőképességét, egészségességét a hüvelyi mikroflóra természetes egyensúlya biztosítja, ezért is hívják az egészséges hüvelyflórát gyakran a szervezet elsődleges védelmi vonalának a hüvelyi és húgyúti fertőzésekkel szemben. Az egészséges nőknél a hüvelyi mikroflórát a Lactobacillus nemzetséghez tartozó tejsavtermelő baktériumok uralják. Ezek a jótékony baktériumok természetes úton tejsavat termelnek és egyensúlyban tartják a hüvely pH értékét, beállítva egy enyhén savanyú kémhatást. Ha ez a természetes egyensúly felborul, akkor a fertőzések kialakulásának a kockázata is jelentősen megnő. A hüvelyi mikroflóra felborulásának számos oka ismert. Ide sorolható az antibiotikumok használata, fogamzásgátlók szedése, a védekezés nélküli szex, a tisztálkodószerek túlzott mértékű használata, életmódból adódó stressz, a szoros műszálas ruházat, a szaunák, az uszodák és a közös strandok használata.

A hüvelyi fertőzéseket előidéző kórokozók lehetnek gombák, baktériumok, különböző élősködők vagy vírusok. Ezek típusaiktól függően számos különböző tünetet eredményezhetnek. Ilyenek a viszketés, égő, csípő vagy szúró érzés, amely mellé különböző hüvelyváladékozás is társulhat. Amikor már ezek jelentkeznek feltétlenül szükséges a szakszerű orvosi vizsgálat, azaz mindenképp ajánlott szakorvoshoz fordulni.

Megelőzésképpen azonban fontos a hüvelyi mikroflóra egészséges egyensúlyának helyreállítása, illetve fenntartása. Az Ellen probiotikus tampon használata például klinikailag igazoltan megerősíti a természetes hüvelyflórát, segít helyreállítani a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát. A tampon olyan probiotikumokat tartalmaz, amelyek együttesen elősegítik az egészséges hüvelyflóra visszaállítását és fenntartását.

A svéd Karolinska intézetben kifejlesztett orvostechnikai eszköz működésnek lényegét egy speciális hordozóanyag adja. A probiotikumok (élő jótékony baktériumok) ú.n. liofilizált állapotban a tampon belsejében találhatók. A probiotikus tampon és a speciális hordozóanyag a felhelyezéstől számított kb. 90 percen belül eléri a testhőmérsékletet, ekkor a hordozóanyag megolvad, a probiotikus baktériumok kiszabadulnak belőle és a hüvely falán kolonizálódnak, elősegítve a hüvelyflóra természetes egyensúlyának visszaállítását.

A probiotikus tampon az egészséges hüvelyflóra helyreállításán túl rendkívül megbízható és kényelmes megoldást nyújt a menstruációs ciklus kezelésére. Rendszeres használata az egészséges hüvelyflóra fenntartását és megerősítését szolgálja egyedülálló módon a menstruáció idején, amikor a legtöbb egyéb gyógyhatású készítmény (hüvelyi krém, kúp, kapszula stb.) nem használható hatásosan. Használható a kellemetlen tünetek enyhítésére, illetve preventív jelleggel a hüvelyflóra természetes védekezőképességének megerősítésére, valamint egészséges egyensúlyának helyreállítására és fenntartására.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag