Alzheimer-kór: hihetetlen, de a fű segíthet

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

Alzheimer-kór, marihuána

Egy friss kutatás szerint a tetrahydrocannabinol (THC) és a marihuánában található egyéb összetevők hasznosak lehetnek az Alzheimer-kórban szenvedő betegek gyógyulásában, mert segítenek eltávolítani a sejtekből az amyloid béta nevű toxikus fehérjét, amely a betegség kialakulásáért felelős.

A Salk Institute kutatói laboratóriumban tenyésztett idegsejteken kísérleteztek, hogy így nyerhessenek betekintést a betegség kialakulásának folyamataiba, és az eredmények segítségével újfajta kezelési módszereket fejlesszenek ki.
"Habár más kutatásokban is találtak már bizonyítékot arra, hogy a kannabinoidok idegvédő hatásúak az Alzheimer tüneteivel szemben, úgy hisszük, hogy a miénk lesz az első, amely bizonyítja, hogy a kannabinoidok a gyulladásra és az amyloid béta felhalmozódására is hatással vannak az idegsejteken belül" - nyilatkozta David Schubert professzor.

Az Alzheimer-kór legjellemzőbb kezdeti tünete az új információk megjegyzésének fokozatosan romló képessége. Miről ismerhető még fel a betegség?


Az Alzheimer-kór progresszív agyi rendellenesség, amely memóriavesztéshez vezet, a mindennapi életben való eligazodást is megnehezíti, valamint a demencia (kóros mértékű szellemi hanyatlás) kialakulásának első számú oka. Régóta tudható, hogy az amyloid béta-fehérje felhalmozódik az öregedő agy sejtjeiben, mielőtt az Alzheimer tünetei és a plakkok megjelennek. Az amyloid béta az egyik fő összetevője azoknak a plakk-lerakódásoknak, amelyek a betegség létezését jelzik, de a pontos szerepük a betegség kialakulásának folyamatában még tisztázatlan. A kutatók arra jutottak, hogy a magas amyloid béta-szint összefüggésbe hozható a sejtszintű gyulladással és az idegsejtek magas számú pusztulásával.
Az új gyógyszer reményt jelenthet a hazánkban élő, körülbelül 250 ezer Alzheimer-kórban, illetve demenciában szenvedő beteg számára is

Az új gyógyszer reményt jelenthet a hazánkban élő, körülbelül 250 ezer Alzheimer-kórban, illetve demenciában szenvedő beteg számára is

Kimutatták, hogy a THC csökkentette a sejtek amyloid-béta-szintjét, és meggátolta az idegsejtek gyulladásos reakcióját, így meghosszabbítva azok élettartamát. Fontos tudni, hogy a kutatás laboratóriumi körülmények között zajlott, a marihuána-származékok Alzheimerre gyakorolt gyógyhatását klinikai tesztek során is bizonyítani kell. Ha ott is jó eredmények születnek, az új reményt jelenthet - például a hazánkban élő, körülbelül 250 ezer Alzheimer-kórban illetve, demenciában szenvedő beteg, és családjaik számára.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag